Vánoční dárky z lékárny? Lékaři: Vyhozené peníze! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vánoční dárky z lékárny? Lékaři: Vyhozené peníze!

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Nakupujete na poslední chvíli dárky v lékárně, aby kromě radosti pomohly obdarovanému s jeho zdravotními problémy? Odborníci tvrdí: Je to hloupost!

Nakupujete na poslední chvíli dárky v lékárně, aby kromě radosti pomohly obdarovanému s jeho zdravotními problémy? Odborníci tvrdí: Je to hloupost! „Tzv. doplňky stravy slibují často zázračné účinky od léčby astmatu, vyřešení problémů s erekcí až po zpomalení růstu nádorů. Od potravin se liší jen zvýšeným množstvím vitaminů a minerálů. Žádný zdravotní problém nevyřeší,“ říká Jakub Šebesta, šéf Státní zemědělské a potravinářské inspekce. A co si o dárcích myslí přední čeští lékaři?

Tablety pro lepší sex

Preparáty Clavin, ArginMax, Re 830, Protensan, Permen a další, slibující lepší erekci a kvalitu milostného života pro muže.
Co na to lékař: „Vědecké metody u žádného z nich neprokázaly spolehlivý účinek. Pacienti mohou ohrozit i své zdraví, porucha erekce může signalizovat výskyt závažnějších chorob,“ říká sexuolog Martin Holý.

Boj proti rakovině

Ovosan, InoCell, Barley, BioBran, Gesavit, Olimpex Shark Forte, Indonal, Avemar, Iskial, Brainway squalin a další preparáty slibující omezení rozvoje rakoviny, lepší snášení či zvýšení účinnosti onkologické léčby.
Co na to lékař: „Lidé utrácejí peníze za neúčinné prostředky, neschválené jako léky. Firmy, které je produkují, jsou neseriózní a na zoufalství lidí vydělávají děsné prachy,“ uvádí profesor Pavel Klener.

Pro lepší klouby

Arthrostop, Priessnitz kloubní výživný komplex, Proenzi, Delpharmea GelActiv, Altermed Mobilin, GS Condro, Artrofit, Colafit, Nutr Flexot Gelacoll, Chondroline a jiné »léky« slibující zdravé klouby bez bolesti.
Co na to lékař: „Bylo by krásné, kdyby tyto přípravky fungovaly tak, jak uvádí reklama. Ale ono to nefunguje, dávno bychom jinak přišli o práci,“ říká primář Jiří Beznoska.

Na prostatu

Tablety Prostax, Prostenal, GS Triomen, Proval, MedPharma Prostata formula, Proval EPI, Prostax, Prostafit, NoProstal, které slibují odstranění problémů s prostatou.
Co na to lékař: „Muži, kteří jim uvěří, riskují, že jejich onemocnění nebude včas diagnostikováno a léčeno,“ varuje lékař Karel Kočí.

Multivitaminy

Vitaminy a multivitaminy jako Geriavit, Calibrum, Spectrum, Vital Vitacharge Multivitamin nám reklama doporučuje pro předcházení rýmě a kašli a pro lepší fyzickou kondici.
Co na to lékař: „Jediný význam potravinových doplňků vidím v tom, že ochudí rodinný rozpočet. Kdyby se lidé místo doplňků stravovali zdravě pestrou stravou s dostatečným množstvím vitaminů, vláknin a nepřejídali se živočišnými tuky, nic by nepotřebovali,“ říká profesor Jan Pirk.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.