První mláďátka roku 2009 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

První mláďátka roku 2009

Žirafa síťovaná
Žirafa síťovaná (pro Aha! – Věra Knedlhansová, Jiří Vítek, Milan Kořínek, Jana Myslivečková, zoo Ostrava, zoo Liberec)

ČESKO – Novoroční novorozeňata se hrnula na svět v našich zoologických zahradách. Zřejmě úplně první bylo pár minut po půlnoci žirafí miminko v Brně. Největší nadílku zase zaznamenala zoo ve Dvoře Králové.

Novoroční novorozeňata se hrnula na svět v našich zoologických zahradách. Zřejmě úplně první bylo pár minut po půlnoci žirafí miminko v Brně. Největší nadílku zase zaznamenala zoo ve Dvoře Králové. Tam se jen od 1. do 5. ledna narodilo celkem 13 mláďat! Vedle pěti pelikánů také antilopa sitatunga, čtyři antilopy impaly a dvě vodušky červené. Mnohá novorozeňata jsou pořádně otužilá, a tak je navzdory tuhé zimě mohou návštěvníci vidět už nyní i ve venkovních výbězích. A teď se představí i vám!

Žirafa síťovaná
Už v prvních minutách nového roku se v brněnské zoo narodilo patnáct měsíců očekávané miminko žirafy síťované. Mamince Janette i mláděti se daří dobře. Ošetřovatelé je zatím neruší a první přírůstek monitorují kamerou. A tak se ještě neví, zda je dvoumetrové mrně kluk, nebo holka.

Koza kamerunská
První mláďata, která potěšila hlavně dětské návštěvníky, se narodila v liberecké zoo. Roztomilé samičky porodila koza kamerunská, podle zbarve-ní přezdívaná Černobilka. Kůzlata návštěvníci obdivují už nyní venku v kon-taktní zoo, kde si je mohou i pohladit.

Ovce kamerunská
Prvním přírůstkem v letošním roce je v plzeňské zoo mládě ovce kamerunské. Narodilo se na Tři krále. Ovečka už dostala jméno a ošetřovatelé jí říkají Klára. Její starší sestřička přišla na svět loni na Štěpána, a tak jí říkají Štěpánka.

Želva pardálí
Mezi letošní první mláďata patří v Brně i želvičky pardálí. Až vyrostou, budou vážit kolem 15 kg. Jsou to druhé největší suchozemské želvy v Africe. V období sucha a největšího horka upadají do tzv. letního spánku. Dokážou tak přečkat období, kdy je nedostatek potravy.

Pelikán kadeřavý
Za první čtyři dny roku se vylíhlo v zoo ve Dvoře Králové pět pelikánů – bílých, kadeřavých a afrických. Prvním byl pelikánek kadeřavý. Rodiče ho ale dobře nekrmili, a tak ptáče dokrmují ošetřovatelé každý den v 10.30, ve 13.00, v 15.30 a v 18.20 hodin.

Kotul veverovitý
V noci 1. ledna se jako první v olomoucké zoo narodilo mládě kotulů veverovitých. O novorozeně se stará matka s příbuznými samicemi, kterým se říká tety. Mláďata kotulů se v kožichu samic drží nejen tlapkami. Mají totiž i chápavý ocásek. Jako dospělí ale tuto schopnost ztratí. Další malý kotul přišel na svět 3. ledna a ošetřovatelé očekávají narození ještě devíti.

Zebra Gréviho
Novoroční přírůstek se v Brně vyklubal i ve stádu zeber Gréviho. Novorozeně do deseti minut po porodu už stálo na vlastních nožkách a následovalo mámu. Ta ho bude kojit příštích šest až osm měsíců. Zebry Gréviho jsou největší a patří ke kriticky ohroženým zvířatům.

Želva bahenní
První letošní chloubou ostravské zoo jsou dvě malé želvy bahenní, které přišly na svět v umělé líhni. Želva bahenní je jediným přirozeně se vyskytujícím druhem želvy na území ČR a patří u nás mezi kriticky ohrožené živočichy.

Antilopa sitatunga
Jako první letos udělala ošetřovatelům v zoo ve Dvoře Králové radost africká antilopa sitatunga, která přivedla na svět nového samečka. Matka Thelma se o syna dobře stará. Otec Krtek zatím vše sleduje zpovzdálí ze svého boxu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.