Princové, Honzové, králové... Co dnes všichni dělají? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Princové, Honzové, králové... Co dnes všichni dělají?

Pavel Trávníček (uprostřed)
Pavel Trávníček (uprostřed) (Aha! – Petr Novotný, Česká televize)

TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU (1973) - Pavel Trávníček (57): „Vůbec jsem tehdy neměl tušení, jak slavný film natáčíme. Kdybych to věděl, určitě bych si to víc užil,“ tvrdí dodnes herec Pavel Trávníček. Vedle Libuše Šafránkové (platonicky ji miloval) v koprodukčním českoněmeckém filmu odehrál tehdejší student brněnské JAMU svoji životní roli. Ta mu přinesla spoustu popularity.

TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU (1973)
Pavel Trávníček (57)

„Vůbec jsem tehdy neměl tušení, jak slavný film natáčíme. Kdybych to věděl, určitě bych si to víc užil,“ tvrdí dodnes herec Pavel Trávníček. Vedle Libuše Šafránkové (platonicky ji miloval) v koprodukčním českoněmeckém filmu odehrál tehdejší student brněnské JAMU svoji životní roli. Ta mu přinesla spoustu popularity. V Německu dokonce dodnes funguje jeho fanklub, který sdružuje několik tisíc členů! Kromě obdivu si z filmu také odnesl doživotní pověst prince...
CO DĚLÁ DNES: Trávníček dnes šéfuje Divadlu Skelet a je potřetí ženatý. Jeho manželce Lucii Vrbové je o 30 let méně než jemu.

 

 

 

 

 

ŠÍLENĚ SMUTNÁ PRINCEZNA (1968)
Václav Neckář (63)

Když se letos v dubnu rozhodli průvodci na zámku Sychrov v severních Čechách zpestřit prohlídky tím, že si na sebe oblékli pohádkové kostýmy a exteriéry upravili do pohádkových kulis, nestačili se divit náporu návštěvníků. Jen to potvrzuje, jaká se stala z hudební pohádky, kterou v kinech viděly více než 3 miliony diváků, legenda. Která scéna se vryla Václavu Neckářovi nejvíc do paměti? „Jak jsem tam rajtoval na krávě. To se mi asi režisér Zeman chtěl pomstít,“ směje se ještě dnes.
CO DĚLÁ DNES: V roce 2002 prodělal těžkou mozkovou příhodu. Občas vystupuje na festivalech, trápí ho ale výpadky paměti. S Helenou Vondráčkovou a Martou Kubišovou měl vyrazit na turné Golden Kids, kvůli sporům z něj ale sešlo.

 

 

 

 

 

ZLATOVLÁSKA (1973)
Petr Štěpánek (60)

Když se objevil v pohádce, vždycky hrál Štěpánek kladného hrdinu. A tak to bylo i s rolí kuchaře Jiříka, který přes zákaz zlého krále ochutnal maso zázračné ryby a začal rozumět řeči zvířat. I tento film se stal legendou, ovšem věhlasu konkurenčních pohádek se nikdy nedočkal. Možná kvůli roli rybáře, kterou krátce před svou emigrací ztvárnil Jan Tříska. To byla těžká rána komunistickému režimu, pohádka se pak v televizi vysílala daleko méně než ty ostatní...
CO DĚLÁ DNES: Působí v hudebním divadle Karlín, v populárním seriálu Ordinace v růžové zahradě ztvárnil roli uznávaného chirurga.

 

 

 

 

 

HONZA MÁLEM KRÁLEM (1977)
Jiří Korn (59)

Kdo by si neoblíbil Jiřího Korna v roli prostého vesnického chasníka, který vyzraje na všechny nástrahy, vyléčí nemluvnou princeznu, získá truhlu zlaťáků a i svoji milovanou děvečku Marjánku. Přesto se vám na něm něco nezdálo? Ano, neslyšeli jste Kornův originální hlas. Ten zazněl jen v úvodní písni, pak ho předaboval Michal Palata. „Režisér (Zeman) nechtěl slevit ze svojí představy. Asi měl pocit, že bych to nezvládl,“ mrzí dodnes Korna.
CO DĚLÁ DNES: Zpívá se skupinou 4TET, válí v golfu i v biliáru, točí filmy. Velmi dbá na svůj vzhled, je považován za jednoho z prvních českých metrosexuálů.

 

 

 

 

 

PYŠNÁ PRINCEZNA (1951)
Vladimír Ráž (†77)

Také jste si všimli, jak hodnověrně dokázali král Miroslav a princezna Krasomila zahrát svoji milostnou roli? Tak vězte, že to nebylo nijak předstírané! Vladimír Ráž a Alena Vránová (tehdy Kohoutová) se do sebe při natáčení filmu v roce 1951 opravdu zakoukali. A byla to velká láska, která zaváněla velkým průšvihem. Vránová totiž kvůli Rážovi obětovala předešlé manželství s Pavlem Kohoutem, spisovatelem a v temných 50. letech vlivným funkcionářem Svazu mládeže. Ten Rážovi vyhrožoval zničením kariéry, ovšem neúspěšně. Ráž s Vránovou spolu strávili následujících 23 let...
CO DĚLÁ DNES: Ráž tři dny poté, co v roce 2000 oslavil 77. narozeniny, zemřel.

 

 

 

 

 

PRINCEZNA SE ZLATOU HVĚZDOU (1959)
Josef Zíma (76)

V nedávném rozhovoru pro Mf Dnes zavzpomínal, jak se dostal k roli Radovana ve filmu Martina Friče: „Byl jsem začátečník. Zavolali mi, ať přijdu na zkoušku. Něco jsem tam říkal před kamerou a pak mi telefonovali, že jsem přijatý. Asi jsem měl ucházející nohy. To kvůli tomu zvláštnímu trikotu...“ Film na vlastní oči viděl až několik let po premiéře. Dlouho se totiž zotavoval z vážné autohavárie.
CO DĚLÁ DNES: Hraní i zpívání lidových písniček pověsil na hřebík. Užívá si důchodu. S manželkou Evou jsou spolu už padesát let.

 

 

 

 

PRINCOVÉ JSOU NA DRAKA (1980)
Jan Čenský (47)

Princů odehrál Jan Čenský ve svém životě bezpočet. Každý si ho ale vybaví především v roli Honzy z moderní muzikálové pohádky Princové jsou na draka. Písničky, které zpíval v duetu s Ivanou Andrlovou (princezna Lenka), už dávno zlidověly. Vždyť kdo si tu a tam nezazpívá »Dělání, dělání, všechny smutky zahání...« nebo »Statistika nuda je, má však cenné údaje«. A přitom... „Já vůbec zpívat neumím. A stydím se. Ivana do mě vždycky musela strčit, abych věděl, kdy začít zpívat...,“ vyprávěl Čenský.
CO DĚLÁ DNES: Hraje především v televizních filmech, inscenacích a seriálech. Moderuje soutěž krásy Miss ČR.

 

 

 

 

 

 

3.9.2008

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.