Jednoduchý vzoreček prozradí: Jak vysoké bude vaše dítě? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jednoduchý vzoreček prozradí: Jak vysoké bude vaše dítě?

Manželé Jáklovi s dcerou Sofinkou, která by v dospělosti měla být vysoká 180 cm.
Manželé Jáklovi s dcerou Sofinkou, která by v dospělosti měla být vysoká 180 cm. (Aha! – Martin Hykl)

PRAHA – Chcete vědět, jak bude vaše dítě v dospělosti velké? Bude vysoké po tátovi, nebo spíše menší po mamince? Není nic jednoduššího, než si jeho budoucí tělesnou výšku jednoduše spočítat.

Chcete vědět, jak bude vaše dítě v dospělosti velké? Bude vysoké po tátovi, nebo spíše menší po mamince? Není nic jednoduššího, než si jeho budoucí tělesnou výšku jednoduše spočítat...

Potřebujete znát jen výšku otce a matky v centimetrech. Pokud nepatříte zrovna mezi dokonalé počtáře, vezměte si k ruce ještě kalkulačku. „Výsledek je spolehlivý přibližně na 95 procent,“ uvádí lékař Petr Randáček. K orientačnímu výpočtu ho používají i dětští doktoři.

Ještě větší jistotu o budoucí výšce dítěte lze získat pomocí tzv. percentilových grafů. „Vymezují pásma obvyklé tělesné výšky od narození až na práh dospělosti. Pokud z nich dítě růstem nějak vybočuje, je vhodné provést vyšetření, aby se předešlo možným problémům růstu,“ popisuje Randáček.

Percentilový graf tělesné výšky je uvedený např. v očkovacím průkazu nebo ho naleznete zde.

Takto spočítáte výšku dítěte

Budoucí výšku nyní osmiměsíční dcery Sofinky si s Aha! zkusili vypočítat rosnička TV Prima Romana Vítová (31) s manželem Petrem Jáklem (35). Petr měří 199 cm, Romana 174 cm. Jak se počítá?

K výšce rodiče stejného pohlaví jako je dítě (u Jáklových tedy Romany) v centimetrech přičteme výšku druhého rodiče v centimetrech zvýšenou (u hochů) či sníženou (u dívek) o 13 cm. Součet poté vydělíme dvěma.

174 + (199 – 13) = 360
360 : 2 = 180 cm
Nejpravděpodobnější dospělá výška Sofi nky bude 180 cm.

Pokud k výsledku přičteme i odečteme 8,5 cm, získáme rozmezí, do jakého doroste Sofi nka s 95% pravděpodobností.
180 + 8,5 = 188,5 cm
180 − 8,5 = 171,5 cm

Jsou děti stále vyšší?

Stále přetrvává názor, že v každé další generaci se průměrná výška dětí zvyšuje a že děti přerůstají rodiče. To ale platilo zejména v první polovině 20. století. Dnešní generace díky dostatečné výživě a lepšímu potlačení výskytu řady závažných nemocí v dětství dorostla téměř do optimální výšky. V další generaci se už o mnoho nezvýší.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.