Celé roky nám lhali! Teď vědci tvrdí: Dietami se trápíte zbytečně... Zdravější je mírná nadváha! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Celé roky nám lhali! Teď vědci tvrdí: Dietami se trápíte zbytečně... Zdravější je mírná nadváha!

Victoria s nejmladším synem Cruzem (3). Kromě něj má s fotbalistou Davidem Beckhamem (33) ještě Brooklyna (9) a Romea (6).
Victoria s nejmladším synem Cruzem (3). Kromě něj má s fotbalistou Davidem Beckhamem (33) ještě Brooklyna (9) a Romea (6).

ESSEN – Slavný německý specialista na výživu prof. Johannes Hebebrand i stále více vědců tvrdí: „Držíte dietu? Skončete s tím! Mnohem zdravější je mít pár kilo navíc než zdánlivě štíhlou postavu!“

 

V Česku trpí nadváhou více než 60 % lidí. A většina expertů neustále dokola papouškuje: „Nadváha způsobuje kornatění tepen, infarkt, mrtvici, cukrovku, nemoci jater, rakovinu, dýchací potíže a rychlejší opotřebování kloubů.“ Nadváha se přisuzuje lidem, kteří mají BMI vyšší než 25. Dosvadní tvrzení lékařů o nadváze už neplatí! Stále více odborníků tvrdí, že lidé s mírnou nadváhou se stresují zbytečně – a to jen vinou společnosti, která obdivuje nezdravě vyhublé modelky.

Prof. Johannes Hebebrand ve své nejnovější knize ››Omyl jménem nadváha‹‹ zdůraznil následující teze:

1) Osoby s mírnou nadváhou (BMI 25 – 29,9) se dožívají vyššího věku než osoby s normální váhou.
2) Jen osoby s výraznou nadváhou (BMI přes 30) umírají dříve než osoby s normální váhou.
3) O tom, jestli jsme štíhlí nebo silnější, rozhodují v mnohem větší míře geny než životní styl.
4) Nadváha se změnou stravovacích návyků nedá snížit trvale.

Takže konec bezhlavého hubnutí za každou cenu! Jen výrazná nadváha představuje problém, který by se měl řešit. S tvrzením profesora Johannese Hebebranda souhlasí i specialisté na látkovou výměnu, oběhový systém a ortopedii. A jak potvrdila i studie vědců z USA v renomovaném časopisu Journal of the American Medical Association, v případech některých nemocí (rozedma plic, srdeční choroby, infekce, Alzheimerova či Parkinsonova choroba) dokonce mírná nadváha (BMI do 30) vyhlídky na přežití pacientů zlepšuje. »Nadbytečný« tuk pomáhá totiž organismu při boji s nemocemi. Obezita (BMI nad 30) naopak riziko úmrtí na kardiovaskulární choroby, cukrovku, atd. opravdu zvyšuje.

BMI (Body Mass Index)

Vaši tělesnou váhu (v kg) vydělíte vaší tělesnou výškou (v metrech) na druhou.
Příklad: Váha: 75 kg, výška: 1,82 m. Nejprve vynásobte výšku výškou: 1,82 x 1,82 = 3,31. Potom váhu vydělte tímto výsledkem a vyjde vám BMI: 75:3,31 = 22,65.

Hodnoty BMI

Do 18,5 podváha
18,5 až 24,9 normální váha
25 až 29,9 mírná nadváha
30 až 34,9 obezita
35 až 39,9 těžká obezita
nad 40 extrémní obezita

Zvrácený ideál krásy: Victoria Beckham!

»Profesionální manželka« Victoria Beckham (34) je mnohými ženami považována za ideál. Jenže… Ačkoliv prý v posledních měsících přibrala celé 4 kg (!), protože chce další dítě, její BMI má »anorektickou« hodnotu 15…

»Vosa« Victoria

■ Výška: 171 cm
■ Váha: 44 kg
■ BMI: 15
■ Obvod pasu: 57 cm
■ Velikost oblečení: Číslo 34 je jí velké, nechává si proto oblečení šít nebo nakupuje v dětském oddělení.
■ Velikost kalhot: 23
■ Co už slyšela od lékařů: „Máš tělesné proporce jako podvyživené sedmileté dítě!“ … „Pokud nezačne jíst, do 20 let zcela jistě zemře.“
■ Co řekla ona sama: „Moje hubená postava se líbí jen gayům.“


Autor: (kat)
Foto Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.