Proměny paní Módy - Tohle nosily naše babičky, tohle my... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Proměny paní Módy - Tohle nosily naše babičky, tohle my...

Zatímco dříve ženy nosily hlavně dlouhé plátěné košile nebo pyžama, dnes si užíváme noc v krajkových saténových košilkách.
Zatímco dříve ženy nosily hlavně dlouhé plátěné košile nebo pyžama, dnes si užíváme noc v krajkových saténových košilkách. (Aha! – Karel Kopáč, ara)

JÍLOVÉ – Unikátní výstava módy 20. až 40. let minulého století od sběratelky Vlaďky Dobiášové je k vidění v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy. Výstava nazvaná Móda v rukavičkách potrvá do listopadu a nabídne skutečné skvosty, jako jsou svatební šaty nebo pyžamo, které oblékala i herečka Květa Fialová.

Spánek nalehko
Zatímco dříve ženy nosily hlavně dlouhé plátěné košile až na zem, dnes si užíváme noc v krajkových saténových košilkách.
Móda v peřinách
Elegantní a sportovně založené ženy chodily spát v pyžamu složeném z kabátku a kalhot. Květované pyžámko v minulosti oblékala i herečka Květa Fialová.

Kliknutím zvětšeteSvatba z půjčovny
Na začátku minulého století měly nevěsty šaty vlastní, dnes si je většina nevěst půjčuje ve svatebních salonech. Dříve byly nevěsty zahalené, dnes mají holá ramena, záda i velké výstřihy.
Svatební šaty
Svatební kostým z vlny a svatební šaty s plisováním a krajkou byly typické pro 20. až 40. léta minulého století. Kostým byl ušit v tehdy nejluxusnějším pražském salonu Hany Podolské. Šaty vyšly zákaznici na více než jeden úřednický plat. Ke svatebnímu kostýmu patřily i hedvábné punčochy.

Kliknutím zvětšeteUž bez vějíře
Šaty do tanečních často připomínají velkou večerní róbu. Šijí se buď na zakázku nebo jako běžná konfekce. Dívky jich běžně mívají několik na střídání. Taneční pořádek ani vějíř už se nenosí.
Šaty do tanečních
Šaty ze zlatostříbrné krajky a šaty z modrého tylu se sametovými ozdobami jsou z roku 1935. Byly ušity pro dceru pražského lékaře do prvních tanečních kursů.

Kliknutím zvětšeteBikiny jsou hit
Plavky se šijí ze speciálních textilií, které lépe odolávají chloru. Nejoblíbenější jsou miniaturní bikiny, na výběr jsou i sportovní a těhotenské plavky.
Hurá do vody!
Plavky se tehdy šily z krepu, bavlněných a úpletových látek a také se pletly z vlny! Tyhle jsou z hedvábí.


Kliknutím zvětšeteNa vysoké noze
Dnešní ženy mají větší nohu i větší nároky. Běžně vlastníme několik párů střevíčků na vysokém podpatku a stále platí, že kvalitní lodička je základ šatníku.
Luxus z hadí kůže
Elegantní střevíčky z hadí kůže. Dámy nosily botičky jedině na podpatku, a díky tomu měly oproti dnešním ženám nožku úzkou a drobnou.

Kliknutím zvětšeteSexy prádlo
Průzkumy uvádějí, že většina českých žen má velikost podprsenky číslo 4. Podprsenky často plní i ozdobnou funkci, protože jejich krajky smyslně vykukují z výstřihu.
Spodní prádlo
Základem bylo pěkné plátěné prádlo. Elegantní dámy nosily ručně šité podprsenky z hedvábí, saténu a krajky. V zimě se nosilo nevzhledné vlněné prádlo a za 2. světové války se podprsenky z nouze šily z různobarevných zbytků látek.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.