Džem? Mňam! První velký košt zavařenin a marmelád v Česku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Džem? Mňam! První velký košt zavařenin a marmelád v Česku

Pokud při jídle narazíte na kousky ovoce, jedná se o džem.
Pokud při jídle narazíte na kousky ovoce, jedná se o džem.

BUCHLOVICE (rh) – Historicky první košt marmelád a džemů se konal včera v Buchlovicích u Uherského Hradiště. Jedinou podmínkou bylo, aby byly přinesené džemy a marmelády vyrobeny před rokem 2007. Porotci otestovali přes 50 vzorků.


„Samotné koštování nebyla jednoduchá práce. Ochutnat a objektivně posoudit tolik vzorků během jediné hodiny, to není jen tak. Každou lžičku jsme museli zajídat rohlíkem,“ vysvětlil člen poroty Miloslav Hrdý. Převažovaly sice tradiční druhy ovoce jako rybíz, meruňky či maliny, na stole porotců se ale objevila i marmeláda z mišpule či kiwi. Organizátoři koštu teď závěry poroty pečlivě uschovají a zveřejní je až 25. července na populárním Festivalu česneku.

Marmeláda, nebo džem?
Džem – výrobek z ovoce (jednoho i více druhů), směsi přírodních sladidel (hlavně cukru), vody, který má rosolovitou konzistenci. Obvykle jsou v něm celé kousky ovoce.
Marmeláda – vyrábí se podobně jako džem, ale jde o jednolitou ovocnou hmotu, ve které nejsou kousky ovoce.

Recept Aha!

Dýňová marmeláda

Kliknutím zvětšete1 kg žluté dýně
750 g cukru
2 lžičky kyseliny citronové
1 pektogel
5 nastrouhaných jablek
Příprava:
Dýni vydlabeme, odstraníme semínka a dužinu nastrouháme. Zasypeme ji cukrem a necháme uležet do druhého dne. Poté dužinu vaříme, dokud nezesklovatí. Přidáme kyselinu citronovou a pektogel a také nastrouhaná jablka. Opět chvíli povaříme a ještě horkou směsí plníme sklenice.

Triky a tipy:

Kliknutím zvětšeteuž babičky říkávaly: Nejlepší marmeláda je taková, kdy na kilo ovoce připadne kilo cukru a pár kapek citronové šťávy.

pokud chcete lehčí variantu, nezbude vám než přidat želírovací cukr nebo pektin.

do šípkové marmelády přidejte dvě až tři jablka, směs pak rychleji a lépe rosolovatí.

u některých druhů ovoce je lepší udělat směs – samy o sobě jsou totiž plody velmi nevýrazné – jde třeba o angrešt, jablka, hrušky. Ideální pro kombinování jsou naopak výrazné – jahody, rybíz, maliny nebo ostružiny.

ovoce nesmíte převařit – nejenže se odbourá pektin a marmeláda pak špatně rosolovatí, ale plody navíc zhnědnou.

pro přípravu marmelád zásadně vybírejte čerstvé plody, nikdy nepracujte s přezrálými. Museli byste přidávat zbytečně moc pektinu. Výjimkou je jedině angrešt.

marmelády a džemy můžete vyrábět i ze zmrazeného ovoce. Musíte ho ale zpracovat dříve, než rozmrzne.

při konzervaci postupujte tak, aby ve skleničce nikdy nebylo zbytečně moc vzduchu. Sklenici proto vždy naplňte po okraj, zašroubujte ji a otočte ji dnem nahoru.

džem nebo marmeláda vám vydrží déle, když víčka otřete čistým hadříkem namočeným v rumu.

marmelády a džemy skladujte zásadně na chladném a tmavém místě.


Foto Aha! – Ivan Dostál, Martin Pekárek

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.