Unikátní operace v Česku: Feťačce Janě dali chlopeň z mrtvoly | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Unikátní operace v Česku: Feťačce Janě dali chlopeň z mrtvoly

Na operačním sále se Jany nejprve ujal anesteziolog.
Na operačním sále se Jany nejprve ujal anesteziolog.

PRAHA (wer) – Janě je osmadvacet let a ještě před několika týdny nevěděla, zda se dalších narozenin dožije... Trpěla infekcí tzv. trojcípé srdeční chlopně. Lékaři jí chlopeň nahradili umělou, ale nemoc se vrátila v ještě agresivnější podobě. Minulý čtvrtek proto podstoupila jedinečnou operaci, která se v Česku zatím nedělala.


Lékaři tří nemocnic novou metodu chystali šest let a dosud ji měli vyzkoušenou jen na ovcích. Jana byla první pacientkou, jíž mohla pomoci. Zachránila jí život, a to i přesto, že si onemocnění způsobila sama – je bývalou narkomankou.

A právě narkomani, kteří si aplikují drogy do žíly, onemocní nejčastěji infekcí této chlopně. „Je první překážkou krevního proudu, když si aplikují nesterilně drogy do žíly. Infekci lze však získat i z jiných zdrojů, Kliknutím zvětšetenemusí to být jen u narkomanů,“ vysvětluje docent Marek Šetina, přednosta Kardiochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Motol.

Kliknutím zvětšeteJaně infekce zničila její vlastní chlopeň, a lékaři ji proto museli před několika měsíci vyměnit. „Nyní měla infekci i umělé chlopně. Ne z toho, že si aplikuje drogy do žíly, ale že měla v těle jinou infekci,“ říká docent Šetina.

Problémem je, že infekci nelze vyléčit pouze antibiotiky, musí se operovat. Janin stav byl vážný, byla v ohrožení života a lékaři měli dvě možnosti. Nahradit umělou chlopeň opět umělou, která je méně odolná vůči infekci, nebo chlopeň vyndat a nechat pacientku bez chlopně. Kliknutím zvětšeteV prvním případě hrozila Janě další infekce a ve druhém postupné nevratné změny na srdci.

Doktoři se proto rozhodli použít novou metodu – využít chlopeň z mrtvého dárce. „Jde o tzv. homograf, který je odolnější vůči infekci. Ne sice tak dokonale jako vlastní chlopeň, ale víc než umělá chlopeň,“ uvádí docent Šetina.

Tým tvořený doktory z motolské nemocnice, Nemocnice České Budějovice a pražského IKEMu ji chystal šest let a experimentálně ji prováděl na ovcích. „Teprve když výsledky byly v našich rukách bezpečné, nabídli jsme výkon první pacientce,“ uvádí operatér primář Aleš Mokráček z Kliknutím zvětšeteKardiochirurgického oddělení Nemocnice České Budějovice.

Pětihodinová operace proběhla v Motole, kde mají zkušenosti s operacemi pacientů s agresivními infekcemi. Co Janu ještě čeká? „Technická stránka výkonu je v pořádku. Nyní musí podstoupit léčbu antibiotiky a poté by měla žít poměrně normálním životem,“ myslí si docent Šetina. Nová chlopeň nemusí Janě vydržet doživotně. „Někdy se musí vyměnit, ale vyměňovala by se za jiné situace, kdy pacientku neohrožuje infekce,“ dodává Šetina. „Vím, že je to pro mě poslední šance. Poslední možnost, nebo zemřu. Nikdy jsem neměla zdravotní problémy. Až to se mnou třísklo,“ říká Jana po těžké operaci. O drogách teď nechce ani slyšet. „Jsem lékařům hrozně vděčná. I rodině, bez ní bych to nezvládla. Jsem připravená to překonat, nedostat se zpátky k drogám,“ dodává Jana, která na nich byla závislá 11 let.

Chlopeň z mrtvého dárce

Homograf je lidská chlopeň odebraná zemřelému dárci. Po odběru je speciálně zpracovaná a poté může být ve zmrazeném stavu uchována až několik let. Oproti chlopním umělým je mnohem odolnější vůči infekci.


Foto Aha! – Dan Černovský, Alexandr Malachovský

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.