Podpalte uhlí, grilujeme! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Podpalte uhlí, grilujeme!

Fotografie
Fotografie (internal)

Gril už máte doma, nemůžete se dočkat, až se odpoledne vrhnete na zahradu, dáte si dobré pití, dobré jídlo a užijete si parádní grilovací párty. Jenže, je to vaše premiéra a vy nevíte, co přesně ugrilovat?

 

Tak nepropadejte panice, grilovat můžete snad úplně vše. Takže, vyrazte do obchodu a kupte zeleninu, ryby, maso a ingredience na grilovací omáčky, které můžete ale koupit už i hotové. Deník Aha! vám nabízí čtyři strany plné rad, triků a receptů. To se před nadcházejícím létem určitě hodí...

Jak grilovat ryby?
Ryby se potírají kyselými marinádami. Citronová šťáva nebo kůra neutralizuje silné rybí aroma. Nehledě na to, že se svalová vlákna ryby po naložení do citronu nebo octa smrští a ryba se nerozpadne. Křehké plátky ryby pak zabalte do alobalu, aby se při grilování nepotrhaly. Malé plátky ryby napíchněte raději na grilovací jehly nerozpadnou se tak. Pokud budete péct celou rybu nebo tlusté plátky, na nejsilnějších místech udělejte zářezy, jedině tak se maso rovnoměrně a rychleji propeče. Aby se ryba nepřipekla a snadno se obracela, na rošt dejte nejprve alobal pomazaný tukem a teprve pak rybu.

Jak grilovat kotlety?
Vepřové kotlety, které se snadno vysuší, naložte před grilováním na 2 hodiny do roztoku z cukru, soli a vody (1 lžíce hnědého cukru, 1 lžíce soli na 1 hrnek vody).

Jak grilovat špízy?
Pokud děláte špízy a nemáte kovové jehly, ale jen obyčejné špejle, namočte je asi na hodinu do vody nebudou se pálit. Kovové jehly zase předem natřete stolním nebo olivovým olejem kousky masa a zeleniny půjdou po upečení snadno sundat.

Jak grilovat kukuřici?
Musí se nejprve předvařit. Potom by se měla potřít trochou oleje, aby zrna při opékání nevysychala. Za občasného obracení grilujte asi 10 minut. Do obou konců kukuřičného klasu zapíchněte špejle, abyste jej mohli konzumovat ještě horký.

Jak grilovat ovoce?
Grilované ovoce (banány, jablka, hrušky…) pokapeme šťávou z citronu a pomeranče, posypeme skořicovým a vanilkovým cukrem a necháme půl hodiny odležet. Během grilování (na alobalu) potíráme zbylou ovocnou šťávou a máslem.

Jak grilovat houby?
Žampiony (oloupané) a mladé hříbky můžeme grilovat společně s anglickou slaninou, napíchnuté na kovové jehle nebo na špejli (ta nepálí při sundávání) a potíráme je olejem ochuceným česnekem a citronovou šťávou.

Jak grilovat brambory?
Brambory (ale i baklažán, cuketu nebo papriku) grilujeme na jehle, nejlépe se slaninou. Olej nebo máslo ochutíme česnekem. Středně velké brambory grilujeme kolem 45 minut, velké až 1 hodinu. Rychleji to ovšem půjde s předvařenými.

Jakou zvolit přílohu?
Jako přílohu můžete s masem grilovat zeleninu, brambory, ale i kukuřici. Jako příloha jsou skvělé i chlazené bagety (s česnekovým nebo bylinkovým máslem). Upečte je a pak zabalte do utěrky. Skvělou chuť, křupavost a vůni neztratí několik hodin.

Trik pro zkoušku teploty bez teploměru
Položte ruku do výšky asi 13 cm nad uhlí. A sledujte, jak dlouho ji tam udržíte. Pokud to je...

  • 1 – 2 sekundy: vhodné pro řízky, filety z ryb
  • 3 – 4 sekundy:pro kousky masa, ryby, drůbež
  • 5 – 6 sekund:pro maso v celku
  • 6 – 7 sekund:pro ovoce, zeleninu
  • 7 – 8 sekund:pro cibulku a rajčata
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.