Nechcete dostat rakovinu? Ochrání vás chilli papričky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Nechcete dostat rakovinu? Ochrání vás chilli papričky!

Přejídání může být jedním z faktorů, které ovlivňují vznik rakoviny.
Přejídání může být jedním z faktorů, které ovlivňují vznik rakoviny.

PRAHA – Rakovina! I pro rok 2009 největší strašák lidstva! Podle studie Světové zdravotní organizace bude rakovina za dva roky nejčastější příčinou smrti. A do roku 2030 by se měl dokonce zdvojnásobit počet úmrtí na rakovinu.


> A navíc brokolice, květák a zelí!
> Pijte kávu, zelený čaj a červené víno!

Onemocnět by mělo až 27 milionů lidí. V Česku jsou nádorová onemocnění po nemocech srdce a cév druhou nejčastější příčinou úmrtí.

Až ve 40 % těchto případů je to ovlivněno nadváhou a špatnou skladbou stravy. „Při správném životním stylu a zdravé výživě by bylo možné snížit výskyt rakoviny prsu, tlustého střeva a prostaty až o 60–70 % a rakoviny plic téměř o polovinu,“ míní profesor Libor Vítek, vedoucí Hepatologické laboratoře Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky.

Co všechno může ovlivnit vznik nádorů?

Přejídání!

Fakta:
Nadváha a obezita jsou přímo zodpovědné za 14 % všech nádorů u mužů a až 20 % všech nádorových onemocnění u žen.
Názor lékaře:
„Lékařská věda přišla s celou řadou důkazů poukazujících na jednoznačný vztah mezi příjmem energie, tedy kalorií a nádory. Naopak zvýšený výdej energie vlivem zvýšené pohybové aktivity je významnou ochranou před nádorovými nemocemi,“ podotýká profesor Vítek.

Kliknutím zvětšeteMoc červeného masa!

Fakta:
Příjem hovězího a vepřového masa je spojen s podstatně vyšším rizikem nádorových onemocnění. To kvůli vysokému obsahu látek podporujících zhoubné bujení. Tyto látky vznikají při úpravách červeného masa.
Názor lékaře:
„Červené maso vyměňte za rybí. To obsahuje velké množství tzv. polynenasycených mastných kyselin, jejichž nedostatek v naší stravě je spojen nejen s vyšším rizikem nemocí srdce a cév, ale i rakoviny prostaty, prsu nebo tlustého střeva. Minimem by měla být alespoň dvě rybí jídla týdně,“ tvrdí doktor Libor Vítek.

Kliknutím zvětšeteVysoký obsah a konzumace soli!

Fakta:
Vysoký příjem soli v dietě nejenže zvyšuje krevní tlak, ale je spojen i s vysokým rizikem vzniku rakoviny žaludku.
Názor lékaře:
„Existuje opravdu příčinný vztah mezi příjmem soli a výskytem karcinomu žaludku. Ukazuje se, že chlorid sodný může působit na rozvoj nádoru i přímo v buňkách žaludeční sliznice,“ podotýká MUDr. Libor Vítek.

Kliknutím zvětšeteNedostatek ovoce a zeleniny!

Fakta:
Lidé, kteří mají nízký příjem ovoce a zeleniny, mají až dvakrát vyšší riziko rakoviny ve srovnání s těmi, kteří jedí ovoce a zeleninu pravidelně. Je doporučováno pět kusů ovoce nebo zeleniny denně. Brambory se nepočítají.
Názor lékaře:
„Bylo prokázáno, že příjem ovoce a zeleniny chrání před rakovinou dutiny ústní, hltanu, jícnu, žaludku, tlustého střeva, slinivky břišní, ale i plic a dělohy,“ dokládá profesor Vítek.

Co by vás mělo ochránit

Kliknutím zvětšeteBrokolice, květák, zelí – obsahují biologicky aktivní látky jako například sulforafan a mají prokazatelné protinádorové účinky. „Bylo například prokázáno, že ženy s vysokým příjmem těchto druhů zeleniny mají o 50 % nižší riziko rakoviny prsu ve srovnání se ženami, které tuto zeleninu ve svém jídelníčku prakticky neměly,“ říká Libor Vítek. Stejný ochranný účinek mají i proti nádorovým onemocněním lymfatické tkáně, močového měchýře, prostaty a plic.

Kliknutím zvětšeteRajčata – bohatě obsažený lykopen, což je další protinádorově účinná látka.


Kliknutím zvětšeteČervené chilli papričky – prokazatelně chrání před rozvojem nádorových onemocnění díky látce zvané capsaicin. Protinádorové účinky byly popsány na experimentálních modelech nádorů žaludku, kůže a nervového systému. Obecně platí, že čím jsou papričky pálivější, tím více obsahují capsaicinu.


Kliknutím zvětšeteZelená listová zelenina – obsahuje kyselinu listovou. Bylo opravdu prokázáno, že jedinci s vyšším příjmem kyseliny listové v potravě mají nižší výskyt zhoubných nádorů tlustého střeva a konečníku, stejně tak jako rakoviny plic.

Kliknutím zvětšeteČesnek, cibule, pažitka, šalotka – vysoký příjem česnekové zeleniny ve stravě je sdružen s ochranou před rakovinou tlustého střeva, žaludku, prostaty, prsu a hrtanu. Bylo také prokázáno, že česnek působí proti rozvoji jaterní cirhózy, což je onemocnění spojené s velkým rizikem rakoviny jater.


Kliknutím zvětšeteNedostatek zeleného čaje!

Fakta:
Jedinci dlouhodobě pijící zelený čaj mají až o 26 % nižší riziko rozvoje rakoviny tlustého střeva.
Názor lékaře:
„Ochranný efekt pití zeleného čaje byl pozorován také pro riziko rakoviny prsu. Kupodivu pití černého čaje evidentně nemá žádný ochranný efekt, což je vysvětlováno ztrátou polyfenolů během fermentace čaje,“ podotýká Libor Vítek.

Kliknutím zvětšeteMinimum kávy!

Fakta:
Je prokázáno, že pití kávy snižuje riziko poškození jater, jaterní cirhózy a rakoviny jater o celých 41 %. Tento efekt je pozorován však až u těch, kteří pijí 3 a více šálků denně.
Názor lékaře:
„Nadměrné pití kávy ovšem není zcela bez rizika, známé jsou negativní účinky kávy na krevní tlak, méně známé pak negativní účinky na krevní tuky,“ tvrdí profesor Vítek.

Kliknutím zvětšeteMálo červeného vína

Fakta:
S každou skleničkou vypitého červeného vína za měsíc klesá u mužů riziko rakoviny plic o 2 %.
Protinádorové účinky nebyly pozorovány při konzumaci bílého vína, piva ani destilátů.
Názor lékaře:
„Vyšší konzumace alkoholu, včetně červeného vína, může ale vést ke zvýšenému riziku vzniku jiných nádorů, například rakoviny prsu, jícnu, hlavy a krku,“ dodává Libor Vítek.

Další informace najdete na www.sportvital.cz. Tyto webové stránky jsou zaměřené na výživu, zdravý životní styl a prevenci civilizačních nemocí.

Vitaminy v boji proti rakovině nepomáhají!

NEW YORK (mk) – Studie slavné Harvardské univerzity prokázala, že umělé vitaminové preparáty nás před rakovinou opravdu neochrání. Badatelé zkoumali na 8200 lidech ochranné účinky vitaminu C, E a beta-karotenu, který se pokládá za antioxidant. Během studie, trvající téměř 10 let, onemocnělo ale rakovinou 13 % testovaných jedinců, což odpovídá běžnému průměru v USA. Vědci tak jednoznačně vyloučili, že vitaminové doplňky stravy proti smrtelné nemoci pomáhají.


Autor: (luč)
Foto – Profimedia.cz, ara

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.