Na kuny je tygří trus! A další zaručené rady, jak vyzrát na zvířecí havěť | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Na kuny je tygří trus! A další zaručené rady, jak vyzrát na zvířecí havěť

Kuny dokážou nadělat škody za statisíce. Dostanou se i na půdu.
Kuny dokážou nadělat škody za statisíce. Dostanou se i na půdu. (pro Aha! – Monika Bezuchová)

BRNO – Tlupy kun se stahují z lesů do domů. A jejich majitelé jsou zoufalí. Kuna totiž dokáže rozkousat všechno, co není ze železa. Rozcupuje klidně i izolaci střechy. V Brně však mají recept, který kuny zaručeně odpudí – tygří trus!

Tlupy kun se stahují z lesů do domů. A jejich majitelé jsou zoufalí. Kuna totiž dokáže rozkousat všechno, co není ze železa. Rozcupuje klidně i izolaci střechy. V Brně však mají recept, který kuny zaručeně odpudí – tygří trus! Brněnská zoo tak nyní odolává náporu zájemců o tygří trus. Na ten se čeká i několik dní!

„Všem, kteří dopředu zavolají, dáme neomezené množství, a dokonce zadarmo,“ uklidňuje tiskový mluvčí zoo Pavel Hrazdíra. Smradlavá zbraň zabírá podle odborníků se stoprocentní jistotou. Zoolog Jiří Vítek říká: „Na kuny nejvíc zabírají výkaly rysa. Toho byste ale jenom těžko v lese našli. Tygr má pachem podobná hovínka, takže můžete použít i tahle.“

Například v Ivanovicích na kraji Brna ohrožují kuny obyvatele i na životě. „Překousaly mi drátky a trubičky pod kapotou. Nemohla jsem vůbec brzdit, naštěstí jsem to zjistila hned za barákem,“ řekla Aha! Jana Holcová, která parkovala se svojí škodovku před domem kamarádky. „Kuny mám teď i na chalupě. Vlezou všude a na půdě pak dělají bordel jak v tanku. Vloni jsme je zkusili otrávit, jednu mrtvolu jsme ale našli až na jaře. Pak jsmeměli strach z infekce. Teď je zkusím vyplašit tygřími hovínky. Doufám, že to bude bezpečnější.“

Nejvíce kun napočítali myslivci v okolí Blanska. Obyvatelé Rudice, Vavřince nebo Vilémovic jsou na kolotoč lovení a plašení zvyklí. Nepomohly ale ani babské triky: chomáč lidských vlasů v punčoše, pomačkaná PET láhev nebo psem počůraný tabák. Osvědčil se až tygří trus...

Jak se zbavit vetřelců

Slimáci
Když je posypete solí, zaručeně je zahubíte.

Moli
Do skříní a šatníků dejte sušený rozmarýn nebo levanduli.

Mušky octomilky
Posypejte zeminu v květináčích vylouhovaným čajem nebo lógrem z kávy.

Komáři
Zaručeně je odradí pach octa. Nejlepší je umýt okna octovou vodou.

Mravenci
Nalijte jim do hnízda vařící vodu. Jejich cestičky vysypejte hořčičným semínkem. Pomažte okenní rámy a prahy zubní pastou s fluorem.

Myši
Do myších děr nacpěte listí z ořešáků. Tenhle trik zaručeně vypudí i jiné hlodavce.

Krtci
Na zahradu vypusťte kočku nebo do krtin zahrabejte psí chlupy.

Mouchy
Na okenní parapety dejte rostlinku rajčete nebo levandule, jejich pach mouchy nesnášejí.

A tohle raději nezkoušejte!

S petrolejem na vši
Tahle babičkovská rada je pěkný nesmysl. Petrolej rozmatlaný po vlasech vši opravdu nezadusí, zato pěkně štípe, lepí se a smrdí. Daleko lepší je sáhnout po šamponech speciálně určených proti vším, osvědčené jsou i psí šampony.

Na špačky se strašákem
Strašáci už dávno na dotěrné ptáky neplatí. Zkuste raději ovoce a zeleninu ochránit rozvěšenými DVD nebo CD nosiči. Jejich odlesky platí na ptáky mnohem lépe. Vinaři používají střelbu do hejn špačků.

Sýr do pastiček na myši
Traduje se, že myši milují sýr, ale to je nesmysl. Mnohem lépe je nalákáte na opečený chléb nebo jiné pečivo.

Vysavačem na krtky
Zbavit se krtka není jen tak, ale nezkoušejte to tak, že mu do krtiny strčíte rouru od vysavače s tím, že ho zažene hluk. Krtek je nezmar a ani lux ho nevyplaší, zato vy budete ještě dlouho čistit přístroj od hlíny.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.