Vzhůru do Chorvatska! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Vzhůru do Chorvatska!

 (: Profimedia.cz)

PRAHA/ZÁHŘEB – A je to opět tady. V těchto dnech většina z vás vybírá, kam vyrazit v létě na dovolenou. I přes celosvětovou ekonomickou krizi prostě po odpočinku toužíte a pokud kvůli šetření nezůstanete doma, určitě se podle průzkumů vydáte k moři. Mezi nejoblíbenější destinace Čechů bude v létě opět patřit Chorvatsko.


● Co je nového!
● Kolik za co zaplatíte
● Kudy a kam jet

Podle průzkumu agentury Median jich tam letos zamíří až milion. Deník Aha! pro vás proto připravil mimořádnou sobotní přílohu, plnou důležitých informací o Chorvatsku. Pokud tam vyrazíte, přejeme šťastnou cestu – bez nehod a jiných problémů...

Co všechno je nové?

Po dálnici autem k Jadranu už bez kolon!

Chorvatsko letos v dubnu otevřelo oba tubusy ve dvou tunelech na hlavním tahu po dálnici Záhřeb – Split (Mala Kapela a Sveti Rok), což znamená, že tunely jsou zprovozněny obousměrně. Dále Chorvaté otevřeli další úsek dálnice směrem na Dubrovník, a to až do Ravče, čímž se Dubrovník přiblížil na sto dvacet kilometrů a Makarska riviéra na 8 km.

Ve Slovinsku jiné dálniční známky!

Pokud jezdíte do Chorvatska často využívanou trasou přes rakouský Štýrský Hradec a slovinský Maribor, od letošního léta zaplatíte v případě týdenní dovolené méně za dálniční známku. Nyní platí ve Slovinsku jen dva kupóny – roční v hodnotě 55 eur (cca 1470 Kč) a půlroční za 35 eur (cca 930 Kč). Slovinské ministerstvo dopravy teď ale vládě předložilo návrh, podle kterého by existovaly trojí známky: roční v hodnotě 95 eur (cca 2540 Kč), měsíční za 35 eur (cca 930 Kč) a týdenní za 15 eur (cca 400 Kč). To ale znamená, že pokud pojedete do Chorvatska na dva týdny, budete si muset koupit týdenní známku dvakrát a zaplatíte celkem 30 eur (cca 800 Kč) – o 5 eur (cca 130 Kč) méně než loni za půlroční.

Zvýšení limitu pro dovoz potravin na 10 kg!

Do Chorvatska si od 20. května můžete z Česka přivézt deset kilo potravin živočišného původu na osobu, do teď to bylo jedno kilo! Dovoz potravin do Chorvatska byl loni velmi problematický. Platil tam totiž úplný zákaz dovozu mléčných a masných výrobků, což většině turistů vadilo, protože si v Chorvatsku vaří z vlastních zásob. Po několikatýdenním nátlaku se Chorvaté vrátili k limitu jedno kilo.

Nezletilí bez písemného souhlasu

Zrušení povinnosti vybavovat nezletilé osoby při cestách do Chorvatska ověřeným písemným souhlasem jejich zákonných zástupců!
Pokud letos pojedou nezletilé děti do Chorvatska s někým jiným, než s rodiči (s babičkou, dědou, tetou, strýcem nebo s kamarády), už nepotřebují notářsky ověřený souhlas otce nebo matky. Novinka platí už od 1. dubna!

Pozor! Zákaz kouření v restauracích

Pokuta: 1000 kun (asi 3650 Kč)!
Pro více než milion kuřáků v Chorvatsku se na začátku května obrátil svět vzhůru nohama. Začal totiž platit rozsáhlý zákaz kouření v restauracích, na pracovištích a v úřadech. Pokud ho porušíte i vy, můžete dostat pokutu 1000 kun, což je asi 3600 Kč.

Co je dobré vědět před cestou na dovolenou v Chorvatsku

Kliknutím zvětšeteJAKÉ DOKLADY?
Při turistických cestách do Chorvatska nepotřebujete vízum, pokud doba vašeho pobytu nepřekročí 90 dnů v období 6 měsíců. Od května 2004 můžete do Chorvatska vstupovat i na občanský průkaz. Při cestách motorovými vozidly musíte mít u sebe platný řidičský a technický průkaz a doklad o pojištění vozidla (zelená karta)!

JAK SE ZVÍŘATY?
Psy a kočky musíte před vstupem do země označit mikročipem nebo jasně čitelným vytetovaným číslem, které musí být zapsáno v mezinárodním osvědčení, je nutný i mezinárodní očkovací průkaz s potvrzením o očkování proti vzteklině!

KDY CESTOVAT?
Do Chorvatska cestujte raději uprostřed týdne – vyhýbejte se pátkům, sobotám, nedělím a pondělkům! V těchto dnech se totiž vyměňují rekreanti a můžete stát v dlouhých zácpách.

CO UDĚLAT PO PŘÍJEZDU?
V Chorvatsku platí přihlašovací povinnost pro cizince, a to do 48 hodin po překročení státní hranice! Při ubytování v hotelu, kempu nebo soukromí zajišťuje přihlášení turistů ubytovatel do 24 hodin. V ostatních případech se musíte přihlásit individuálně na oddělení pro cizince policie Chorvatské republiky. Najdete ji v každé větší obci. Pokud nebudete mít doklad o přihlášení, můžete dostat pokutu!

MOHU TAM PRACOVAT?
Pokud budete během svého pobytu na území Chorvatska pracovat, potřebujete pracovní povolení! To si vyřídíte prostřednictvím velvyslanectví Chorvatské republiky v ČR. Pozor! Jakákoliv výdělečná činnost na území Chorvatska bez pracovního povolení je velice tvrdě postihována!

MOHU SI VÉZT ALKOHOL?
Na osobu můžete do Chorvatska bezcelně dovézt jen 200 cigaret, 1 litr alkoholu nad 22 %, 2 litry do 22 % a 2 litry vína!

POZOR NA VOLNOU PŘÍRODU!
Na celém území Chorvatska je přísný zákaz nocování ve volné přírodě! V praxi to znamená, že s výjimkou ubytování v hotelu, kempu a privátu je jiný způsob nocování tvrdě trestán pokutou nebo dokonce i vězením!

Kliknutím zvětšeteChorvatská republika

● Úřední řeč: chorvatština
● Hlavní město: Záhřeb
● Měna: 1 kuna = 100 lip (cca 3,60 Kč)
● Policie, hasiči a záchranka: Volejte číslo 112!
● Elektřina: 220 V, 50 Hz
● Voda: V celé chorvatské vodovodní síti je pitná!

Velvyslanectví ČRv Záhřebu
(www.mzv.cz/zagreb)

Administrativní budova
Romeo a Julie
Radnička cesta 47/VI
10000 Zagreb
tel.: 00385 1 6177246, 6192105 – sekretariát velvyslance
tel.: 00385 1 6192119 – konzulární oddělení
Nepřetržitá konzulární služba:
tel.: 00385 91 6121533!

Konzulární jednatelství ve Splitu

(od 15. 6. do 15. 9.)
tel.: 00385 (0) 21 344 866
Obala HNP 5/III
21 000 Split
Nepřetržitá konzulární služba:
tel.: 00385 91 612 1660!

Konzulární jednatelství v Rijece

(od 15. 6. do 15. 9.)
tel.: 00385 51 212 515
Trg 128. brigade Hrvatske vojske 4
Nepřetržitá konzulární služba:
tel.: 00385 91 612 1560!

Chorvatsko - Kudy jet! A za kolik!

PRAHA (red) – Do Chorvatska jezdíte každý rok. A stejně vždycky před cestou sedíte u mapy a přemýšlíte, kudy jet. Přes hraniční přechod v Hatích? Či přes Mikulov? Nebo to bude pohodlnější netradičně přes Bratislavu, která už je s Vídní propojena dálnicí? Kudy to bude nejrychlejší? A kudy nejlevnější? Otázek je mnoho. Stejně tak jako možností, jak na cestě k moři co nejvíce ušetřit. Třeba vám pomohou tři následující modelové příklady...

Kliknutím zvětšete

 

 

 


Nejoblíbenější místa českých turistů v Chorvatsku

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.