Perník z Matějské pouti - Takhle ho vyrábějí!
STÁDLEC – Jsou voňavá a krásně zdobená! Perníková srdce s nápisem Z lásky či Z pouti patří k nejznámějším pouťovým lákadlům. A právě teď začíná »perníková sezona«. Deník Aha! se vypravil podívat, jak se slavný stádlecký perník z pražské Matějské pouti vyrábí!
Jsou voňavá a krásně zdobená! Perníková srdce s nápisem Z lásky či Z pouti patří k nejznámějším pouťovým lákadlům. A právě teď začíná »perníková sezona«. Deník Aha! se vypravil podívat, jak se slavný stádlecký perník z pražské Matějské pouti vyrábí!
Sladké pouťové pečivo je typickou českou specialitou. „Našimi perníky, jejichž receptura vznikla už v roce 1913, zásobujeme poutě po republice a dodáváme je i do Rakouska a Německa. Zkoušeli jsme s nimi prorazit i v Americe, ale tam perník nikdo nezná,“ popsal výrobce perníku Martin Roth.
Podle něj mají i perníky módní vlny. „Neustále musíme vymýšlet něco nového. Velkým hitem jsou postavičky. U nich je ale obrovský problém s autorskými právy. Jednou jsme vyrobili perník podle večerníčkového krtečka od Zdeňka Millera. Všechno šlapalo dva týdny, než pan Miller vyrazil na Matějskou, kde ho polil smrtelný pot, když krtečka z perníku spatřil. Museli jsme se s ním mimosoudně vyrovnat,“ popsal s úsměvem Roth, podle kterého funguje perník jako dokonalý barometr. „Každému, komu neuschne perník na zdi, říkám, že bydlí ve vlhkém baráku,“ dodal Roth s tím, že on sám už perník nejedl šest let....
18.3.2009