Jak poznáte dobrého kuchaře? Objednejte si smažák! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Jak poznáte dobrého kuchaře? Objednejte si smažák!

PRAHA (ajd) – Pokud si myslíte, že chodíte do hospody, kde mají nejlepšího kuchaře na světě, podrobte ho jednoduchému testu. Nejlidovější jídlo – smažený sýr – o kuchaři prozradí vše!


Obchodní cestující Pavel Franěk za svůj život snědl více než 1000 smažených sýrů a tvrdí, že podle toho, jak je sýr připraven, lze říci, jaký je v hospodě kuchař. „Obecně je smažený sýr mezi kuchaři podceňovaným jídlem. Není v tom žádné umění ani kreativita, jen se uvaří brambory, v trojobalu se osmaží sýr a odnese hostovi. Je to jídlo, které kuchaři s oblibou flákají,“ říká Franěk. „Při tom množství sýra, které jsem snědl, si jsem jistý, že toto jídlo řekne o kuchaři vše. Jestli má nápady, jak zachází se surovinami a hlavně to nejdůležitější – jestli má svou práci rád.“

Když vám číšník přinese smažený sýr na stůl, položte si několik jednoduchých otázek:

OBLOHA

Čerstvá, nebo sterilovaná?
Kuchař, kterému na hostovi záleží, si chodí pro zeleninu ráno na trh, nebo si ji nosí z domova. Čerstvost musí být z oblohy přímo cítit, rajčata se musí »smát« a nebýt unavená, salát musí křupat a měl by být vlhký od oplachování.

TATARKA

Je domácí, nebo průmyslová?
Opravdovou třešinkou na dortu, která zařadí kuchaře do skupiny elitních kumštýřů, je vlastnoručně připravená tatarská omáčka. Šlehá se z čerstvých vajec a opravdoví mistři ji obohacují o špetku cibule a okurky. Koupenou tatarku umí na talíř dát každý.

HUSTOTA

Po rozkrojení sýr vyteče? Pomalu, nebo rychle?
Měl by vytékat pozvolna, asi jako želatina. Když vyteče pomalu a nebo vůbec, tak je nedodělaný. Naproti tomu pokud vyteče rychle, je to taky špatně. Sýr je buď přesmažený, nebo dodělávaný v mikrovlnce.

STROUHANKA

Je průmyslová, nebo domácí?
Domácí strouhanka je lepší, vypovídá totiž o kuchaři, že umí nakládat se surovinami a nebojí se i tak nevděčné práce, jako je strouhání starého pečiva. Domácí strouhanku zaručeně poznáte. Je hrubší a občas se v ní vyskytne menší kousek pečiva.

TVAR

Je sýr ve čtverečku, nebo nakrájený na trojúhelníčky?
Čtverečky jsou špatné znamení, kuchař se nechtěl zdržovat s krájením. Čtverec se také lépe smaží.

BRAMBORY

Jsou nové, staré, nebo se rozpadají?
Zářivě žluté brambory přelité lžičkou rozpuštěného másla a posypané nadrobno nakrájenou petrželkou bohužel nejsou standardem. Obvyklejší a jednodušší na přípravu jsou hranolky. Pro hosta proto platí jednoduché pravidlo: Jsou brambory nasládlé, moučné nebo začernalé? Pak bude v podobném stavu i zbytek surovin.


Oblíbené hospodské fígle a triky...


7.7.2009

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.