Orangutan Kama z pražské zoo - Opičích holek se bojí, chce prsatou ženskou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Orangutan Kama z pražské zoo - Opičích holek se bojí, chce prsatou ženskou!

Orangutan Kama marně touží po pořádné sexy ženské
Orangutan Kama marně touží po pořádné sexy ženské (Aha! – Petr Novotný, Tereza Mrhálková)

Příběh orangutana sumaterského Kamy (37) z pražské zoo je plný lásky, touhy, ale i bolesti, napětí a strachu. V současné době čeká Kama na svůj ostrov, na odchod synků Filipa a Pagyho, na klid a pochopení své družky Upity. V koutku své expozice si o samotě sní o svém idolu – krásné lidské ženě s velkými ňadry. Už prožil hodně.

...a smějí se mu vlastní mláďata

Upita mu málem ukousla penis, z druhé družky Wilhemy se zhroutil a teď už se na něj vytahují vlastní synci, kteří mu čas od času neváhají pořádně nabančit. Kdy se konečně karta obrátí a Kama se dočká štěstí?

Kama touží po ženách s velkými ňadry
Kama je první orangutan, který se narodil v Československu. Ošetřovatelka ho odchovala uměle na láhvi a tím začal jeho celoživotní problém. „Neumí se chovat jako pravý orangutan a ženy s velkými ňadry ho přitahují víc nežorangutaní samice,“ vysvětluje vrchní ošetřovatel Marek Ždánský. Až po jeho nástupu do zoo, a to bylo Kamovi už 27 let, k sobě dostal první partnerku Upitu.

Namlouvání bylo plné rozpaků. Orangutani jsou vášniví milenci, při páření samici v podstatě znásilní. Jenže právě takové chování Kamovi chybí. Upita čekala drsnou vášeň. Když se nedočkala, bušila a kousala do Kamy sama. „A tak jsme vymysleli taktiku. Zavolali jsme kolegyni, která ho tak trochu sváděla. Když už byl pořádně rozvášněný, pustili jsme ho k Upitě. V tom okamžiku ji poprvé zmydlil, a od té doby byli spolu až do minulého roku,“ vzpomíná Ždánský.

Filip je »flaškáč«, Pagy se nechal kojit
Kamovy syny potkal málem stejný osud jako jejich otce. Narodili se v zoo v Hodoníně, kde byli, když se upravoval v Praze pavilon. První byl Filip. „Nebyl jsem u toho, a tak mu dali flašku. To se mnou velmi hnulo, protože bylo pravděpodobné, že se malí orangutani také upnou na lidi. Upita pak hned přišla do cyklu a po roce porodila Pagyho. I toho odebrali Upitě, protože si mysleli, že nemá mléko. Tentokrát jsem ale stihl přijet,“ líčí drama ošetřovatel, který do osudu mláďat zasáhl. „Upitu jsme uspali, vlezl jsem do klece, masíroval jsem jí prsa a mléko začalo téct. Pagyho jsem vzal ošetřovatelce, která ho už připravovala na umělý odchov. Dal jsem ho Upitě k prsu a on začal pít. To byl krásný okamžik,“ říká Ždánský. Pagy už zůstal u mámy a Filipa k ní co nejdřív také vrátili. „Je to na něm už ale znát. Má jiné chování než Pagy,“ dodává ošetřovatel.

Z Wilhemy se Kama zhroutil
Mláďata začala dospívat a sexuální život Kamy s Upitou stagnoval. Orangutani jsou totiž samotáři. V přírodě je většinou samec sám, objeví samici, spáří se a zase si jde každý svou cestou. A tak se z liberecké zoo do Prahy přistěhovala Wilhema. „Byla tam v nevhodných podmínkách a navíc oddělená od samce. Doufali jsme, že uděláme rozruch a mohlo by zase dojít k páření,“ říká Ždánský. Bohužel Kama se vášně nové nevěsty opět zalekl. „Dostal psychický záchvat a složil se ve výběhu. Bál se jí. Byl tak vyřízený, že jsme ho museli oddělit a nemohli jsme ho vrátit zpět,“ dodává Ždánský. Nakonec Wilhema onemocněla a zemřela. Návrat Kamy k rodince se však nekonal.

Upita mu nakousla penis
Po úmrtí Wilhemy dali ošetřovatelé Kamu do společného výběhu s mírnějším Filipem. Jenže i když je Filip menší, dělal na něj výhrůžné grimasy. Kamovo sebevědomí bralo za své. „Ještě horší to bylo s Upitou. Šla na něj tak ostře, až ho kousla do penisu, takže ho museli ošetřovat veterináři i lidští lékaři. Naštěstí si zranění Kama nechal od holek mazat. Na ženský letí, a tak nevzdoroval,“ vzpomíná Ždánský.

Kama dostane ostrov
Filip a Pagy jsou už velcí a musí jít pryč. V Bratislavě dostavují nový pavilon pro lidoopy. A právě tam oba půjdou zřejmě příští rok na podzim. Souhlas k tomu už dal i evropský koordinátor chovu orangutanů. Kama v pražské zoo dostane svůj vlastní ostrov v Indonéské džungli. „S Upitou na sebe uvidí, ale budou oddělení. Až odejdou mláďata, jen ostrovy přemostíme a znovu je zkusíme dát dohromady,“ plánuje Ždánský.

Má se na co těšit
Pokud Kama nenajde znovu zalíbení ve své družce Upitě, může se těšit na přízeň prsatých ošetřovatelek. Jeho rodiče pocházejí z volné přírody, a tak je pro chov geneticky velmi cenný. „Když to nepůjde jinak, odebere mu ošetřovatelka sperma a pokusíme se Upitu uměle oplodnit,“ líčí náhradní řešení Ždánský. O novém samci zoo neuvažuje. „Neměli bychom ho kam oddělit a především musíme mít úctu ke Kamovi. Je to naše zvíře, které se narodilo v Praze,“ dodává ošetřovatel.

Vyhlídky Kamy do budoucna jsou tedy dobré. Marka Ždánského mrzí jen to, že po všech prožitých peripetiích ochladl Kamův přátelský vztah k němu. „Když zkolaboval, šel jsem pro něj s doktorem v zádech. Vypadal ve výběhu jako mrtvý, nečekali jsme, že by se rychle pohyboval. Strčil jsem do něj a on se najednou postavil a šel. Všichni stačili zdrhnout a mě zavřeli s ním a s Filipem ve výběhu,“ vzpomíná na poslední setkání »z očí do očí« s Kamou. Tehdy byl orangutan prý úplně v pohodě, jako by ošetřovatel byl součástí výběhu. „Hodinu jsem s ním strávil v přímém kontaktu. Vůbec nic mi neudělal. Teď se ale Kama trochu změnil. Už z něj mám větší respekt. Kolegyně s ním mají rozhodně lepší vztah,“ říká Ždánský.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.