Vyvíjí se mé dítě normálně? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vyvíjí se mé dítě normálně?

Je moje miminko zdravé?
Je moje miminko zdravé?

PRAHA – Co vlastně mohu od svého dítěte očekávat? Jaký psychický vývoj je v určitém věku normální? Mnozí rodiče si nejsou jisti, zda se jejich potomek vyvíjí tak, jak má. Podle následujícího textu si můžete udělat zběžný přehled.


0 až 2 roky

Kojenec si žije jako v ráji. Plným právem může očekávat okamžité uspokojení svých potřeb. Aby se mu dostalo, čeho žádá, začne jednoduše brečet.
Do věku přibližně 10 měsíců je pláč jedinou možností hlasitého projevu. Poté se začne pomalu rozvíjet schopnost snášet krátkodobé frustrace, aniž by přitom mrně utrpělo psychickou újmu. Do dvou let dítě začíná pomalu mluvit. Komunikuje s vámi a učí se lépe poznat okolní svět.

2 až 3 roky

Děti mezi 2. a 3. rokem jsou v takzvané fázi vzdoru. Jde o zcela normální stupeň vývoje. Malý tvoreček se tím snaží lépe pochopit rozdíl mezi sebou a okolím.
V této době vnímá rodiče jako své protivníky, kteří ho považují za malé dítě, a proto se během konfliktů chovají rozvážně, aniž by s ním diskutovali. Dítě se učí lépe snášet frustraci a sociálně se zařadit. Díky těmto zkušenostem se mění jeho obraz světa, který spočíval především v co nejrychlejším uspokojení jeho potřeb. Dítě tohoto věku se však musí naučit, že nemůže mít okamžitě vše, na co si vzpomene.

3 až 5 let

Ve třech letech se u zdravého dítěte ukončuje takzvaná fáze vytváření osobnosti. Dítě už tedy dokáže rozlišovat mezi sebou a svým okolím.
Do věku 5 let se postupně zlepšuje schopnost učit se z konfliktů. Je také schopno navázat hlubší vztahy.
Pětileté dítě už je schopno plnit jednoduché příkazy. Sice nechápe proč, ale poslechne vás.

Od 6 let

Od šesti let je dítě do určité míry schopno akceptovat nebo přejímat pravidla, v brzké době si mnohá z nich osvojí.
Nemusí vždy chápat přesný smysl pravidel, často je dodržuje automaticky.

Od 14 let

Zhruba po 14. roce je mladistvý schopnen rozpoznávat chyby a slabá místa u druhých lidí.
Jasně pozná, když se spolužák, kamarád či učitel zachová špatně. Od 15 let platí to samé ve vztahu k vlastním rodičům. V 16 letech je z něho samostatná osobnost.


Autor: (mk)
Foto: Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.