Vědci: Tak vypadá ideální žena! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Vědci: Tak vypadá ideální žena!

Pamela Anderson je i ve svých 41 letech snem milionů mužů…
Pamela Anderson je i ve svých 41 letech snem milionů mužů…

LOS ANGELES – Asi každého někdy napadla otázka, proč jsou někteří lidé atraktivnější než ti druzí. Jak vypadá dokonalá žena a jak zvýšit míru atraktivity?


Prsatá blondýnka, souměrná tvář, dlouhé nohy…

Vědecký tým složený z amerických neurologů, psychologů a antropologů se sešel, aby definoval podstatu ženské krásy.

1. Jak vypadá krásná tvář?

Musí splňovat tři kritéria: průměrnost (rysy ve tváři se musejí co možná nejvíce blížit průměru), symetrie (obě půlky tváře by měly být co nejvíc stejné) a sexuální dimorfie (typicky mužské či ženské rysy). Dosažení průměrnosti není vůbec jednoduché. Zkuste se porovnat s průměrem. Zjistíte, že máte oči příliš daleko od sebe, nerovné obočí a že váš nos je moc rozpláclý. Studie prokázala, že se s detektory na krásu už rodíme. Když promítali miminkům krásné i ošklivé obličeje, jejich pohled vždy ulpěl déle na obličejích krásných.

Také symetrie je velmi obtížně dosažitelná. Důvodem, proč jsou přitažlivější lidé se souměrným obličejem, je skutečnost, že působí jako zdravější.

Typicky mužskou či typicky ženskou tvář utváří množství pohlavního hormonu: testosteronu (u mužů) a estrogenu (u žen).

2. Proč jsou velká prsa nejatraktivnější?

Nikdo ještě nenalezl odpověď na otázku, co je na ženských ňadrech vlastně sexy. Má to ale hodně co do činění s plodností. Větší prsa, stejně jako boky, jsou příznačné pro plodnou ženu. Potvrzuje to i nedávný výzkum, podle něhož jsou ženy s plnou postavou třikrát plodnější než ženy štíhlé.

Podle psychologů může s mužskou touhou po větších ňadrech souviset i Oidipův komplex: muži prostě odpradávna hledají mateřské typy žen.

3. Proč mají muži raději blondýnky?

Příčinu nalezneme už v době ledové. Blonďatých žen bylo už tehdy daleko méně než brunetek, a tak zákonitě více přitahovaly pozornost opačného pohlaví. Moderního muže láká na blond vlasech především světlá, zářivá barva. Blondýny jsou také spojovány s plodností a mladostí (pokud jsou přírodní, jejich barva s věkem tmavne). Jak to ale souvisí s tvrzením, že si muži vybírají za stálou partnerku brunetu? Podle jedné z teorií si muž volí častěji za ženu partnerku, která připomíná jeho matku. Takže pokud je jeho maminka tmavovlasá, pravděpodobně si zvolí k soužití brunetu.

4. Jak mohou podpatky zvýšit sex-appeal?

Podpatky nejenže prodlužují nohy, a činí je tak atraktivnějšími, ovlivňují navíc celkové držení těla. Pohyb boků se stane svůdnějším, a tak zaručeně neunikne pozornosti mužského oka. Dotazované ženy i muži uvedli, že jsou atraktivní o 5 procent delší nohy, než je průměr. Ideální žena má mít nohy 1,4krát delší než horní část těla. Takovým poměrem se chlubí herečka Nicole Kidman (41) či modelka Naomi Campbell (38) a většina topmodelek.

5. Tajemství perfektního těla

Kliknutím zvětšeteMůžete mít svůdné rty či oči laně, muži si ale stejně budou ze všeho nejvíce všímat vašeho těla. Ideální je, když vydělíte velikost pasu velikostí boků a vyjde vám číslo 0,7. To je poměr, který měla už Věstonická Venuše, pyšnily se jím dívky z hinduistických maleb, ženy napěchované do korzetu z viktoriánské doby či největší sexsymbol světa Marilyn Monroe.


Autor: (šum)
Foto Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.