Speciál Nedělního Aha!: Jak vycvičit svého psa | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Speciál Nedělního Aha!: Jak vycvičit svého psa

Psa je během výcviku nutné dostatečně chválit a podle potřeby i odměnit. Nic se ale nesmí přehánět!
Psa je během výcviku nutné dostatečně chválit a podle potřeby i odměnit. Nic se ale nesmí přehánět!

Ve čtvrtečním TV magazínu Aha! vyšel zdarma již druhý díl Velkého atlasu psů. Faktem je, že pes je obrazem svého páníčka, o jeho chování rozhoduje právě on. Tím jak psa vychová, jak se k němu chová, co ho naučí.


V psovi musíte probudit zájem
Při tréninku pomohou pamlsky

Pořídili jste si domů pejska a nevíte, jak mu vysvětlit, co znamená »k noze«, »sedni« nebo »lehni«? Nedělní Aha! pro vás připravilo přehled několika základních dovedností, které by měl umět úplně každý čtyřnohý psí člen vaší rodiny. Zbytek zajímavostí o psech se dozvíte již tento čtvrtek, opět v TV magazínu Aha!

Základem pro každý výcvik je pytlík s psí dobrotou v kapse. Pomocí nějaké pochoutky, kterou pes miluje, mu vysvětlíte takřka všechno. Nepoužívejte ovšem bonbony, čokoládu nebo lidské piškoty. Tyto dobroty vašemu psu škodí. Poraďte se s veterinářem, případně kupte v obchodě pro zvířata nějaké psí granule. Kliknutím zvětšeteCo ale hlavně k výcviku potřebujete, je pořádná dávka trpělivosti. Uvědomte si, že i když má váš mazlík neuvěřitelně inteligentní pohled, je to stále jenom zvíře. I ty nejzákladnější věci mu budete muset vysvětlovat dlouho a velmi pečlivě. Většinu cviků musíte opakovat třeba stokrát. A když to nepůjde dost rychle, nezoufejte. On to nakonec pochopí.

Sedni

Kliknutím zvětšete 1. Zavolejte svého psa a nechte ho, ať si pořádně očichá připravený pamlsek. Tím probudíte jeho zájem a od té chvíle nebude myslet na nic jiného, než jak se k dobrotě dostat. Udělá pro to cokoliv.

Kliknutím zvětšete 2. Ruku, ve které držíte psí dobrotu, podržte mírně nad hlavou psa – tak, aby o ní věděl, ale aby ji neviděl.

Kliknutím zvětšete 3. Pes se snaží neztratit pamlsek z dohledu. Při tom ale musí zvrátit hlavu směrem dozadu. Nejde to jinak, než tak, že se posadí.

Kliknutím zvětšete 4. Přesně ve chvíli, kdy se pes bezděčně posadí, řekněte důrazné a srozumitelné SEDNI. Ve chvíli, kdy se dotkne zadkem země, ho odměňte dobrotou.

Lehni

Kliknutím zvětšete 1. Zavolejte svého psa a nechte ho očichat jeho dobrotu. Potom ruku s pamlskem pomalu dejte k zemi a získejte psovu pozornost.

Kliknutím zvětšete 2. Ruku s pamlskem držte na zemi, psa nechte, ať se k ní snaží dostat, ale neodtahujte ji.

Kliknutím zvětšete 3. Po chvíli se pes touhou po dobrotě unaví a lehne si. Srozumitelně mu řekněte LEHNI a konečně mu dejte jeho oblíbený pamlsek.

Zákaz

Kliknutím zvětšete 1. Položte oblíbenou pochoutku psovi před čumák a přikryjte ji nohou, aby na se na ni pes nedostal. Když se o to pokusí, vyslovte zřetelně zákaz. U nás se nejčastěji používá důrazné FUJ, nebo NESMÍŠ.

Kliknutím zvětšete 2. Chvíli trpělivě postůjte, dokud pes nepochopí, že se k pamlsku nedostane. Když si pes přestane dobroty všímat a podívá se na vás, odměňte ho.

Chůze na vodítku

Kliknutím zvětšete 1. Nechte psa čichnout k oblíbené dobrotě a přidržujte ji tak, aby byla asi ve výši psího čenichu vedle vaší nohy.

Kliknutím zvětšete 2. Psa veďte těsně vedle sebe. Když ujdete několik kroků, odměňte ho dobrotou a na chvíli ho nechte proběhnout.

Kliknutím zvětšete 3. Pes po čase zjistí, že běhání u pánovy nohy je vlastně docela zábavné.

Přivolání

Kliknutím zvětšete 1. Na tento nácvik potřebujete pomocníka. S jeho pomocí psa postavte, ukažte mu dobrotu, aby si ji mohl očichat. Potom se rychlým krokem vzdalte, zatímco pomocník psa přidržuje.

Kliknutím zvětšete 2. Když pomocník psa pustí, ten by se měl rozběhnout přímo k vám. Pokud se cestou někde »nezasekne«, udělal vše správně a má nárok na odměnu.

Kliknutím zvětšete 3. Když pes doběhne až k vám, odměňte ho pamlskem, který jste mu předtím ukázali. Vzdálenost od pomocníka postupně zvětšujte.

Nevyskakuj

Kliknutím zvětšete 1. K nacvičení potřebujete pomocníka. Nechte psa na pomocníka klidně skákat, ten ovšem nesmí nijak pozitivně reagovat.

Kliknutím zvětšete 2. Pomocník psa nesmí hladit, naopak ho musí ignorovat, nesmí se na něj ani podívat.

Kliknutím zvětšete 3. Pes po chvíli zjistí, že bez odpovědi není skákání vlastně vůbec zábavné.

Zůstaň

Kliknutím zvětšete 1. Dejte svému psovi pokyn LEHNI (musí ho mít samozřejmě už naučený)

Kliknutím zvětšete 2. Pozadu od psa ustupte asi o jeden větší krok a zároveň srozumitelně řekněte ZŮSTAŇ a použijte gesto dle fotografie.

Kliknutím zvětšete 3. Pokud pes leží a čeká, udělejte ještě několik kroků vzad. Malou chvíli počkejte, nedělejte žádná gesta a nemluvte.

Kliknutím zvětšete 4. Vraťte se k psovi. Na místě, kde na vás čeká, ho odměňte dobrotou.

Pozor!

Už ve čtvrtek najdete v magazínu Aha! TV třetí díl Velkého atlasu psů!

● Nevíte si rady se svým psem?
● Vaše otázky zodpověděli odborníci!
● Čtěte už za týden v Nedělním Aha!


Autor: (mik)
Foto Aha! - Petr Novotný

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.