10 zbytečností lidského těla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

10 zbytečností lidského těla!

Lidské tělo prošlo ohromným vývojem. Od chlupaté »opice« až k dnešnímu modernímu člověku se neustále vylepšovalo a přizpůsobovalo okolním podmínkám. Přesto má každý z nás v těle několik »součástek«, které k ničemu nepotřebujeme a o jejichž významu se vedou odborné diskuse.

K čemu je třeba dobré slepé střevo? Proč se nám v některých chvílích dělá husí kůže? Jeden britský vědecký ústav nedávno zveřejnil přehled 10 nejzbytečnějších částí lidského těla. Tady jsou...

Jacobsonův orgán
Jacobsonův orgán je malé tělísko v nose, které umožňuje takzvaně ochutnávat pachy, tedy cítit především feromony i pusou. Díky tomuto orgánu si některé druhy zvířat, většinou plazi a hlodavci, ale i savci, hlavně pak koně a kočkovité šelmy, hledají sexuálního partnera. Člověk se narodí s plně funkčním Jacobsonovým orgánem, který však brzy zakrní a přestane fungovat.

Odpadní DNA
Některé zbytečnosti lidského těla jsou vidět na první pohled, jiné jsou ukryty hluboko uvnitř těla. Jednou z takových zbytečností je i tzv. odpadní DNA. Je to část naší genetické informace, která nemá žádnou funkci, nebo o ní alespoň stále ještě nevíme. Podle některých zdrojů tvoří až 95 % lidské genetické výbavy! To máme slušnou zásobičku odpadu.

Slepé střevo
Jasným vítězem ankety o nejnesmyslnější část lidského těla je apendix neboli slepé střevo. Zánětem slepého střeva, který vyžaduje operaci (poměrně často akutní), trpí 7 % světové populace. A často jde o život! Pokud se totiž nepodaří zánět zvládnout ledováním či dietou, rozhoduje jen včasnost chirurgického zákroku. Smysluplnost tohoto orgánu, který už mnoha lidem způsobil pořádné utrpení a způsobil řadu úmrtí, je zkrátka stále ve hvězdách.

Kostrč
Kostrč je zvláštní útvar vzniklý srůstem posledních obratlů páteře. Je pozůstatkem zakrnělého ocasu. Je nám naprosto k ničemu. Vrtět na přivítanou a na důkaz radosti (jako to dělají psi) se s ní nedá, když nešikovně upadneme a narazíme si ji, můžeme se rozloučit na dost dlouho s pohodlným posezením. Tahle nepotřebná část naší kostry nám jen komplikuje život.

Zuby moudrosti
Stoličky se kdysi člověku hodily. Naši předci jedli hodně rostlin a bylo potřeba je něčím pořádně rozmělnit, hlavně proto, že naše tělo nedokáže trávit celulózu v rostlinách obsaženou. K čemu nám jsou ale dneska třetí stoličky, tedy tzv. zuby moudrosti? K ničemu! A té bolesti, když začnou růst...

Husí kůže
Mezi další velké zbytečnosti lidského těla patří také husí kůže. Chlupy se nám na těle zježí v chladném počasí a také při stresu a rozrušení. Je to pozůstatek doby, kdy naši předkové chodili, jak je pánbůh stvořil. Zježená srst totiž lépe izoluje. A když byl takový prapředek v nebezpečí, zježila se mu srst, aby vypadal větší a silnější. Podobně jako se psovi nebo kočce ježí chlupy na hřbetě a na ocase. Ani jedna z těchto funkcí už dneska snad není potřeba.

Svaly prstů na nohou
Svaly, kterými by člověk byl schopen ovládat dokonale prsty na nohou jsou potřeba opravdu málokdy. Přesto jich máme hned několik. Jsou ovšem zakrnělé a nefunkční, pouze ve výjimečných případech jsou lidé schopni je opět probudit k životu, například když přijdou o ruce a nohy je musejí nahradit. Zajímavé je, že 9 % lidí se dokonce rodí úplně bez těchto svalů.

Třetí oční víčko
Když se podíváte zblízka do očí své kočce, když mrká, všimnete simalé blány pod spodním víčkem.Je to tzv. třetí víčko. Slouží hlavněk odstraňování mechanických nečistot. U savců je poměrně vzácné,vybaveny jsou jím hlavně ptáci,plazi a ryby. A pozor, člověk ho má také. Je ovšem zakrslé a nefunkční. Tak proč nám tam vlastně překáží?

Svaly vnějšího ucha
Svaly vnějšího ucha umožňující natáčení ušních boltců do stran jsou pro spoustu zvířat velmi důležitou věcí. Stačí chvíli pozorovat psa nebo kočku, a je hned jasné, že se bez stříhání uší neobejdou. Musejí přece neustále sledovat okolí, aby věděli, že se blíží nebezpečí. K čemu jsou ale tyto svaly dobré lidem? Ještě ke všemu, když jsou zakrslé a stejně nám umožňují maximálně ušima lehce zahýbat?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.