Proboha, proč to dítě brečí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Proboha, proč to dítě brečí?

MÁM HLAD - Typ pláče: Zpočátku málo intenzivní, postupně sílí. Stává se rytmickým. Další příznaky: Dítě hýbe hlavou, jemně kope. Zatíná pěsti, snaží se cucat je.
MÁM HLAD - Typ pláče: Zpočátku málo intenzivní, postupně sílí. Stává se rytmickým. Další příznaky: Dítě hýbe hlavou, jemně kope. Zatíná pěsti, snaží se cucat je. (: ara)

PRAHA – Tu zkušenost mají všechny novopečené maminky: přijdou z porodnice domů, miminko jim brečí v náručí, a ony nevědí proč. Má hlad? Bolí ho něco? Není nemocné? Hlavou se jim honí desítky otázek, jedna ale nejdůležitější: proč jenom brečí? Podle lékařů může pomoci překladač pláče!

Překladač pláče: nejnovější hit pro novopečené maminky

Deník Aha! ho podrobil několikatýdennímu testu. Výsledek? Malá umělohmotná krabička s elektronickým displejem umí být opravdu klíčem do dětské duše.

Pláč miminka je pro mámy to nejhorší. Nejenže nedokážou svému miminku pomoci, ale znervózňuje je a velmi vyčerpává. „V porodnici mi v nejhorším pomohly sestřičky. Ale doma není nikdo. Už tak bylo po příchodu z porodnice všechno vzhůru nohama. A pláč psychicky sráží do kolen,“ popisuje Michaela, maminka malé Marušky. Když jsme jí nabídli analyzátor pláče k otestování, moc důvěry v ní nevzbudil. „Rodiče to s námi zvládli i bez něj,“ říkala. Nakonec ji pozitivně překvapil. „Opravdu mě dokázal vždy navést na správnou cestu. Nevýhodou byla vysoká spotřeba baterií. Vydržely asi týden,“ dodává.

Primář Lumír Kantor: Když dítě nepláče, rychleji se učí

OLOMOUC – „Setkávám se s názory: proč takový přístroj? Správná matka má poznat, proč miminko pláče,“ říká primář Lumír Kantor z novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. Podle jeho zkušeností je v současné době mnoho maminek, které si nevědí rady s tím, proč děti pláčou. Začnou je proto krmit, ale ony nepláčou hlady, pak jsou přejedené, nemohou spát a opět pláčou, je to bludný kruh. „Každá maminka se naučí dříve či později svému dítěti rozumět a tento přístroj dokáže velmi pomoci. Měl by se však používat hned od počátku, dokud se nezafixují špatné návyky,“ říká doktor Kantor. Novorozenec je během dne dvě až tři hodiny vzhůru, kdy sleduje okolí a učí se. Pokud je propláče, tak čas, kdy se může něco učit, ztrácí. „V prvních dnech a měsících se utvářejí nervová spojení, vyvíjí se nervová soustava, a pokud je dítěti rozuměno a je spokojené, tak je dokázáno, že se jeho vývoj urychlí až o 25 %,“ konstatuje primář Kantor.

28.5.2009

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.