Co se děje, než si dáme banán? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Co se děje, než si dáme banán?

Banány obsahují minerály, vitamíny B1, B2, B6, C, kyselinu listovou.
Banány obsahují minerály, vitamíny B1, B2, B6, C, kyselinu listovou. (pro Aha! – Chiquita)

PRAHA – Časy, kdy se a ně stály dlouhé fronty, jsou dávno pryč. Dnes si na banánech pochutnáváme, kdykoli máme chuť. Málokdo ale ví, že cesta tropického ovoce z plantáže až do obchodů je opravdu složitá! S banány se zkrátka musíme pořádně » mazlit«.

Časy, kdy se a ně stály dlouhé fronty, jsou dávno pryč. Dnes si na banánech pochutnáváme, kdykoli máme chuť. Málokdo ale ví, že cesta tropického ovoce z plantáže až do obchodů je opravdu složitá! S banány se zkrátka musíme pořádně » mazlit«.

Vše začíná už na plantáži, kde trvá celých devět měsíců, než z výhonku vyroste rostlina a za více než měsíc odplodí trsy zelených banánů. Stonek s trsy banánů váží až 40 kilo a obsahuje asi 200 kusů banánů. Těm se celé dny věnují dělníci, kteří se starají o správnou vláhu a banány balí do fólií proti hmyzu. Ty zavazují barevnou stužkou, aby se snadno poznalo, kdy je třeba banány sklidit.

„Pak dělníci ve dvojicích uřežou celé stonky, trsy vyloží proložkami, aby se cestou lanovkou do balírny neotlačily,“ popsala manažerka firmy Chiquita Miroslava Škrabalová. V balírně se částečně zralé zelené banány máčejí ve vodě, aby se z nich vyplavil latex, který by je potřísnil. Třídí se a balí do krabic. Vše je náročná práce, rukama žen projde za hodinu až 40 tisíc banánů!

A začíná souboj s časem! „Banány jsou háklivé na teplotu a zároveň jsou křehké. Do Evropy se dováží speciálními loděmi minimálně dvanáct dní a v podpalubí potřebují teplotu zhruba 14 stupňů. Musí připlout ve stavu, v jakém opustily plantáže,“ vysvětlila Škrabalová.

Z přístavů pak banány putují do dozráváren, kde získají svou žluťoučkou barvu. „Dozrávárny řídí počítač, který v první fázi dávkuje banánům etylén. Ten si ovoce při dozrávání později samo vytváří. Škrob v banánu se proměňuje na cukry. Dozrávač navíc pravidelně měří vnitřní teplotu banánů. Tahle fáze trvá čtyři až osm dní,“ řekla Škrabalová.

Pak už žluťoučké ovoce cestuje za spotřebitelem. Ani tady to ale nemá jednoduché. „Rusové chtějí banány co největší, Irové zase co nejmenší. Angličané a Asiaté milují přezrálé banány, Belgičané spíše zelenější a Češi žluté se zelenými špičkami,“ dodala Škrabalová.

CO JSTE O BANÁNECH MOŽNÁ NEVĚDĚLI:
  • je to celosvětově nejrozšířenější ovoce
  • ve světové spotřebě surovin patří na čtvrté místo po rýži, pšenici a kukuřici
  • jí je 93 % světové populace
  • Češi sní ročně průměrně 10 kilo banánů (nejvíce ve východní Evropě)
  • v celé Evropě jich nejvíce sní Skandinávci
  • je jich známo 670 druhů
  • lidé obvykle koupí až čtvrtý prohlédnutý trs banánů

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.