Každý Čech: 128 žvýkaček ročně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Každý Čech: 128 žvýkaček ročně

Poslední významnou novinkou bylo zavedení žvýkačky bez cukru v 50. letech 20. století.
Poslední významnou novinkou bylo zavedení žvýkačky bez cukru v 50. letech 20. století. (: ara)

PRAHA – Téměř žádné ženě nechybějí v kabelce a většina z nás je nosí v kapse nebo se nám povalují v šuplíku. Podle nejnovějších průzkumů společnosti Wrigley jsou Češi ve spotřebě žvýkaček ve střední a východní Evropě na třetím místě. Každý z nás ročně vyžvýká 128 žvýkaček.

V oblíbené činnosti nás ze zemí bývalého východního bloku předběhli jen Slovinci a Chorvati. Podle průzkumů nejvíce žvýkáme v práci, milujeme praktická velká balení a nejvíce nám chutná mátová příchuť. Za žvýkačky ročně utratíme zhruba 1,42 miliardy korun.

Průzkum ukázal, že největšími »žvýkačkomily« jsou v Evropě Švýcaři, kteří vyžvýkají průměrně 186 kousků.

Nejvíce žvýkají mladí lidé od 18 do 29 let. Nejčastěji lidé žvýkají v práci a také po obědě, po každé svačince a ve chvíli, kdy jsme zavalení prací a musíme se soustředit.

Žvýkačka nám pomáhá pečovat o zdravé zuby a poskytuje svěží dech.

A kde žvýkačky obvykle ukrýváme? 33 % je nosí v kapse, 32 % je má v tašce u stolu a 20 % lidí v šuplíku.

Nejoblíbenější chutí jsou u nás různé varianty mátové příchutě. Na jihu Evropy si potrpí spíše na tropické ovoce, v severní Americe frčí příchuť skořice a lékořice.

Kde žvýkačka pomáhá:

● Zlepšuje soustředění. Při žvýkání se zvyšuje proudění krve do mozku, mozek dostává více kyslíku, a tím se zlepšuje koncentrace.
● Snižuje míru stresu a úzkosti, zvyšuje spokojenost a uvolněnost.
● Pomáhá proti vzniku zubního kazu. Voda obsažená ve slinách zuby omývá a podporuje tvorbu minerálů v zubní sklovině. Slinami jsou také odváděny choroboplodné zárodky, čímž je zabráněno vzniku infekce v dutině ústní.
● Pomáhá při hubnutí, protože má jen 8 kJ, omezuje chuť na sladké a oslabuje nutkání přejídat se mezi hlavními jídly.

Takhle se vyrábí
  • Gumový základ je rozpuštěn při teplotě vyšší než 100 °C
  • Poté se gumový základ filtruje a pomocí centrifugy se od něj oddělí nežádoucí látky.
  • Horký základ se přelije do nádrží, ve kterých se mísí s cukrem (u žvýkaček bez cukru s umělým sladidlem).
  • Přidá se glukóza a kukuřičný sirup, dále změkčovadla, barviva, příchuti a konzervační látky. Hmota se ve formách chladí.
  • Po 24 hodinách se nalakuje, ponoří do tekutého cukru a voskuje.

12.6.2009

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.