13 důvodů, proč jíst častěji čínská jídla | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

13 důvodů, proč jíst častěji čínská jídla

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Žádný zázrak, že se Čína nazývá i Zemí úsměvů – tam je i jídlo zábava. Číňané jedí proto, aby byli zdraví. S každým kouskem zeleniny, masa i rýže získávají důležitou životní energii. Potraviny jsou v Číně považovány za mírnou medicínu, protože mají moc nad celým organismem.

Žádný zázrak, že se Čína nazývá i Zemí úsměvů – tam je i jídlo zábava. Číňané jedí proto, aby byli zdraví. S každým kouskem zeleniny, masa i rýže získávají důležitou životní energii. Potraviny jsou v Číně považovány za mírnou medicínu, protože mají moc nad celým organismem. Kdo špatně nebo mnoho jí, narušuje harmonii svého těla. To se dá ale napravit – správnou kombinací potravin. Číňané používají čerstvé potraviny a málo tuku, u nich nejsou potraviny nikdy skladovány příliš dlouho. Kromě toho jedí dvakrát tolik zeleniny než Češi.

  1. Čínská kuchyně je tradiční a nepodléhá trendům. Je vyvážená. Sází na kvalitu, chuť, vůni a barvu.
  2. Společná večeře místo osamělosti. Jídlo je v Číně společenská událost. Každý si nabere něco do malé mističky a ochutnává. Žádný Číňan nejí sám před televizí.
  3. Žádný spěch. Jíst hůlkami trvá déle. Je to ale větší požitek. Dříve si také všimnete, že vaše tělo je syté.
  4. Čerstvé potraviny. Číňané dávají přednost čerstvým potravinám a používají ve stejném poměru zeleninu, maso a rýži. U nás tvoří hlavní složku jídel maso a zelenina, rýže, brambory slouží jen jako příloha.
  5. Šetrná příprava. Číňané používají nízkotučné potraviny, které připravují šetrným způsobem. V pokrmech tak zůstane více živin.
  6. Sója a rýže místo omáček a rumpsteaků. Sója obsahuje důležité aminokyseliny, které člověk potřebuje, ale jeho tělo je neumí vyrobit. Obsahuje i mnoho bílkovin. Rýže obsahuje mnoho uhlovodanů, ale žádný tuk, rychle zasytí.
  7. Čaj nás chrání. Číňané při jídle pijí čaj. Nejoblíbenější jsou černý a zelený. Omezují tvorbu zubního kazu a chrání před rakovinou.
  8. Vhodné pro štítnou žlázu a imunitní systém. Číňané často používají mořské plody, ty obsahují jód, který je důležitý pro správné fungování štítné žlázy. Zinek posiluje imunitní systém.
  9. Kvalitní oleje. Čínská kuchyně používá kvalitní oleje jako je sezamový či sójový, které obsahují množství nenasycených kyselin. To pomáhá předcházet ucpávání tepen.
  10. Sója je přítel ženy. Sójové produkty mohou omezit potíže spojené s přechodem.
  11. Banán snižuje krevní tlak. Navíc jsou bohaté na draslík a hořčík, což pomáhá předcházet nočním křečovým záchvatům.
  12. Koření zabraňuje tloustnutí. Čínská kuchyně používá ostré koření, jako je zázvor. Ostrá chuť zahřívá tělo a tím podporuje spalování tuků.
  13. Med místo cukru. Číňané ke slazení používají med – stáčený za studena, který je bohatý na zdraví prospěšné enzymy.
A 1 důvod, proč ne...

Tedy alespoň co se týká pokrmů z českých »čínských« restaurací. Odborníci vám snadno vyjmenují všechny zápory těchto jídel: velké množství oleje, oříšky, škrob, dochucovadla... Tohle všechno dohromady vydá na ohromnou kalorickou bombu. Jen jedna porce vepřového kungpao obsahuje 4200 kJ, tj. téměř celodenní přísun kalorií...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.