10 triků proti mlsné! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

10 triků proti mlsné!

Taky vás honí mlsná?
Taky vás honí mlsná?

PRAHA – Starosti s partnerem? Problémy v práci? Hektický den? Taky v těchto okamžicích saháte po sušenkách, čokoládě či brambůrkách? Nelze se pak divit, že se tukové polštářky na vašem těle zvětšují. Tady je 10 triků, jak vyzrát na situace, kdy vás začne honit mlsná.


..

Kartáček na zuby!

Když cítíte, že zas chcete bezdůvodně jíst, vyčistěte si zuby nebo alespoň použijte ústní vodu. Tak oklamete chuťové buňky.

Žvýkejte žvýkačku!

Studie liverpoolské univerzity prokázala, že žvýkání zabraňuje nutkání něčeho si »jen tak zobnout«. A žvýkačky s příchutí ovoce zabrání chuti na sladké.

Pijte teplou vodu!

Když ji pijete po malých doušcích, naplníte si žaludek, pročistíte si tělo a zbavíte se jedů.

Otupte chuťové buňky!

Zkuste uchovávat gumové medvídky nebo čokoládu v mrazáku – ledové totiž omámí chuťové buňky a vy ztratíte chuť na sladké.

Vydatně snídejte!

Kdo se ráno nenasnídá, dostane brzo dopoledne hlad a nejčastěji sáhne po kalorických bombách. Objevte pomalost! Jezte pomalu. Pocit sytosti se dostaví nejdříve po 20 minutách. Kdo jí hltavě, sní víc a navíc se pak cítí přejedený a líný.

Zkuste akupresuru!

Po dobu 15 až 20 sekund tlačte ukazováčkem na bod mezi nosem a horním rtem. Zapůsobíte tak přímo na chuťové centrum v mozku a váš pocit hladu zmizí.

Zabavte se jinou činností!

Ukrutný pocit hladu trvá jen pár minut. Pokud zase dostanete chuť mlsat, zkuste si jít popovídat s kolegou, jděte se projít nebo se zabavte nějakou domácí prací. Nejpozději za 15 minut vás chuť na něco dobrého přejde.

Pište si deník!

Pište si, kdy vás hlad přepadl, co jste snědli a jak jste se pak cítili. Tak získáte kontrolu nad svým hladem a můžete krizovým situacím zabránit.

Sledujte černobílé obrazy!

Myslíte na oblíbenou laskominu? Zkuste na to nemyslet v barvách, ale černobíle – ztratíte na to chuť. Nalepte si na ledničku černobílé obrázky svých oblíbených jídel. Tak vás hlad přejde dřív, než otevřete ledničku.

Co se děje v těle, když máte hlad?

■ Co je hlad?
Nepříjemný tělesný pocit, který se dostaví s prázdným žaludkem a který zmizí, jakmile je žaludek plný. Tím se z podvěsku mozkového (kde sídlí centrum sytosti) vyšle do našeho žaludku signál, že je plný, a my se cítíme sytí. Naše střeva začnou potravu trávit.

■ Proč nám kručí v žaludku?
Když máme hlad nebo jídlo voní, tvoří se v ústech sliny. Když je spolu se vzduchem polykáme, skončí v žaludku, který se začne »naprázdno« stahovat, a tak vzniká kručení.

■ A co když mi v žaludku kručí i po jídle?
Pokud jste se právě najedli, nejsou ty zvuky ze žaludku, ale ze střev. Nejdelší orgán lidského těla tráví a přitom někdy tyto zvuky také vznikají.

■ Jaký je rozdíl mezi hladem a pocitem hladu?
Pocit hladu nemá se skutečným hladem nic společného. Je to vyžadování určité potravy – »honí nás mlsná«. Existují dva druhy »mlsné«:
1. Když má tělo nedostatek cukru.
2. Psychicky podmíněná mlsná – spuštěná stresem nebo negativními emocemi.


Autor: (muf)
Foto Profimedia.cz

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.