Svět se do 45 let utopí! Už to prý nejde zastavit... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Svět se do 45 let utopí! Už to prý nejde zastavit...

Naše budoucnost podle Světové rady klimatologů: 1) Pobřeží spláchne oceán 2) Záplavy ve vnitrozemí 3) Ničivé tajfuny 4) Zemětřesení a chrlící sopky 5) Afrika a jih Evropy: poušť!6) Hladomor 7) Smrtící epidemie 8) Masové vymírání
Naše budoucnost podle Světové rady klimatologů: 1) Pobřeží spláchne oceán 2) Záplavy ve vnitrozemí 3) Ničivé tajfuny 4) Zemětřesení a chrlící sopky 5) Afrika a jih Evropy: poušť!6) Hladomor 7) Smrtící epidemie 8) Masové vymírání  (Isifa.com)

NEW YORK – Světoví vědci vyhlásili rudý stupeň poplachu. Někdy mezi roky 2035 až 2054, tedy za pouhých 26 až 45 let, hrozí podle jejich výpočtů naší planetě děsivá katastrofa.

Vědci vyhlásili poplach!
Ledovce tají, řítí se katastrofa!
Moře pohltí i část Evropy včetně Berlína!

Ne, žádný útok mimozemšťanů, srážka s obřím meteoritem či 3. světová válka. Důvodem je globální oteplování. A vědci tvrdí: „Už to bohužel nejde zastavit. Jen se na to připravit.“ Hladina oceánu prý stoupne až o 30 m a voda pohltí obrovské oblasti celého světa…

Nemá ale přece jen pravdu Václav Klaus, který říká, že jde jen o uměle nafouknutou bublinu a velký ekologický kšeft? „Ne, a přijde to zčistajasna – jako rána kladivem! Jsme na hraně klimatického zlomu a ty změny nastanou najednou, možná během pár měsíců. Svět čeká nejstrašnější klimatická katastrofa od poslední doby ledové!“ To jsou závěry 6000 vědců ze 189 zemí, kteří o problému rokovali v Keni. Tající ledy v Arktidě navíc zcela změní světový systém podmořských proudů a to vyvolá další katastrofy.

  • UŽ TO TADY BYLO

Něco podobného tady už několikrát bylo. Naposledy před 400 000 lety. Teplo mezi dvěma dobami ledovými tehdy připomínalo dnešní vývoj klimatu. V jeden moment pak ale začaly tát masy pevninského ledu a hladina oceánů se náhle zvedla o 21 metrů. A část světa zmizela pod vodou.

Řada vědců ale varuje, že tentokrát se tvář světa změní ještě víc. A změny budou rychlejší a ničivější. Oceány mohou stoupnout ne o 21, ale o hrozivých 30 metrů! „Zbývá nám maximálně 45 let do potopy. Obávám se ale, že technický rozvoj tuto dobu

ještě zkrátí,“ říká uznávaný britský klimatolog, profesor sir David King. Pokud se oceány opravdu zvednou o 30 metrů, pod vodou zmizí Berlín, Londýn, téměř celé Nizozemí stejně jako další části Evropy i světa. A pokud bude teplota stoupat dál, roztají i ledovce na horách. A hladina moří se tím znovu zvedne. V důsledku rozmrzání půdy se stanou části Kanady, Číny, Ruska a severní Skandinávie neobyvatelnými. Vše zmizí pod bahnem.

  • PŘIJDOU VÁLKY…

Posunutí zemských desek přinese navíc ničivá zemětřesení a výbuchy dosud mrtvých sopek, přijdou i ničivé tajfuny. Obrázky zkázy po uragánech, které známe třeba z Kalifornie, budou tak brzy běžné i u nás.

Ze stamilionů lidí se stanou kvůli drastickým změnám klimatu uprchlíci. Podle vědecké konference o změnách klimatu na Bali dojde k nejmasovějšímu stěhování lidí v dějinách. Ze svých zničených zemí se téměř najednou dá na útěk až 600 milionů lidí. Tedy 10 % světové populace!!! Podle studie v časopisu »Environment and Urbanization« ohrozí stoupající hladina moří dvě třetiny světových metropolí. Velkoměsta jako New York, Tokio či Kalkata zmizí z map. Největší města světa jsou totiž právě na pobřeží.

A cílem utečenců hlavně z Asie a Afriky bude kontinent, který změny zasáhnou nejméně – Evropa! Ta se ihned stane vřícím kotlem sociálních a etnických nepokojů, které přerostou ve války.

  • MILIARDA LIDÍ BEZ VODY

Propočty 2500 odborníků OSN sledujících oteplování Země jsou děsivé. Na jedné straně kusy kontinentů, které spolkne oceán. Na druhé straně – bez ledovců vyschnou řeky a pouště se začnou rychle rozrůstat.

Tohle nás prý čeká už za pár let:

● Miliarda lidí bez vody
● Sucho na třetině zemské souše (nyní jsou to jen 3 % povrchu)
● Smrtící tropická horečka dengue na území obývaném až 5 miliardami lidí

  • MASOVÉ VYMÍRÁNÍ

Vymřou také tisíce druhů živočichů a rostlin. Už teď to začíná – a to je klima na naší planetě jen o 0,8 °C teplejší než před 150 lety. Oteplování se ale začíná zrychlovat a podle vědců může do poloviny tohoto století průměrná teplota na planetě Zemi stoupnout až o dalších 2,2 °C. Co by to znamenalo? „Katastrofu! Tak rychlý nárůst nenastal od konce poslední doby ledové!“ děsí se vědci z univerzity v německém Kielu.

A co se tedy stane, když teplota vzroste o dalších…

+1,1 °C:
Až 47 % deštných pralesů bude nenávratně ztraceno. Nejhůř na tom bude Afrika – zde vyhyne až 59 % savců, až 40 % ptáků a až 45 % plazů.

+1,6 °C:
Řadu tichomořských ostrůvků zaplaví moře. Velká část obyvatel bude trpět nedostatkem vody (Austrálie, Čína, některé části Evropy, USA).

+2,2 °C:
Severní pól už v létě nepokrývá žádný led – poprvé po 3 milionech let. Až 52 % všech živočišných a rostlinných druhů čelí vyhynutí.

  • A PAK DOBA LEDOVÁ!

Do konce století se pak podle vědců oteplí oproti současnosti až o 6,1 °C! To vše prý bude ale jen předzvěst nové doby ledové. Doby ledové?! Takže jak to tedy je? Otepluje se, nebo ochlazuje? Prý obojí! Na Zemi bude stále větší horko. Ale pak, během několika let, se to rázem změní. Ledovce, které na jihu definitivně roztají, zředí mořskou vodu, Golfský proud ohřívající Evropu zeslábne, na starém kontinentě se prudce ochladí.

A němečtí badatelé z Liebnitzova oceánografického institutu varují: „Hrozbou by pak nebyl jen mráz, ale i hlad. Obilný pás z Francie po Ukrajinu by vzal zasvé. A úrodu na jihu by zase už předtím zlikvidovalo vedro a sucho.“

  • DEN POTÉ…

Co by opravdu v nové době ledové nastalo, popisuje film Den poté. Kilometry vnitrozemí zalévá moře. Fučí mrazivý vichr, teplota rychle klesá. Vše pokryje led. Scifi? Vědci tvrdí: „Ne! Za nějakých 100 až 150 let to může být tady!“

Jak by to na Zemi vypadalo v době ledové? Ta poslední vrcholila před 18 000 lety. Až 3 km silný led tehdy pokrýval většinu Severní Ameriky a celý sever Evropy. A na území Česka bylo zhruba stejné počasí jako nyní v Grónsku. V létě průměrná teplota jen +5 °C a v zimě běžně až 40 °C!

Česko v roce 2050...


O globálním oteplování čtěte více v dnešníém tištěném Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.