Tohle jsou zvířecí doktoři! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tohle jsou zvířecí doktoři!

Zvířecí doktoři Biankaa Cathy.
Zvířecí doktoři Biankaa Cathy. (Aha! – Martin Pekárek, ara)

ŠTERNBERK – Jana Dohnalová ze Šternberka na Olomoucku cvičí »zvířecí doktory«. Se svými fenkami bernského salašnického psa Cathy a Biankou navštěvuje dětské domovy, postižené i týrané děti a domovy důchodců.

Jana Dohnalová s pejsky uzdravuje lidi a vrací chuť do života

A její svěřenci tam s úspěchem »léčí«.

Zooterapie je metoda uznávaná i odborníky. Seniory učí psí terapeuti znovu najít chuť do života, týrané děti lásce. „Je to skvělý pocit, když člověk, který se po mrtvici vůbec nepohyboval, má najednou díky pejskům chuť vstát a zkusit chodit s chodítkem,“ říká Jana Dohnalová.

Pro canisterapii neexistuje žádné ideální plemeno, můžou se jí věnovat velcí i malí psi, hafani s rodokmenem i kříženci.

„Důležitá je povaha psa. Musí být pohodář a nemít v sobě ani stín agresivity,“ vysvětluje canisterapeutka. Zvíře musí práce s lidmi bavit.Pokud pejsek vydrží alespoň deset minut ležet v klidu, může se věnovat i takzvanému »polohování«, což je metoda, při níž pes zahřívá pacienta vlastním tělem. To pomáhá například při křečích.

Na svoji Cathy je Jana Dohnalová právem pyšná. „Při zkouškách získala stoprocentní hodnocení, plus ještě tři body navíc za vstřícnost. Doufám, že mladší Bianka bude stejně úspěšná,“ přeje si.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.