11 nejčastějších mýtů o chřipce a nachlazení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

11 nejčastějších mýtů o chřipce a nachlazení

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia.cz)

DRÁŽĎANY – Na chřipku a nachlazení v Česku ročně zemře v průměru 2660 lidí. To je 2,5krát víc mrtvých, než kolik si jich ročně vyžádají autonehody. Čas chřipek a nachlazení právě přichází. A existuje několik mýtů, které je třeba vyvrátit…

Na chřipku a nachlazení v Česku ročně zemře v průměru 2660 lidí. To je 2,5krát víc mrtvých, než kolik si jich ročně vyžádají autonehody. Čas chřipek a nachlazení právě přichází. A existuje několik mýtů, které je třeba vyvrátit…

  1. Líbání je tabu!
    Lež! Riziko nákazy líbáním je minimální. Viry se dostanou se slinami do žaludku, kde se rozloží. Líbání naopak zlepšuje pocit blaha a to napomáhá obraně organismu.
  2. Sauna pomáhá proti nachlazení.
    Lež! Sauna má pozitivní efekt jen na zdravé lidi. Imunitě nemocného člověka naopak sauna a studená sprcha škodí.
  3. Kdo je dlouho v chladu a zimě, nastydne.
    Lež! Tato souvislost nebyla nikdy prokázána. Nachlazení se přenáší viry, např. odkašláváním. Vyšší četnost výskytu v zimě je dána tím, že se lidé více zdržují v přetopených místnostech, v nichž se viry nejčastěji šíří.
  4. Trochu sportu při nachlazení neuškodí.
    Lež! Při nachlazení je organismus natolik oslaben, že fyzická zátěž může mít vážné zdravotní následky, které mohou vést k zánětu průdušek, angíně, či dokonce k zánětu srdce.
  5. Nosní spreje jsou neškodné.
    Lež! Nosní spreje způsobí splasknutí zduřelé nosní sliznice, zároveň ale omezují příliv krve do nosu, a tím vysychání sliznice. Při dlouhodobém používání hrozí chronická rýma.
  6. Z nastydnutí se může vyklubat chřipka.
    Lež! Nastydnutí a chřipka jsou vyvolány úplně jiným druhem viru. Nachlazení nikdy nemůže vyústit v chřipku. Nicméně oslabuje organismus, což usnadňuje chřipkovým virům napadnout tělo.
  7. Antibiotika pomáhají proti chřipce.
    Lež! Antibiotika chrání jen proti bakteriálním onemocněním. Nachlazení je ale způsobeno viry, takže na něj nemají antibiotika žádný účinek.
  8. Vitamin C je dobrou prevencí proti nachlazení.
    Lež! Vědci tuhle fámu nedávno vyvrátili. Dostatek vitaminů posiluje imunitu, přímý účinek proti nachlazení ale prokázán nebyl. Nadbytečný vitamin C je z těla stejně vyloučen.
  9. V chřipkové sezoně se raději vyhýbejme společnosti.
    Lež! Kde jsou lidi, tam jsou viry. Pobyt ve společnosti přátel má ale více pozitiv než negativ. Zábava totiž zvyšuje naši obranyschopnost.
  10. Rostlinné přípravky jsou v léčbě chřipky a nachlazení velmi účinné.
    Lež! Echinacea a další přípravky na rostlinné bázi jsou při léčbě nachlazení a chřipky populární, ale jejich pozitivní účinek nebyl nikdy prokázán.
  11. Chřipku můžete chytit po očkování.
    Lež! Očkování proti chřipce se provádí neaktivním virem, chřipku z něj dostat tudíž nemůžete.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.