Fuj, černá kočka! 10 největších pověr | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Fuj, černá kočka! 10 největších pověr

PRAHA (vet) – Bože, černá kočka! Někteří lidé, když jim přes cestu přeběhne černá kočka, tak se raději vrátí domů a vyjdou znovu. Ale například v Anglii přináší černá kočka štěstí – ovšem jen pokud jde k vám. Kočky dokážou citlivě reagovat na zemětřesení a jiné přírodní katastrofy atd. atd. Zkrátka kočky jsou zahaleny mnoha pověrami…


1. Kočky nejsou tak chytré jako psi!
Ano! Tvrdí to alespoň britští vědci, testovali myšlení 15 koček pomocí pamlsků a provázků. Před kočku a psa natáhli dva provázky. Na konci jednoho z nich byl kus masa. Zatímco kočka jen zmateně mňoukala, pes si po chvíli váhání zvolil ten správný, přitáhl si ho a maso sežral.

2. Kočky milují mléko
Ne! Kočkám chybí enzym pro jeho správné trávení. Mnoha kočkám tak mléko způsobí průjem. Daleko více milují smetanu, tu umí i strávit.

3. Kočka může být vegetarián!
Ne! Kočky maso potřebují. Bez něj jim chybí vitamin A (psi ho dokážou získat z karotenoidů, jež zkonzumují spolu s něčím rostlinným) a mají nedostatek aminokyseliny argininu. Ze psa zkrátka vegetariána uděláte, avšak kočka bez masa pojde.

4. Kočky a psi se nesnášejí!
Ne! Jde o výchovu. Ideální je nechat vedle sebe vyrůstat štěňata a koťata od nejútlejšího věku. Pokud si na sebe zvyknou, kočka nebude psa vnímat jako predátora.

5. Kočka léčí astma!
Ne! Kočka je jedním z nejvíce alergizujících zvířat. Nealergizuje srst zvířete, ale bílkoviny, které jsou v krvi a dostávají se na povrch kožíšku. Kočka se často prolizuje a alergeny rozesívá po celém svém teritoriu.

6. Alergik nemůže mít doma kočku!
Ne! Existují takzvané bezalergenové kočky, ale to přesahuje finanční možnosti naprosté většiny našich lidí. Ty jsou dodávané po výrazném vyšlechtění. Cena takové kočky se pohybuje kolem osmi tisíc dolarů bez transportu ze Severní Ameriky.

7. Kočka má horší chuť než člověk...
Ano! Vnímání chuti u koček je méně dokonalé. Zatímco lidé mají 9 tisíc chuťových pohárků, kočky jich mají jen 473. Jejich nedostatek ale nahrazují dokonalým čichem. Jídlo proto nemusí ochutnávat. Kočka jen přičichne a není-li to ono, od misky odejde.

8. Kočka je krutá, ráda si hraje se živými oběťmi...
Ne! Jestliže kočka přinese v tlamě ještě živou myš nebo ptáka, neberte jí je. Přinesla vám je jako trofej a dárek. Je-li kočka dobře živená, nepotřebuje lovit, aby se nasytila. Lov je pro ni instinkt a hra, při které vydává energii.

9. Kočka přede jen, když je spokojená!
Ne! Tento zvuk je většinou synonymem klidu, spokojenosti, ale také závislosti. Kočka ale může příst i v jiných situacích, např. u veterináře, při okocení, když je nemocná. V tomto případě zní předení odlišně, je táhlé a mnohem hlasitější. Vyjadřuje tak neklid, utrpení a strach. Při předení uvolňuje kočka i ostatní kočkovité šelmy hormony štěstí – endorfiny. Tím se vysvětluje, proč předou, když jsou spokojené. A když trpí, tak předením naopak utišují svou bolest.

10. Kočka může nakazit těhotnou!
Ano! Ovšem jediné, co by mohla těhotná žena od kočky chytit, je toxoplasmóza, která se přenáší hlavně syrovým masem. Pokud máte kočku, která nechytá myši a není krmená syrovým masem, je riziko toxoplasmózy téměř vyloučené. Obecně ovšem může dítě už v raném věku reagovat na kočku atopickým ekzémem, později i astmatem.


4.7.2009

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.