Prášky? Díky, nechci! Recepty z domácí lékárny
Ilustrační foto (Profimedia.cz)
21. srpna 2008 • 02:00
PRAHA – Průzkum potvrdil: Češi dávají před medikamenty z lékárny stále častěji přednost prověřeným receptům z lékáren našich babiček. Tady jsou nejlepší rady…
Průzkum potvrdil: Češi dávají před medikamenty z lékárny stále častěji přednost prověřeným receptům z lékáren našich babiček. Tady jsou nejlepší rady…
-
Bolest hlavy:
Do šálku espressa dejte několik kapek citronové šťávy. Další možností je cucat kostkový cukr napuštěný levandulovým olejem. -
Migréna:
1/3 čajové lžičky mletého zázvoru rozmíchejte ve sklenici vody a vypijte. -
Váčky pod očima:
Na obličej naneste masku ze 2 lžic tvarohu, citronu a medu. Nechte působit 15 minut. -
Bolest v uších:
5 minut duste cibuli nakrájenou na kostičky ve vodě, namočte do vody obklad a přiložte ho na ucho. -
Zápach z úst:
Přes den několikrát rozžvýkejte čerstvou petrželku. -
Krvácení z dásní:
Denně vyplachujte ústa jedním šálkem vody smíchaným se dvěma lžičkami šalvějového čaje a polovinou lžičky mořské soli. -
Bolest zubů:
Vedle nemocného zubu rozkousejte hřebíček. -
Bolest čelních dutin:
Udělejte kaši z 500 g lněného semínka a vody. Dejte do látkového sáčku a přiložte na čelo. -
Chrapot:
Nasekejte 2 cibule, dejte do látkového sáčku a sáček na sucho ohřejte (na topení). Položte na hrudník. -
Bolest v krku:
Asi 1,5 cm silnou vrstvu tvarohu vložte mezi dva šátky a jako obklad přiložte na krk. -
Kašel:
Hrudník masírujte sezamovým olejem. Dvakrát denně pijte vodu smíchanou se lžící bezového sirupu. Pomáhá i cibulová šťáva s medem, kterou užívejte po lžičkách několikrát denně. -
Chřipka:
Denně snězte dva syrové stroužky česneku. Pijte čaj z černého bezu ochucený medem a citronem. -
Horečka:
Vlněné ponožky navlhčete ve vlažné octové vodě (ovocný či vinný ocet) a noste je jednu hodinu. -
Křečové žíly:
Masírujte francovkou nebo měsíčkovou mastí. Pijte šťávu z černého bezu. -
Nadýmání:
Vypijte šálek fenyklového či anýzového čaje. -
Pálení žáhy:
Zázvorový nebo trnkový čaj. Pokud jste přejedení, je lepší ředkvičková nebo zelná šťáva. Žáha také přestane pálit, napijete-li se trochy osolené vody. -
Nevolnost:
Po lžičkách pijte černý Čaj, vyčpělou (bez bublinek) coca-colu nebo vlažný mátový čaj. -
Bolest břicha:
Pijte heřmánkový nebo fenyklový čaj. Je možné přes den po částech vypít litr podmáslí. -
Průjem:
Smíchejte šťávu z pěti pomerančů s 6 čajovými lžičkami hroznového cukru, lžičkou soli a s vodou a vypijte. Pomáhají i sušené borůvky. -
Zácpa:
Pijte šťávy (švestkovou či z kyselého zelí) nebo syrovátku nebo spolkněte 2 lžíce oleje. Jezte sušené švestky nebo lněné semínko. -
Žlučníkové kameny:
Několikrát denně lžíci pampeliškové šťávy. Před spaním sklenku mléka. -
Stárnutí kůže:
Zelený čaj smíchejte se studenou vodou v poměru 1:1. Naneste před použitím krému. -
Suchá kůže:
Vyrobte si masku z 1 rozmačkaného banánu a 4 lžic tvarohu. -
Mastná pleť:
Svazek petržele hodinu louhujte v půllitru vody a pak si touto vodou obličej omyjte. -
Popraskané rty:
Natřete mandlovým olejem, smetanou či medem. Pomůže i cibulová šťáva. -
Akné:
2x týdně na obličej naneste vrstvu nízkotučného tvarohu. Po 15 minutách smyjte vlažnou vodou. -
Stařecké skvrny:
Smíchejte 2 vejce, lžičku pleťového krému a lžičku síranu hořečnatého, naneste na postižená místa. Po 10 minutách smyjte. -
Abscesy, nežity a vřídky:
Jemně naklepejte listy bílého hlávkového zelí a přiložte. Můžete použít i lehce zahřáté cibulové kroužky. -
Namožené svaly:
Do postiženého místa vmasírujte trochu oleje (např. olivový, mandlový nebo arnikový). Přiložte octový obklad. -
Bolesti zad:
Na šátek rozložte oloupané horké brambory a přiložte na postižené místo. Dopřejte si horkou koupel (levandulovou nebo smrkovou). -
Kuří oka:
Na několik nocí přiložte plátky cibule s citronovou šťávou a zakryjte náplastí. -
Bradavice:
Přes noc přikládejte čerstvé plátky česneku. -
Menstruační bolesti:
Na záda přiložte termoláhev. Břicho můžete krouživými pohyby masírovat meduňkovým olejem. -
Bodnutí hmyzem:
Odstraňte případné žihadlo. Místo dezinfikujte cibulovou šťávou, rozmačkanými břečťanovými listy nebo slinami.