13 důvodů, proč jíst častěji čínská jídla
PRAHA – Žádný zázrak, že se Čína nazývá i Zemí úsměvů – tam je i jídlo zábava. Číňané jedí proto, aby byli zdraví. S každým kouskem zeleniny, masa i rýže získávají důležitou životní energii. Potraviny jsou v Číně považovány za mírnou medicínu, protože mají moc nad celým organismem.
Žádný zázrak, že se Čína nazývá i Zemí úsměvů – tam je i jídlo zábava. Číňané jedí proto, aby byli zdraví. S každým kouskem zeleniny, masa i rýže získávají důležitou životní energii. Potraviny jsou v Číně považovány za mírnou medicínu, protože mají moc nad celým organismem. Kdo špatně nebo mnoho jí, narušuje harmonii svého těla. To se dá ale napravit – správnou kombinací potravin. Číňané používají čerstvé potraviny a málo tuku, u nich nejsou potraviny nikdy skladovány příliš dlouho. Kromě toho jedí dvakrát tolik zeleniny než Češi.
-
Čínská kuchyně je tradiční a nepodléhá trendům. Je vyvážená. Sází na kvalitu, chuť, vůni a barvu.
-
Společná večeře místo osamělosti. Jídlo je v Číně společenská událost. Každý si nabere něco do malé mističky a ochutnává. Žádný Číňan nejí sám před televizí.
-
Žádný spěch. Jíst hůlkami trvá déle. Je to ale větší požitek. Dříve si také všimnete, že vaše tělo je syté.
-
Čerstvé potraviny. Číňané dávají přednost čerstvým potravinám a používají ve stejném poměru zeleninu, maso a rýži. U nás tvoří hlavní složku jídel maso a zelenina, rýže, brambory slouží jen jako příloha.
-
Šetrná příprava. Číňané používají nízkotučné potraviny, které připravují šetrným způsobem. V pokrmech tak zůstane více živin.
-
Sója a rýže místo omáček a rumpsteaků. Sója obsahuje důležité aminokyseliny, které člověk potřebuje, ale jeho tělo je neumí vyrobit. Obsahuje i mnoho bílkovin. Rýže obsahuje mnoho uhlovodanů, ale žádný tuk, rychle zasytí.
-
Čaj nás chrání. Číňané při jídle pijí čaj. Nejoblíbenější jsou černý a zelený. Omezují tvorbu zubního kazu a chrání před rakovinou.
-
Vhodné pro štítnou žlázu a imunitní systém. Číňané často používají mořské plody, ty obsahují jód, který je důležitý pro správné fungování štítné žlázy. Zinek posiluje imunitní systém.
-
Kvalitní oleje. Čínská kuchyně používá kvalitní oleje jako je sezamový či sójový, které obsahují množství nenasycených kyselin. To pomáhá předcházet ucpávání tepen.
-
Sója je přítel ženy. Sójové produkty mohou omezit potíže spojené s přechodem.
-
Banán snižuje krevní tlak. Navíc jsou bohaté na draslík a hořčík, což pomáhá předcházet nočním křečovým záchvatům.
-
Koření zabraňuje tloustnutí. Čínská kuchyně používá ostré koření, jako je zázvor. Ostrá chuť zahřívá tělo a tím podporuje spalování tuků.
-
Med místo cukru. Číňané ke slazení používají med – stáčený za studena, který je bohatý na zdraví prospěšné enzymy.
A 1 důvod, proč ne...
Tedy alespoň co se týká pokrmů z českých »čínských« restaurací. Odborníci vám snadno vyjmenují všechny zápory těchto jídel: velké množství oleje, oříšky, škrob, dochucovadla... Tohle všechno dohromady vydá na ohromnou kalorickou bombu. Jen jedna porce vepřového kungpao obsahuje 4200 kJ, tj. téměř celodenní přísun kalorií...