Lev prospí 20 hodin denně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Lev prospí 20 hodin denně!

 (Profimedia.cz, ara)

Spánek. Někdo ho miluje a dokáže prospat většinu života, jiný ho bere jako nutné zlo, které ho obírá o čas, ve kterém si může užívat, nebo třeba vydělávat peníze. Jak jsou na tom ale zvířata?

Král zvířat? Možná tak král spáčů...

Přemýšlíte někdy při pohledu na svoji kočku, neustále se líně povalující po domě, kolik času vlastně prospí? A co divoká zvířata, která si musí neustále krýt záda, protože jim hrozí nebezpečí sežrání? Mají vůbec čas v klidu se vyspat? Při pohledu na tuhle fotku je jasné, že ta silná, která se kromě člověka nikoho moc bát nemusí, mají času dost. Lvi jsou toho jasným důkazem.

Lvi žijí ve smečkách, které tvoří několik příbuzných samic, jejich mláďata a jeden až čtyři samci. Samice jsou lehčí a hbitější, a starají se tak o lov. I díky tomu toho nenaspí tolik co samci. Přesto si lvice bez problémů schrupne i 15 hodin denně. Samec je větší, těžší a silnější, jeho úkolem tedy je ulovenou kořist chránit. Hned poté, co jí pořádný kus sežere, samozřejmě. Skoro by se dalo říct, že kromě žraní už toho nemůže během dne moc stihnout. Jeho spánek totiž trvá i 20 hodin denně. Je to nejvíc v celé živočišné říši. Při odpočinku si navíc lvi prokazují spoustu pozorností. Ve stavu polospánku se navzájem čistí, olizují, otírají se o sebe a je na nich vidět, že tuhle činnost opravdu milují. Lvi jsou prostě králové zvířat – hlavně co se umění vychutnat si odpočinek týče.

Zajímavosti o spánku zvířat

● Tučňák spí jen několik minut denně.
● Růžoví plameňáci spí vestoje na jedné noze.
● Některá zvířata, např. kůň, slon, žirafa aj., spí vestoje. Nedokázala by se totiž včas, nebo vůbec zvednout.
● Lenochod zdatně konkuruje lvům. Prospí až 85 % života.
● Býložravci spí na etapy. Někteří členové stáda spí, jiní drží hlídky.
● Kachna má při spaní jedno oko otevřené.
● Stěhovaví ptáci si dokážou schrupnout i za letu.
● Zvířata žijící ve společenstvích se k sobě při spaní ráda tulí. Některá dokážou vytvořit i neuvěřitelné hromady o několika desítkách jedinců.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.