Plastová lahev, kutilův sen... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Plastová lahev, kutilův sen...

Jen málokterý materiál je zadarmo a hlavně jsou jeho zásoby téměř nekonečné. Řeč je o plastových lahvích, neboli »petkách«. Šikovné kutilovy ručičky dokážou z tohoto nenáviděného odpadu vytvořit nejrozmanitější pomocníky na zahradě i v dílně. Od plašičky krtků až po skleník lze z pet lahví vyrobit téměř cokoliv.


Triky, jak ji použít

 

Plašič krtků
Krtek je nepřítel. Jedna z levných možností, jak se ho zbavit, je vyrobit si plastový plašič krtků. Z těla lahve vyřízneme plastová dvířka o rozměrech 7x5 centimetrů, která budou naproti sobě. Vytvoří tak při pohledu shora jakousi vrtuli. Lahev nasaďte na tyč, kterou předtím zatlučete více než půl metru do země. Vítr bude větrníkem otáčet a zvuky, které se přenesou přes tyč do podzemí, krtka vyplaší. Je dobré mít takto na záhoně patnáct až dvacet plašičů.

Konvička
Kliknutím zvětšeteJedno z úplně prvních použití pet lahví u nás bylo, že sloužila jako konev pro pokojové rostliny. V zahraničí však vymysleli i speciální nástavec. Ten si lze snadno pořídit přes internet za pár korun. Po jeho našroubování na jakoukoliv běžnou plastovou lahev se z ní stane plnohodnotná konev. Velkou výhodou je snadná údržba: pokud začne obrůstat mechem, nástavec jednoduše odšroubujete a vezmete lahev jinou. Můžete také měnit velikosti, pro truhlíky stačí půllitrovka, na větší záhony nástavec namontujete na dvoulitrovku.

Antifreezer
Máte na zahrádce malé jezírko? Bojíte se, aby vám přes zimu definitivně nezamrzlo? K úhoně by tak mohly přijít jak rybičky, tak rostliny, které v něm žijí. Vezměte několik pet lahví, naplňte je do poloviny vodou a začátkem podzimu je vložte do jezírka. Když začne mrznout, stanou se z lahví plováky a vznikající mráz bude stlačovat lahve, ne však stěny jezírka. Tento fígl lze použít i u bazénů.

Sadbovač
Kliknutím zvětšeteVelmi jednoduché je také použití dna pet lahve při předpěstování semínek. Dno stačí od lahve odříznout a naplnit jej vatou. Přilijte trochu vody, zasaďte semínka, přikryjte vlhkou vatou a nechte zaklíčit. Poté klíčky opatrně vyjměte a vložte na jiné dno lahve naplněné zeminou či výživovým substrátem. Výborné výsledky s tímto systémem předpěstování hlásí zahrádkáři se všemi odrůdami řeřichy či hydroponií.

Závlahový systém
Potřebují vaše rostlinky vláhu a trvalý přísun vody proto, že jsou třeba stále na slunci? Zavlažujte je pomocí upravené »petky«. V blízkosti hrdla lahve udělejte několik děr středně velikých a nalijte do ní vodu. Poblíž kořenů rostlinky vyhlubte menší jamku, do které lahev, obrácenou dnem vzhůru, zasaďte. Tento postup lze úspěšně aplikovat nejen na záhonu, ale i v truhlíku, tam se hodí menší, půllitrové flašky. Celý závlahový systém přivedete k dokonalosti, když odřežete dna lahví a pak do nich budete jen doplňovat vodu z konve.

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

 

 

 

 

 

Velká příloha pro kutily! 20 nejlepších triků!

Jak správně prostříhat živý plot! A další užitečné rady pro chataře a chalupáře...


13.6.2009

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.