Zvířecí olympiáda - Kdo vyhraje zlatou? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zvířecí olympiáda - Kdo vyhraje zlatou?

Fotografie
Fotografie (internal)

PEKING/PRAHA – Nejlepší atlety z celého světa potkáte ode dneška do 24. srpna 2008 v čínském hlavním městě Pekingu při XXIX. letních olympijských hrách. Budou bojovat o medaile, my doma u televizních obrazovek budeme očekávat, jaký světový rekord zase padne. Jak by ale dopadla olympiáda v živočišné říši?

Nejlepší atlety z celého světa potkáte ode dneška do 24. srpna 2008 v čínském hlavním městě Pekingu při XXIX. letních olympijských hrách. Budou bojovat o medaile, my doma u televizních obrazovek budeme očekávat, jaký světový rekord zase padne. Jak by ale dopadla olympiáda v živočišné říši? Kdo je nejlepší běžec na krátké tratě a kdo doskočí nejdál?

Skok daleký a vysoký
Zlato

Klokan obrovský
Po australských buších skáče tento vačnatec díky svým silným zadním nohám až do vzdálenosti 13,5 metru. A vyskočí do výšky až 3 metrů. Umožňuje mu to jeho silný ocas, který mu pomáhá držet rovnováhu.

Potápění
Zlato

Vorvaň obrovský
Tento obří mořský savec se dokáže potopit do hloubky až 2500 metrů. Tam loví chobotnice a sépie. Když se pak konečně vynoří, je jeho nádech slyšet až na vzdálenost jednoho kilometru.

Nejrychlejší pohyb
Zlato

Sokol stěhovavý
Tento dravec je absolutním rekordmanem v rychlosti pohybu z místa na místo. Lítá rychlostí až 230 km/h.

Stříbro

Plachetník atlantský
Indopacifická ryba drží rekord s rychlostí 110 km/h. Pro srovnání: nejlepší plavci dosahují rychlosti asi 7 km/h.

Bronz

Gepard
Na souši je vítězem v běhu na krátkou trať. V africké savaně vyvine na vzdálenost 200 m rychlost až 103 km/h. Nejlepší lidský sprinter Jamajčan Usain Bolt dokáže běžet rychlostí »pouhých« 37 km/h.

Vzpírání
Zlato

Nosorožík kapucínek
Brouk z druhu vrubounovitých je ale absolutním mistrem světa ve vzpírání. Tento brouk uzvedne 850násobek své váhy.

Stříbro

Mravenci
Tento drobný hmyz sám o sobě dokáže unést až 50násobek své tělesné váhy.

Bronz

Gorila horská
Dokáže zvednout až 900 kilogramů.

S těmito všemi rekordy se ale rozhodně nemůže měřit lenochod tříprstý. Ten vyniká úplně jinak. Většího lenocha byste v živočišné říši sotva našli. Tento obyvatel jihoamerických pralesů dokáže za jednu minutu ujít dokonce pět metrů, ale to musí opravdu spěchat. Pohybuje se jen čtyři hodiny denně, zbytek prospí. A jedno pořádné jídlo tráví dokonce až jeden měsíc.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.