5 rad, jak přežít zimu - Bolesti kloubů, zánět močového měchýře, únava... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

5 rad, jak přežít zimu - Bolesti kloubů, zánět močového měchýře, únava...

Řiďte se našimi radami a zimní neduhy si na vás nepřijdou.
Řiďte se našimi radami a zimní neduhy si na vás nepřijdou. (Profimedia.cz)

PRAHA – Zima s sebou kromě sněhové pokrývky a zamrzlých louží přináší i mnohé nepříjemnosti. Kolem sebe slyšíme samé kýchání a kašlání, jsme unaveni a stále nás něco bolí. V kloubech cítíme každou změnu počasí a naše pokožka je vysušená a zarudlá. Přinášíme rady, jak překonat 5 nejzávažnějších zimních strastí.

Deprese
V zimě mluvíme o tzv. sezonní depresi. Ženy jsou k ní dvakrát náchylnější než muži. Skandinávské národy trpí zimními depresemi častěji než obyvatelé jižní Evropy a středomořské národy něco takového neznají vůbec.
Příčina: Málo denního světla.
Příznaky: Posmutnělost, chybějící chuť do života, větší chuť na sladké a tučné pokrmy.Problém: Vyšší hladina melatoninu (spací hormon) a klesající hladina serotoninu (citové rozpoložení, rytmus spánku, sexuální výkon a tělesná teplota jsou ovlivněny negativně).
Řešení: Udělejte si občas radost něčím pěkným na sebe nebo dobrou večeří v restauraci, choďte pravidelně sportovat – zapomenete na problémy.

Plísně na chodidlech
Plísně milují teplo a vlhko, takže se jim líbí všude, kam člověk utíká před zimou (bazény, sauny, hotelové pokoje a fitnesscentra). Zvláště zasaženi jsou jimi sportovci a diabetici.
Příčina: Plísňový bacil Trichophyton rubrum.
Příznaky: Svrbící, zarudlá a suchá místa nebo puchýřky často mezi prsty na nohou.Problém: Plísní nakažené šupinky kůže přenáší bacil z člověka na člověka.
Řešení: Nechoďte bosí, používejte antimykotika (mastičky proti plísním).

Zánět močového měchýře
Zvláště ženy mají v zimě sklony onemocnět zánětem močového měchýře (tzv. cystitidou).
Příčina: Nedostatečně zahřáté nohy, sezení na studené podložce, nedostatečná intimní hygiena.
Příznaky: Bolesti při močení, krev v moči, častější potřeba močení.Problém: Množící se bakterie, které se přesouvají z oblasti konečníku do dolních močových cest.
Řešení: Noste teplé spodní prádlo, hodně pijte, dodržujte pečlivě intimní hygienu (používejte čisticí tělová mléka, nejlépe pouze teplou vodu, žádné žínky).

Artróza
Vlhké a studené počasí způsobuje bolesti zejména pacientům trpícím revmatickými onemocněními, např. artrózou. Změny počasí cítí v kloubech silněji v zimě.
Příčina: Nadměrné zatěžování kloubů.
Příznaky: Úbytek chrupavkové hmoty, bolesti kloubů, otoky a deformace kloubů.
Problém: Mechanické a biochemické poruchy chrupavek.Řešení: Berte léky obnovující chrupavky, konzumujte želatinu, ušetřete klouby zbytečné zátěže, ale nevynechávejte pohyb.

Vysušená pokožka
Onemocnění pokožky podporují zejména nízké venkovní teploty a suchý vzduch v místnostech.
Příčina: Snížená činnost potních a mazových žláz způsobuje extrémní vysoušení pokožky.
Příznaky: Zarudlé, šupinaté i hnisající ekzémy na kůži, svědění.Problém: Společné působení genetických a vnějších vlivů, alergie.
Řešení: Pravidelné používání krémů, produkty obsahující močovinu nebo Dpantenol, zvlhčující sprchové gely a přípravky do koupele.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.