Dobrýýý večer! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Dobrýýý večer!

 (pro Aha! – Ivan Dostál)

ZLÍN – Dobrýýý večer! Na tuhle větu od kluka s čepicí z novin se každý večer těší miliony dětí. Teď se můžou přijít s rodiči podívat televiznímu Večerníčkovi pod pokličku. Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně připravilo výstavu, kde si návštěvníci můžou prohlédnout loutky i další rekvizity z oblíbených pohádek. A tady jsou ty nejlepší.

Dobrýýý večer! Na tuhle větu od kluka s čepicí z novin se každý večer těší miliony dětí. Teď se můžou přijít s rodiči podívat televiznímu Večerníčkovi pod pokličku. Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně připravilo výstavu, kde si návštěvníci můžou prohlédnout loutky i další rekvizity z oblíbených pohádek. A tady jsou ty nejlepší.

Krkonošské pohádky
Krkonošské pohádky jsou jediným hraným večerníčkem vůbec. Zajímavostí je, že představitel spravedlivého Krakonoše František Peterka (86), který si dopřával lahodné šluky ze své kultovní dýmky, je ve skutečnosti nekuřák.

Bob a Bobek
Králíci z klobouku kouzelníka Pokustóna patří k nejoblíbenějším večerníčkům. Jejich hláška »Vstávat a cvičit!« doslova zlidověla. Původně přitom byly jejich příběhy určené dětem okolo tří let.

Ferda Mravenec
Příběhy Ondřeje Sekory a schopném mravenečkovi byli zprvu mládeži nepřístupné, až v roce 1936 vyšla knížka pro malé čtenáře. První loutkový film o Ferdu Mravenci vznikl za protektorátu.

Pat a Mat
Pohyblivá dřevěná konstrukce loutky sama o sobě stojí 30 000 Kč. Příběhy nešikovných kutilů Pata a Mata se točily 10 let, vzniklo 52 dílů. Duchovním otcem postaviček je známý cimrmanolog Jiří Šebánek.

Krysáci
Krysy Hodan a Hubert, laboratorní potkan Eda a sádrový trpaslík Ludvík žijí společně na smetišti nedaleko Vizovic v novém loutkovém večerníčku Krysáci. Cena jednoho »krysáka« se pohybuje od 80 do 100 000 Kč.

Tyhle mají děti nejraději:
  1. Krkonošské pohádky
  2. Mach a Šebestová
  3. Maxipes Fík
  4. Pohádky z mechu a kapradí
  5. O krtkovi
  6. O loupežníku Rumcajsovi
  7. O makové panence a motýlu Emanuelovi
  8. Pat a Mat
  9. Rákosníček
  10. Bob a Bobek
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.