Perník z Matějské pouti - Takhle ho vyrábějí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Perník z Matějské pouti - Takhle ho vyrábějí!

Ačkoliv všechny pouťové perníky voní a chutnají skvěle, do těch největších a nejvíce zdobených je škoda se zakousnout. Výroba jednoho takového obra trvá přes hodinu.
Ačkoliv všechny pouťové perníky voní a chutnají skvěle, do těch největších a nejvíce zdobených je škoda se zakousnout. Výroba jednoho takového obra trvá přes hodinu. (Aha! – Petr Novotný)

STÁDLEC – Jsou voňavá a krásně zdobená! Perníková srdce s nápisem Z lásky či Z pouti patří k nejznámějším pouťovým lákadlům. A právě teď začíná »perníková sezona«. Deník Aha! se vypravil podívat, jak se slavný stádlecký perník z pražské Matějské pouti vyrábí!

Jsou voňavá a krásně zdobená! Perníková srdce s nápisem Z lásky či Z pouti patří k nejznámějším pouťovým lákadlům. A právě teď začíná »perníková sezona«. Deník Aha! se vypravil podívat, jak se slavný stádlecký perník z pražské Matějské pouti vyrábí!

Sladké pouťové pečivo je typickou českou specialitou. „Našimi perníky, jejichž receptura vznikla už v roce 1913, zásobujeme poutě po republice a dodáváme je i do Rakouska a Německa. Zkoušeli jsme s nimi prorazit i v Americe, ale tam perník nikdo nezná,“ popsal výrobce perníku Martin Roth.

Podle něj mají i perníky módní vlny. „Neustále musíme vymýšlet něco nového. Velkým hitem jsou postavičky. U nich je ale obrovský problém s autorskými právy. Jednou jsme vyrobili perník podle večerníčkového krtečka od Zdeňka Millera. Všechno šlapalo dva týdny, než pan Miller vyrazil na Matějskou, kde ho polil smrtelný pot, když krtečka z perníku spatřil. Museli jsme se s ním mimosoudně vyrovnat,“ popsal s úsměvem Roth, podle kterého funguje perník jako dokonalý barometr. „Každému, komu neuschne perník na zdi, říkám, že bydlí ve vlhkém baráku,“ dodal Roth s tím, že on sám už perník nejedl šest let....

18.3.2009

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.