Melounku, udělej holubičku! Jak se cvičí lachtani? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Melounku, udělej holubičku! Jak se cvičí lachtani?

 (Aha! – Alexandr Malachovský)

PRAHA – Pětice lachtanů Melounek, Abíba, oba potomci slavného Gastona, dále Baruška, Julinka a Myška na sebe v těchto dnech strhává pozornost návštěvníků pražské zoo. Jsou elegantními plavci, výbornými akrobaty a skvělými šprýmaři. V nové expozici předvádějí se svými ošetřovatelkami nejrůznější kousky.


Zatím nejšikovnějším je Melounek. Zachytili jsme ty nejlepší výkony a zjistili jsme, jak se jim lachtani učí.

„Ještě se sžíváme s novou expozicí, a tak zatím hodně experimentujeme,“ říká ošetřovatelka Helena Rosypalová (35). Schopnosti lachtaních parťáků ale nerada porovnává. „Každý je jinak šikovný, někdo rychleji chápe. Melounek rád trénuje. Šikovná je i Abíba, je ale o rok mladší, má se ještě co učit. Myška zase ráda skáče. Učí se pomaleji, ale nakonec je také úspěšná. Šikovná je i Julinka,“ dodává trenérka. Ráda prý cvičí i Baruška. Když se jí ale něco dlouho nedaří, přestane ji to bavit. Na takové chmury mají ošetřovatelky fintu. „Necháme ji udělat jiný cvik, který umí. Podaří se jí to, dostane odměnu a hned získáme zase její pozornost,“ prozrazuje výcvikové metody Rosypalová.

Cvičení není pro lachtany nepříjemný výmysl člověka. „Jsou od přírody hraví. Takže to děláme hlavně pro ně, aby se nenudili a rozvíjeli svoje schopnosti. Je na nich vidět radost, když se jim něco podaří,“ míní Rosypalová.

Už nyní ošetřovatelky s lachtany trénují novinku. Při cvičení s nimi budou v bazénu. „Musíme je nejdříve pomalu naučit, aby nás ve svém bazénu tolerovali. Ze strachu může zvíře i kousnout a lachtani jsou šelmy,“ dodává Rosypalová.

Ošetřovatelka Helena Rosypalová (35)

Vystudovala chovatelství cizokrajných zvířat. S lachtany pracuje už čtrnáct let. „Baví mě na nich, že jsou každý z jiného těsta, i když jde o stejný druh zvířete. Pořád se s nimi učím něco nového. Člověk sbírá informace o tom, co je pro ně důležité, jaké mají potřeby, a přitom poznává více i sám sebe,“ říká Rosypalová.

Ošetřovatelka Eliška Javůrková (30)

Když vystudovala chovatelství cizokrajných zvířat, váhala, zda jít k medvědům, nebo k lachtanům. Náhoda rozhodla za ni a o medvědech už prý nepřemýšlí. „Po boku lachtanů se člověk může vyvíjet. Učí se trénovat zvířata, formovat je, jak mu to sama dovolí. Lachtani jsou komunikativní, dobře se učí, i když někdy neposlouchají. To k tomu ale patří. Nakonec je z toho radost, lidem se to líbí,“ míní ošetřovatelka.

Kliknutím zvětšete„Pojď“ velí ošetřovatelka Helena Rosypalová a už se Melounek za její nataženou rukou hrne rovnou na váhu, která ukazuje 140 kilo. Za ním se tlačí Abíba. I když je to pokyn jednoduchý, učil se ho po malých krůčcích. „Nejdříve jsme mu přiložili ruku k čumáku a za to dostal odměnu. Pak jsme ruku dávali vždy o kousek dál. Když se jí dotkl, byla odměna,“ objasňuje trik ošetřovatelka. Teď melounek dostává dobroty, až když dojde úplně do cíle.

Kliknutím zvětšeteJakmile Melounek vidí obruč, skáče. Tenhle cvik má tak rád, že další povel nepotřebuje. „Nejdřív se naučil kruhem proplout za tyčkou, kterou používáme jako prodlouženou ruku. Postupně jsme kruh zvedali, až ho začal proskakovat,“ vysvětluje cvičitelka. I když se to nezdá, cvik právě předvádějí i Abíba s Myškou za ním. Je to »čekání na místě«, když cvičí někdo jiný. Za něj je ale odměna menší.

Kliknutím zvětšete»Holubička« je Melounkovo vrcholné číslo. Umí ji nejlépe. Dokáže ji ale i Julinka a Abíba ji už trénuje. Nejdřív se naučil holubičku s bříškem na zemi. „Dávali jsme mu nad zadní ploutve tyčku, až se naučil dotknout se jí,“ říká Rosypalová. Když Melounek zvládl chůzi po předních ploutvích, zdokonalil cvik tím, že už se nad skálu vzepře.

Kliknutím zvětšeteVýskok u skel předvádí divákům také Melounek. Povel mu dává cvičitelka nohou. I když cvik vypadá jednoduše, učily ho lachtana ošetřovatelky dvě. „Zpočátku je jedna u skla s tyčkou, druhá je na místě, ze kterého lachtana posílá, aby za tyčkou vyskočil,“ líčí cvičitelka. Teď už Melounek nadšeně skáče i bez tyče. Rybičku za odměnu ovšem vyžaduje.

Kliknutím zvětšeteZa salto dozadu lachtanka Abíba odměnu nedostala. Trenérka Eliška Javůrková totiž jen chtěla, aby vyskočila k tyčce. Salto byl bonus rozdováděné Abíby. „I když se jí povedlo, zvíře musí splnit přesně daný pokyn. Nelze ho odměnit za něco jiného,“ vysvětluje trenérka. Abíba pak tedy správně předvedla jednodušší cvik a rybičky se dočkala.

Kliknutím zvětšeteTohle je polibek s Abíbou. Pusinky ale dávají všichni lachtani v pražské zoo. Tenhle cvik je prý nejjednodušší a všichni ho mají rádi. Stačí podat lachtanům pravou ruku a naklonit se. Oni vám na oplátku podají pravou ploutev a dají hubičku.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.