Sliny prozradí, odkud pocházíte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Sliny prozradí, odkud pocházíte!

PRAHA – Pátráte po svých předcích? Sestavujete si rodokmen? Náročnou práci vám může usnadnit zajímavý test.


Ženy ale mají smůlu!

Říká se mu »genografický« a dovede ze slin člověka zjistit, jaký je jeho původ. Test však funguje pouze u mužské populace, původ žen je zatím zahalen tajemstvím.
Test genetického původu dovede zjistit, jaká krev koluje v žilách testovaného. Odhalí, zda jeho předkové byli například Španělé, Turci nebo pocházeli z Norska. „Jedná se o analýzu specifické části lidské genetické informace – DNA,“ vysvětlil genetik Marek Minárik, který speciální genografické testy provádí. Bohužel prý je test určen pouze mužům, protože je zaměřen na mužský Y chromozom, který ženy nemají.
A jak takový test funguje? Geny se dědí z generace na generaci. Při každém předání se sice podle Minárika důkladně promíchají, některé části se ale mění jen vzácně. Genetický profil testovaného muže se porovná s genetickými profily příslušníků různých národů. A u těch, se kterými se testovaný shoduje, je předpoklad, že mají společné předky. „To ale neznamená, že na sto procent uvedeme jediné místo původu,“ dodává Minárik s tím, že profil tazatele může být »rozeset« na různě vzdálených místech světa.
A jak se test provádí? „Zájemce si sám provede odběr vzorků slin stěrem ústní dutiny s použitím pomůcek, které mu zašleme. Vzorky doručí do naší laboratoře,“ popsal odborník na genetiku. Ze vzorků je v laboratoři provedena izolace DNA a zjištění profilu. Ten je porovnán s mezinárodní databází a výsledkem je město a země, ve kterých byl u mužů nalezen stejný DNA profil.
Ženy se dočkají podobného testu snad brzy, už se pro ně připravuje.


Autor: (dam)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.