Ženy: Nádory prsu - Muži: Rakovina plic - Toho se Češi bojí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Ženy: Nádory prsu - Muži: Rakovina plic - Toho se Češi bojí!

 (Profimedia.czZdroj: Český statistický úřad, data za rok 2007)

PRAHA – Největší zabijáci v Česku? Zhoubný nádor prsu, který zabije každý rok 1680 žen. A u mužů karcinom plic, na něj ročně zemře 2271 chlapů. Na oba typy rakoviny ale podle lékařů umíráme často zbytečně.

Největší zabijáci v Česku? Zhoubný nádor prsu, který zabije každý rok 1680 žen. A u mužů karcinom plic, na něj ročně zemře 2271 chlapů. Na oba typy rakoviny ale podle lékařů umíráme často zbytečně... 90 % všech nádorů plic je totiž způsobeno kouřením! Stačilo by jen nekouřit. Rakovinu prsu lze zase díky prevenci odhalit už ve stadiu, kdy je snadno léčitelná a zcela vyléčitelná. Dokonce bez nutnosti amputace prsu. Chce to jen o své zdraví pečovat...

Rakovina prsu
  • Zhoubné nádory prsu se nejčastěji objevují po 50. roce věku, ale mohou ohrozit ženy již od dvaceti.
  • Doktoři léčí i pacientky, u nichž se nemoc objevila během těhotenství.
  • „Žena je v riziku od počátku produkce ženských pohlavních hormonů, tedy od první menstruace. Výskyt karcinomů do 35 let je však velmi nízký, ale nižší věk neznamená, že nádorem žena nemůže onemocnět,“ varuje prof. Luboš Petruželka, přednosta Onkologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
Jak se před ní chránit?
  • „Většina nádorů je preventabilních, můžeme se před jejich vznikem chránit. Před nádorem prsu zejména: nebýt obézní, nekouřit, sportovat a vyvarovat se nadměrnému užívání hormonální substituce, která mírní projevy spojené s přechodem,“ říká onkolog prof. Luboš Petruželka.
  • Nejdůležitější je však prevence: samovyšetřování prsů, od 45 let pravidelně jednou za dva roky podstupovat vyšetření na mamografu a pokud se ženě v či na prsu něco nezdá (nahmátne si bulku, zatvrdlinku, má vtaženou bradavku, zarudlou kůži) okamžitě navštívit lékaře. „Stále ještě ošetřujeme i pacientky s nádory, které vyplňují celý prs nebo prorůstají i na jeho povrch,“ upozorňuje prof. Petruželka na smutnou realitu. Ženy jejich zdraví buď nezajímá nebo je před cestou do ordinace zrazuje strach.
Rakovina plic a průdušek
  • Rakovina plic se vyskytuje převážně ve středním a starším věku. U mladých lidí do třiceti let se objevuje velmi vzácně
  • „Pokud hodně a dlouhodobě kouříte, máte ve srovnání s nekuřáky více než dvacetinásobně vyšší riziko, že karcinomem plic jednou onemocníte,“ upozorňuje prof. Petr Zatloukal, přednosta Kliniky pneumologie a hrudní chirurgie 3. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Na Bulovce v Praze.
  • Většina kuřáků se ale při varování doktorů na nebezpečí kouření jen usměje, mávne rukou a řekne: Na něco umřít musím. „Je pravda, že každý jednou zemře. Karcinom plic se však většinou objeví ve chvíli, kdy se cítíme v životě nejlépe. V době, kdy jsme většinou finančně zabezpečení, máme odrostlé děti a těšíme se na vnoučata,“ vysvětluje prof. Zatloukal zákeřnost celoživotního kouření.
Jak se před ní chránit?
  • Nekouřit! Ovšem… Nádorem plic může onemocnět i nekuřák, jsou totiž i další možné příčiny jeho vzniku. „První má opět souvislost s kouřením, jde o pasivní kuřáky, tedy nekuřáky pobývající v zakouřených prostorech. Dále hraje roli znečištění životního prostředí, přítomnost radonu, pak jde zejména o profesionální rizika,“ říká prof. Zatloukal.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.