Jak poznám, že mám infarkt? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Jak poznám, že mám infarkt?

Srdce. U žen váží jen 250 g a u mužů 350 g a přeci je tak silné: Bije v tempu 100 000 úderů za den a za celý život jsou to asi tři miliardy!
Srdce. U žen váží jen 250 g a u mužů 350 g a přeci je tak silné: Bije v tempu 100 000 úderů za den a za celý život jsou to asi tři miliardy!

PRAHA – Onemocnění srdce a oběhové soustavy jsou v Česku nejčastějším důvodem smrti. Ročně zemře 50 000 lidí na infarkt či mozkovou mrtvici.


..

Jak poznám infarkt?

Nejčastějším příznakem (90 %případů) je náhlý pocit tlaku a bolest na hrudníku – za hrudní kostí. Dalšími častými příznaky jsou bolest v levém rameni (55 %), v levém prsu (50 %), v levé ruce (50 %), v pravém rameni (25 %), ve spodní čelisti (20 %) nebo v břišní oblasti (15 %). Typický je také pocit marnosti, studený pot a nevolnost.

Ženám »tiká« srdce jinak

Nemoci srdce se netýkají jen mužů. Ve skutečnosti umírá na srdeční slabost 2x více žen než mužů! Onemocnění ale často lékaři nepoznají – příznaky infarktu jsou totiž jiné než u mužů. U mužů se hrozící infarkt projevuje typickou bolestí na prsou, ženám se jen hůře dýchá a trpí nevolností. Mnoho lékařů pak přičítá tyto potíže žlučníku nebo žaludku. Nejhůře rozpoznatelné jsou příznaky u mladých žen. U nich se objevují jen nenápadné příznaky jako celková slabost, či silné pocení.

Víno snižuje riziko infarktu

Mírná konzumace vína (2 dcl denně) snižuje riziko onemocnění srdce a oběhové soustavy až o 30 %. Alkohol zvyšuje totiž hladinu »hodného« cholesterolu a brání ucpávání tepen. Je jedno, zda pijete bílé či červené víno.

Ženy, přestaňte kouřit

Nové testy prokázaly, že u kuřaček je riziko infarktu mnohem vyšší. Dosud si lékaři mysleli, že ženy jsou na počátku přechodu chráněny hormony. Byl to omyl. U nekuřaček přichází v průměru první infarkt kolem 81. roku života. U kuřaček je to už o 14 let dříve.

Test usnadní diagnózu

Test krve dokáže už během 1 hodiny dokázat výskyt infarktu, a jestli a jak je srdce poškozeno. Čím dřív se rozpozná ucpání tepny, tím dřív lze tok krve obnovit. Pokud se vše stihne do 60 minut, může srdce opět plně fungovat.

Kdy musím jít k lékaři

Lékaře okamžitě navštivte, když bez zjevné tělesné námaze déle než 15 až 20 minut cítíte tlak za hrudní kostí – může i vystřelovat ke krku a do paže. Pokud se stejné potíže objevují po námaze a zase zmizí, měli byste se také nechat vyšetřit. Věnčité tepny mohou být už ve vysokém stupni zvápenatění (angina pectoris).

Hlídejte si svůj tlak

Pokud máte delší dobu vysoký krevní tlak, jste infarktem ohroženi. Varováním, že trpíte vysokým tlakem, může být extrémní únava a krátkodobé poruchy zraku. Proto si tlak nechte pravidelně kontrolovat – po čtyřicítce aspoň 1x ročně. Optimální výška tlaku pro dospělého je pod 130/80. Když se ale vysoký tlak rozpozná včas a je léčen medikamenty, riziko, že dostaneme infarkt se snižuje.

První pomoc: aspirin

Pokud máte podezření na infarkt, vezměte si aspirin – ředí krev. A okamžitě zavolejte lékaře.

Omyly kolem infarktu

Každý čtvrtý Čech věří, že šance přežití je u infarktu asi 70 %. Omyl! Déle než 5 let přežije jen polovina pacientů. Posly infarktu jako nevolnost (14,6 %), mdloby (12,2 %) či bolesti břicha (3,1 %) zná navíc jen minimum lidí…

Jak posílit své srdce?

● Sport: Pravidelná mírná tělesná zátěž sníží riziko infarktu o 30 % – u žen až o 50 %! Ideální je 3x týdně půlhodina mírného vytrvalostního sportu (turistika, jízda na kole, plavání).
● Pryč s cigaretou: Když denně vykouříte 6 cigaret, riziko infarktu se zdvojnásobuje. 16 cigaret denně už riziko zvýší na čtyřicetinásobek! Nikotin zužuje cévy a současně nutí srdce k ještě většímu výkonu. Mimo to zvyšuje kouření nebezpečí krevních sraženin. Hlavně ženy by si měly dát pozor. Nejnebezpečnější kombinace je s antikoncepčními pilulkami.
● Strava: Denní konzumace zeleniny a ovoce snižuje riziko infarktu až o 30 %!
● Zhubněte: Už nadváha o více jak 10 kg srdce extrémně zatěžuje.

Test: Jak silné je moje srdce?

1 Jste kuřák?
2 Jste diabetik?
3 Máte vysoký tlak?
4 Máte zvýšenou hladinu cholesterolu?
5 Máte nadváhu?
6 Vyhýbáte se sportu?
7 Jste po více měsíců vystaveni stresu?

Vyhodnocení
■ Pokud jste na první 4 otázky nejméně třikrát odpověděli »ano«, je u vás riziko infarktu 30x vyšší.
■ Pokud jste na první 4 otázky odpověděli čtyřikrát »ano«, je u vás riziko infarktu 40x vyšší.
■ Jestli ke všemu máte ještě nadváhu, je riziko až 70x vyšší.


Autor: (muf)
Foto Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.