Houbařské žně! Může za to úplněk! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Houbařské žně! Může za to úplněk!

PRAHA (lt) – Pokud ještě nemáte program na víkend, rozhodně vezměte košík a vyrazte na houby. Podle známého mykologa Jiřího Baiera totiž porostou ve velkém! Nejvíce se bude dařit nejrůznějším druhům hřibů a houbařské žně vydrží i v příštím týdnu. A za všechno údajně může velká vlhkost a úplněk!


Houbaři se mohou radovat. Měsíc dorůstá a příští týden v úterý bude úplněk. Pokud k tomu přidáme i vlhkost a příjemné teploty, růstu hub nic nebrání. Kliknutím zvětšeteA jak to vlastně s houbami a úplňkem je? Houby jsou tvořeny hlavně z vody, a proto se rozšířil názor, že je měsíc doslova vytahuje ze země. Ve skutečnosti ale měsíc vytahuje vláhu ze země do vyšších vrstev půdy. Ta je pak pro houby lépe dostupná a ony více rostou.

„O víkendu a v průběhu příštího týdne skutečně houby porostou jako divé, ke konci týdne nastane útlum. Kliknutím zvětšeteDomnívám se, že porostou hlavně hřibovité houby, zaručeně hojně narazíte na hřiby smrkové. Vydejte se na prosvětlené stráně, určitě uspějete,“ poradil mykolog Jiří Baier. Ten také připomněl, že hojně rostou i jedovaté houby, na které je potřeba dávat pozor. „Roste muchomůrka zelená. A pozor! Lidé si často myslí, že pokud je houba, kterou si nejsou zcela jisti, okousaná od slimáků nebo červivá, je automaticky jedlá. To je nesmysl. Zvířatům vůbec nemusí ublížit, ale lidem ano,“ zdůraznil Baier.

Mykolog také upozornil na to, že houbaři nemají les plenit. „U nás je povoleno sbírat houby pouze pro vlastní potřebu, ale nesmíte je použít k podnikání. Ti, kdo houby berou z lesa ve velkém a pak je prodávají třeba za 100 až 200 korun za kilo u hřibů, mají štěstí, že to nikdo příliš nekontroluje,“ dodal Baier.

Kvůli houbám do vězení

PRAHA (lt) – Čeští houbaři mají velké štěstí. Kdyby se totiž vydali s košem houbařit do Ameriky, museli by si dávat pořádný pozor, aby neskončili ve vězení. „Můj kamarád tam v lesním parku sbíral úplně maličké hříbky, které ještě příliš nevyrostly. Hned ho chytli a vzali do vazby. Že prý ničí les, když ty malé hříbky tahá ze země. Cesta z vězení byla docela komplikovaná, volali k tomu případu přírodovědce, aby posoudili, jestli český houbař nezpůsobil devastaci parku. Nakonec ho pustili,“ popsal Jiří Baier. I sám mykolog radí malé hříbky v obrovském množství spíše nesbírat. „Lepší je nechat houbu trochu povyrůst, aby se vysypaly výtrusy a houba se mohla dále rozmnožovat,“dodal Baier.

Bohuslav Tomšů - Našel obří hřib!
Váží 1,7 kila!

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteVŠEMINA (lv) – Pořádným »mackem« se může pochlubit vášnivý a dlouholetý houbař Bohuslav Tomšů (63) ze Všeminy na Zlínsku. V lesích nedaleko svého bydliště totiž pod spadlým kmenem objevil hotový poklad – téměř dvoukilogramového zdravého praváka! „Nevěřil jsem vlastním očím. Jen náhodou jsem nakoukl pod hromadu klestí a pod spadlý strom, kde si tenhle krasavec spokojeně rostl,“ neskrývá radost šťastný houbař. Na velkolepé smaženici z třiceticentimetrového hřibu si pravděpodobně pochutná celá vesnice. „Chci pozvat všechny svoje známé a kamarády, na každého ale zbude asi jenom malá lžička na ochutnání,“ dodává Tomšů.


Foto pro Aha! – Michal Vlček

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.