Hubněte ve spánku! Úžasná dieta, díky které spalujete kila během noci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Hubněte ve spánku! Úžasná dieta, díky které spalujete kila během noci

 (Prima, Profimedia.cz)

PRAHA – Rád jedl špek a bůček. Miloval pivo, zákusky a noční pojídání před televizí. Nedávno se mu ale udělalo zle! Když mu lékařka změřila krevní tlak, který měl velmi vysoký, dostal strach. Během chvíle tedy radikálně přehodnotil celý svůj život a za měsíc a půl shodil přes 10 kg.


> Jezte podle návodu!
> Zapomeňte na alkohol!
> Hodně se pohybujte!
> Choďte brzy spát!

Takový příběh do redakce deníku Aha! napsal pan Josef, který žije v malé vesničce za Prahou. Nechce zveřejňovat celé jméno a bydliště, chce ale všem říci: „Zkusil jsem dietu »hubnutí ve spánku« a díky ní je mi teď skutečně dobře! Důležité je dodržovat jídelníček, vypustit alkohol a hodně se pohybovat. A také být v psychické pohodě,“ píše náš čtenář. Vyzkoušejte tuto dietu také!

Princip diety »hubnutí ve spánku« je velice jednoduchý. Jde o noční odbourávání tukových zásob. Ten, kdo potřebuje shodit, by ale měl během dne tomuto procesu spalování tuku pomoci. Je ale důležité se stravovat podle zásad inzulinové dělené stravy. V procesu zvyšování nebo snižování hmotnosti hraje inzulin hlavní roli, protože řídí zpracovávání živin i ukládání tuků a určuje tak, jestli budou kilogramy přibývat, nebo se naopak ztrácet. Důležitý je také pohyb.

Jak se stravovat?

Snídaně: Ráno si dopřejte snídani bohatou na sacharidy (např. chléb, pečivo, müsli s ovocem a zeleninou), které vám nastartují metabolismus. K tomu si můžete dát máslo se zavařeninou, medem nebo oříškovo-čokoládovým krémem. Zapíjejte kávou nebo čajem se smetanou, ovocnými šťávami nebo sójovým mlékem.

Oběd: V poledne myslete na vyváženou smíšenou stravu. Není potřeba oddělovat sacharidy a živočišné bílkoviny, protože v době mezi 11. a 16. hodinou panují v těle jiné poměry. Pít můžete nealko nápoje všeho druhu, dokonce si můžete dopřát malý dezert.

Večeře: Měla by obsahovat dostatek bílkovin se zeleninou a salátem, ale žádné sacharidy! Dopřejte si maso, ryby nebo mořské plody. Doplňte je sýry, tvarohem, přírodním jogurtem a saláty nebo zeleninou (s výjimkou kukuřice, mrkve, tykve, fazolí a hrášku).
Pořád platí: Žádné sladké nápoje! Kdo chce, může si dopřát jednu! sklenici piva nebo vína. Mlsání je tabu! Zapomeňte na sladké i brambůrky u televize! Jinak se v noci nemůžou rozběhnout opravné procesy, které čerpají energii z tukových zásob.

3 důležité rady!

1. Mezi jednotlivými jídly by měla vždy být minimálně pětihodinová pauza – bez různých pochoutek nebo svačinek! Jen tak má tělo dostatek času na trávicí i metabolické procesy a hladina krevního cukru může opět klesnout. Teprve potom je organismus opět připraven zužitkovat další dodané živiny. Ze stejného důvodu se mezi jídly také nemají pít nápoje s obsahem cukru, tedy ani ovocné šťávy! Pijte spíše vodu (minerální), neslazený čaj nebo kávu s malým množstvím smetany.

2. Večeřet se musí brzy! Kdo nevečeří moc pozdě (ideální je doba mezi 17. a 19. hodinou), poskytuje trávicímu a metabolickému procesu dostatek času, aby se zase zklidnil.

3. Běžte včas spát! Asi po hodině a půl spánku to začne: růstový hormon se aktivuje a energii ke své činnosti si bere z tukových zásob v těle, které zůstávají otevřené díky večerní inzulinové dělené stravě. Tahle vysněná doba hubnutí je bohužel časově omezená! V časných ranních hodinách se tělo postupně začíná nastavovat na denní režim a množství růstového hormonu se schopností odbourávat tuk postupně klesá. Čím déle tedy může tato doba opravných procesů v organismu trvat, tím více tuku se tak odčerpá, je proto důležité jít do postele relativně brzy!

Snídaně

Jahodová pomazánka (11 porcí)

Kliknutím zvětšetePOTŘEBUJETE:
● 250 g jahod
● šťávu a kůru z půlky chemicky neošetřeného citronu
● ½ sáčku vanilkového cukru
● 125 g želírovacího cukru (2:1)

Jahody omyjeme, necháme okapat, očistíme a pokrájíme na kousky. Vložíme je do vyšší sklenice nebo mixéru. Citronovou šťávu, kůru, vanilkový a želírovací cukr smícháme s jahodami a tyčovým nebo kuchyňským mixérem asi 15 až 20 minut mixujeme, až vznikne světlý krém a veškerý cukr se rozpustí. Jahodovou pomazánku v dobře uzavřené nádobě uchováme v ledničce 1 až 2 týdny!

Oběd

Treska s bramborovou kaší (pro 2 osoby)

Kliknutím zvětšetePOTŘEBUJETE:
● 1 kg moučných brambor
● sůl
● pepř
● 200 g listového salátu
● 3 lžíce octa balsamico
● 1 lžíci olivového oleje
● 200 ml drůbežího vývaru
● 1 stroužek česneku
● 2 filety z tresky (po 100 g – čerstvé nebo rozmražené)
● 1 lžičku citronové šťávy
● 2 svazky jarní cibulky
● 1 svazek bazalky
● 1 lžičku másla
● 200 ml rybího vývaru (nebo drůbežího)
● 75 gramů lehké zakysané smetany
● 1 polévkovou lžíci zahušťovadla do omáčky

Brambory okrájíme, omyjeme a v osolené vodě vaříme asi 20 až 25 minut. Mezitím probereme salát, opláchneme a odstředíme dosucha. V misce připravíme zálivku z oleje a octa a poloviny množství vývaru. Oloupeme česnek a prolisujeme do zálivky, dosolíme a opepříme. Rybí maso opláchneme studenou vodou, osušíme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Očistíme jarní cibulky, omyjeme je a nakrájíme na kolečka. Bazalku opláchneme, dosucha otřepeme a lístky nadrobno nasekáme. Pánev vymažeme máslem, posypeme kolečky jarní cibulky, zalijeme rybím vývarem a navrch vložíme rybí filety. Pánev postavíme na sporák a zakryjeme pokličkou. Vývar uvedeme do varu a při střední teplotě v něm 5-8 minut porce tresky dusíme. Z brambor slijeme vodu a rozšťoucháme je se zbylým vývarem, solí a pepřem na kaši. Podle potřeby udržujeme v teple. Filety vyjmeme z pánve a dáme do tepla. Výpek promícháme se zakysanou smetanou a uvedeme do varu. Zahustíme, vmícháme bazalku a upravíme na talíři s kaší a rybou. Salát zakapeme dresinkem.

Večeře

Paprikový salát s hermelínem

Kliknutím zvětšetePOTŘEBUJETE:
● 200 g hermelínu
● 4 papriky
● 200 g rokety
● 2 cibule
● 5 lžic vývaru
● 2 lžíce octa balsamico
● sůl
● pepř
● 1 lžíci olivového oleje
● 1 svazek bazalky

Troubu předehřejeme na 200 stupňů (horkovzdušnou na 180 stupňů). Hermelín vložíme do zapékací misky a pečeme v horké troubě asi 15 minut. Mezitím podélně rozpůlíme papriku, odstraníme semeník včetně bílých žeber, opláchneme a nakrájíme na proužky. Roketu opereme, vytřídíme a dosucha odstředíme, tvrdé stonky odstraníme. Oloupeme cibuli a nastrouháme ji na tenké plátky. Všechno promícháme v salátové míse. Vývar promícháme s octem, solí a pepřem, zašleháme olej. Zálivku vmícháme do salátu. Navrch položíme sýr. Opláchneme a osušíme bazalku, otrháme a nahrubo nasekáme lístky a salát posypeme.

Co si o této dietě myslí doktorka Kateřina Cajthamlová (47)?

„Podle toho, co píšete, je ta dieta asi dobrá! Pana Josefa evidentně hodně motivovala. Musím konstatovat, že psychické vlivy na obezitu jsou asi dost v popředí, kromě genetiky, alkoholu a nedostatku sportu. Uvidíme, jakou motivaci si pan Josef najde poté, až skončí s hubnutím...

Pozor! Už ve čtvrtek!

● Aha! kuchařka s dietními recepty našich čtenářů
● Rady a recepty MUDr. Kateřiny Cajthamlové

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.