Odborníci na výživu: Milujete vodovou zmrzlinu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Odborníci na výživu: Milujete vodovou zmrzlinu?

Vodové zmrzliny – na hubnutí nic moc.
Vodové zmrzliny – na hubnutí nic moc. (Aha! – Profimedia.cz)

PRAHA – Kopečková, točená, napíchnutá na »špejli« nebo pořádná porce v kyblíčku. K létu a dovolené zmrzlina neodmyslitelně patří. Také ji milujete, a zároveň se cítíte jako hříšníci, když si nedokážete energetickou bombu v podobě pořádné porce zmrzliny odpustit? Vybíráte si proto raději vodové zmrzliny, které musejí být oproti těm sladkým smetanovým nízkoenergetické?

Podle odborníků na výživu neděláte dobře. Ukrývají totiž »tukovou past«!

„Vodové zmrzliny jsou záludné. Energetickou hodnotu nemívají vysokou, neobsahují žádný tuk a mnoho lidí má pocit, že si dopřává nízkoenergetickou pochoutku,“ uvádí lékařka Václava Kunová ze serveru rozumnehubnuti.cz.

Ve výsledku díky nim ale můžeme přibrat více než po nešizené čokoládové nebo vanilkové. Po konzumaci těchto druhů zmrzlin dojde ke zvýšení hladiny cukru v krvi, jenže následně vyplavený inzulín způsobí jeho nedostatek a za dvě nebo tři hodiny člověk dostane ukrutný hlad. A je v »tukové pasti« – díky prázdnému žaludku totiž do sebe nasouká hodně kalorických jídel. „Zde tedy není na škodu samotná zmrzlina, ale velké množství jídla, které s velkou pravděpodobností člověk sní v následné fázi,“ dodává doktorka Kunová.

Vodová zmrzlina má tedy stejný efekt jako pivo. „Vzhledem k obsahu maltózy rychle zvýší hladinu cukru v krvi a dostaneme hlad,“ říká doktorka Kunová.

Udělejte si zmrzku doma

Máte strach z »éček«, a proto si zmrzlinu nekupujete? Udělejte si ji doma. Tady je jednoduchý recept:

  • BANÁNOVO-JABLEČNÁ
    Dva banány nakrájejte na kolečka a nechte zmrazit. Poté je rozmixujte s trochou čerstvě vymačkané jablečné šťávy a přibližně 150 g tvarohu. Zmrzlina je lahodná, a navíc víte, co jste do ní dali.
  • JOGURTOVÁ
    Zdravou zmrzku si můžete vyrobit i z malého jogurtu. Zapíchněte do něj dřívko, nechte zmrazit, vyklepněte z kelímku, a pak už jen lízejte.

Které zmrzliny jsou NEJ?

Zmrzliny se dají rozdělit do čtyř skupin. V první jsou ty, u kterých by si měl dát pozor každý – jde o obrovské »nálože« cukru a tuku. Ve druhé jsou takové, které sice neublíží, ale měli bychom je mlsat s rozmyslem. Ve třetí kategorii jsou zmrzky, které si můžeme dát bez špatného svědomí každý den klidně dvě. Ve čtvrté jsou zmrzliny vhodné i pro nemocné.

  1. Smetanové krémové zmrzliny – patří mezi kalorické bomby, které se leckdy vyrovnají velkému jídlu. Patří mezi ně např. Magnum, Cornetto, Big Eskymo, ale i většina nebalených italských zmrzlin a samozřejmě »kyblíkované« zmrzky amerického typu.
  2. Tvarohový Míša je nejlepší – tvarohové a jogurtové zmrzliny mají přijatelnou energetickou hodnotu. „Cukr sice obsahují, ale metabolicky se chovají lépe než »vodovky« díky přítomnosti bílkovin z jogurtu nebo tvarohu,“ vysvětluje doktorka Kunová. Jednou z nejméně sladkých a svým složením nejvhodnější zmrzlinou je tradiční Míša s 53 % tvarohu nebo zmrzliny Fit line.
  3. Při hubnutí bez starostí – mezi zmrzliny, které si můžeme dopřát bez pocitu viny, patří podle lékařů řada Lady fitness. Jeden kus má energetickou hodnotu pouze 194 kJ, takže nemusíme zůstat jen u jedné denně. Jediným problémem je, že jsou v Česku velmi těžko k sehnání.
  4. I pro diabetiky – na zmrzlině si mohou pochutnat i diabetici nebo lidé, kteří musejí držet dietu. V cukrárnách lze koupit italskou nebalenou zmrzlinu bez cukru Pregel, např. čokoláda light, capuccino light a malina light. Kopeček má jen 72 kJ.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.