20 věcí, které (možná) o psech nevíte | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

20 věcí, které (možná) o psech nevíte

V Česku žije kolem tří milionů psů (většina z nich je ale »bez papírů«). Tímhle počtem patří Češi mezi rekordmany. Psa má 40 % domácností. To nás spolu s Francouzi a Belgičany řadí na první místa v Evropě.
V Česku žije kolem tří milionů psů (většina z nich je ale »bez papírů«). Tímhle počtem patří Češi mezi rekordmany. Psa má 40 % domácností. To nás spolu s Francouzi a Belgičany řadí na první místa v Evropě.

● Jak porozumět jejich »řeči«? ● Víte, že psa lze už i v Česku pojistit? ● Opravdu umí pes vycítit rakovinu? ● Proč štěněti nemáchat v loužičce čumák? ● Kolik by měl váš pes správně vážit?


● Jak porozumět jejich »řeči«?
● Víte, že psa lze už i v Česku pojistit?
● Opravdu umí pes vycítit rakovinu?
● Proč štěněti nemáchat v loužičce čumák?
● Kolik by měl váš pes správně vážit?

1) To, že se jeden psí rok rovná sedmi lidským, je jen pověra.
Odborníci říkají, že přesnější je tedy počítat první psí rok za 21 lidských (tehdy totiž pes a člověk dospívají) a za každý další kalendářní rok připočítat čtyři psí. Rekordmankou v dlouhověkosti byla britská fenka Bella (kříženec labradora), která nedávno zemřela na infarkt ve věku 29 let a 3 měsíců.

2) V Česku už si lze pejska pojistit.
Například Česká pojišťovna zavedla pojištění Mazlíček. Majitelé mohou psa pojistit proti nemoci, úrazu, škodě, kterou případně způsobí, ale i proti uhynutí. V případě pojistné události vyplácí Česká pojišťovna až 70 % nákladů na veterinární léčení. Pojistné se vztahuje i na případy, kdy pes např. někoho pokouše nebo shodí v samoobsluze regál plný drahého alkoholu. Pojištění chrání psy s průkazem původu i bez něj. Pejsek však musí být zdráv a označen mikročipem nebo tetováním. Výše pojistného (od 600 Kč ročně) je podle rasy a věku psa. Od letoška lze nově sjednat pojištění léčebných výloh i do zahraničí.

3) Není pravda, že bílého psa je třeba častěji koupat.
Častým koupáním mu můžeme naopak způsobit zdravotní potíže. Pes začne trpět exémy a bude mít jiné kožní problémy. Mezi prsty se mu budou množit kvasinky apod. Bílého miláčka většinou postačí řádně vykartáčovat.

4) Necháteli si psa vycvičit, neznamená to, že vás bude poslouchat.
I pes, který projde školou výcvikáře, vás bude poslouchat jedině tehdy, když si u něj vybudujete autoritu. Bude si pamatovat povely, ale v okamžiku, kdy ho nedokážete přimět, aby je vyplnil, bude si dělat, co chce. Zkušení kynologové někdy radí – nedávejte psovi příkaz, o kterém předem víte, že ho nesplní.

Kliknutím zvětšete5) Chcete-li dítě i psa, pořiďte si raději nejprve dítě.
Je jednodušší přinést štěňátko do rodiny, kde už dítě je, pes si na to snadno zvykne. Pokud je to obráceně, pes nesmí mít pocit, že je kvůli přírůstku do rodiny odstrkován. Pak by mu mohl ublížit. Když se naopak miminko stane symbolem procházek, případně od něj odpadávají dobroty, bude ho milovat a chránit.

6) Kolik by měli psi vážit?
Kliknutím zvětšeteObezitou trpí každý druhý pes. Nadváha zkrátí život psa minimálně o dva roky. Konkrétní hmotnost se může lišit podle pohlaví a stáří jedince.

7) Když pes páchne, neznamená to, že ho musíte hned koupat.
Psi mají na kůži maz z mazových žlázek, který je chrání proti bakteriím a plísním. Když budeme hafana často šamponovat, tak maz smyjeme, a pejsek bude náchylný ke kožním problémům.

8) Pes výborně pozná, jak se cítíte.
Je schopen vnímat pocity i různé fyzické stavy páníčka. Speciálně vycvičení psi např. dokážou dřív než všechny nejmodernější přístroje odhalit i rakovinu v těle člověka. Nemocné tělo totiž vylučuje pro nás nevnímatelné změny v pachu.

9) Psi si lížou rány, aby se rychleji zahojily.
V přírodě může pomáhat takové čištění rány při hojení. Veterináři se ale snaží zvířecím pacientům v olizování ran zabránit. Sliny totiž obsahují velké množství bakterií, které by mohly způsobit infekci.

10) Psi umí předpovědět živelné pohromy.
Zvláště zemětřesení (a také tsunami) vnímají psi, ale i ostatní zvířata, dříve než přístroje. I změny tlaku vzduchu, počasí a geomagnetického pole umí zvířata registrovat a využít pro svou orientaci.

11) Pro psa jsou klíšťata stejně nebezpečná jako pro člověka.
I pes může onemocnět boreliózou. Protože se u něj ale nevytvoří nápadná červená skvrna, majitel si toho nemusí všimnout. Až zhruba po 3 měsících může zvíře najednou začít kulhat. To už se nemoc rozšířila na nervovou soustavu. Prevencí je očkování proti borelióze a prostředky odpuzujících hmyz a roztoče.

12) Voříšci jsou odolní, ale nevyzpytatelní.
Kliknutím zvětšeteKřížení různých plemen mezi sebou způsobuje, že psi jsou temperamentnější a odolnější vůči nakažlivým chorobám. Na druhé straně nikdo neví, co od nich může po povahové stránce očekávat. U voříška vám také nikdo nezaručí, jak na tom bude s dědičnými chorobami a defekty.

13) Když pejsek doma udělá loužičku, je dobré mu v ní vymáchat čumák?
Ne, jde o rozšířený mýtus. Pejsek si totiž trest nespojí s tím, co provedl. Naopak si to může vyložit tak, že ho majitel nutí jeho výkaly žrát, takže potom po sobě často moč nebo výkaly požírá. Všechny tresty související s vyměšováním jsou zbytečné. Je třeba ho to správně naučit, určit mu na to místo a dát mu čas.

14) Pes může od člověka chytit rýmu i kašel.
Proto by se nemocný neměl přibližovat zejména k malým štěňatům. Opačně (ze psa na člověka) ale přenos nachlazení nefunguje. U psa by si měl dát člověk pozor jen na parazity – tasemnici, škrkavku, blechy a klíšťata. Je proto důležité psy pravidelně odčervovat.

15) I psi s krátkou srstí línají.
Kdo si pořídí krátkosrstého psa jen proto, aby mu doma nelínal, bude zklamán. Zatímco dlouhé chlupy pes ztrácí po chuchvalcích, takže se dobře sbírají, krátké vypadávají jednotlivě, zapichují se do tkaniny a těžko se odstraňují. Jsou ale plemena, která skutečně nelínají, např. pudl nebo naháč.

16) Naháči a papilloni se hodí pro alergiky.
Tato plemena alergici většinou lépe snášejí. Naháči nemají žádnou nebo téměř žádnou srst a papilloni, i když jsou dlouhosrstí, postrádají tzv. podsadu, tedy jemné chloupky, které alergiky nejvíce dráždí. Přesto by si alergik měl svou reakci na tato zvířata vyzkoušet dříve, než si psa pořídí. Někteří alergici jsou totiž přecitlivělí i na jemné šupinky z kůže naháčů.

17) Pes nesmí mlsat čokoládu.
Čokoláda je pro psa toxická a může ho i zabít!

18) Co signalizuje, když si pes lehne na záda? A když si tak lehne kočka?
Pes tím říká: „Vzdávám se, prosím, nech mě jít.“ Nebo: „Pojď si hrát!“ Pro kočky je naopak poloha na zádech ideální pozicí k útoku, chvilka před bleskurychlým vymrštěním.

19) Další významy jejich »řeči«.
●● Mávání ocasem ze strany na stranu…
Pes: Vítání, přátelské přijetí toho, kdo se blíží.
Kočka: Rozčilení, signál, že si nepřeje být rušena.
●● Vztyčený ocas…
Pes: Dominance. Spolu se zježenou srstí agresivita, zvýšená pozornost.
Kočka: Projev přátelství. Spolu se zježenou srstí úlek, bezradnost.
●● Svěšený ocas a tisknutí se k podlaze…
Pes: Podřízenost, mírumilovnost.
Kočka: Agresivita, tím větší, čím více má zároveň nahrbená záda.
●● Zvednutá tlapka…
Pes: Je napjatý, chce připoutat pozornost.
Kočka: Úlek, příprava k útoku.

20) Co dává najevo váš mazlíček, když spí?
●● Spí břichem i packami nahoru…
Je mu horko. V této poloze se snaží v parných dnech ochladit.
●● Nohy má roztažené do strany…
Blaženě si sní. Tato poloha signalizuje nejvyšší pohodlí a klídek vašeho psa. Nepravidelně dýchá a pod víčky pohybuje očima.
●● Je zkroucený do klubíčka…
Je unavený. Pokud ho násilím probudíte, bude značně nevrlý. Méně vychovaný hafan by vás mohl i kousnout.
●● Usíná na vašem polštáři…
Cítí se být vůdcem. Když dovolíte vašemu psu složit hlavu na váš polštář, chápe to tak, že jste uznali, že on je pánem domu.
●● Ve spaní se o vás opírá…
Projevuje vám lásku. Dává tak najevo svou vděčnost a naprostou oddanost.

Udělejte si test!
Jaký hafan se pro vás hodí?

Kliknutím zvětšete

 

 

 

 

 


Nejoblíbenější v Česku
1) Německý ovčák
2) Jezevčík
3) Yorkšírský teriér
4) Bišon
5) Kokršpaněl

Nejchytřejší
1. Border colie
2. Pudl
3. Německý ovčák
4. Zlatý retrívr
5. Dobrman

Nejčastěji útočí
1. Kříženci
2. Jezevčíci
3. Kokršpanělé
4. Němečtí ovčáci
5. Rotvajleři


Foto pro Aha! – Andrea Lamberská, Michaela Holá, Profimedia.cz

Jakého psa do bytu?

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.