Čokoláda, oříšky, pivo, cibule... Lidská jídla, která psům ubližují! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Čokoláda, oříšky, pivo, cibule... Lidská jídla, která psům ubližují!

Pokud krmíme psa pochoutkami, které má rád člověk, může to pejska klidně zabít.
Pokud krmíme psa pochoutkami, které má rád člověk, může to pejska klidně zabít. (: Profimedia.cz)

Ne každá laskominka, kterou chceme potěšit svého domácího mazlíčka, je pro něj vhodná. Někteří lidé si myslí, že když budou svou kočku nebo psa krmit lidskými pochoutkami, zpestří jim tím jídelníček a udělají radost. Šeredně se ovšem pletou!

Domácí zvířata mají naprosto rozdílné trávení a některá jídla, na kterých si páníčkové pochutnávají, je doslova zabíjejí! Nedělní Aha! proto přináší ukázku několika jídel, která byste domácím mazlíčkům opravdu dávat neměli!

  • Avokádo
    Toto ovoce obsahuje látku zvanou persin, která může způsobit poškození srdce, plic i dalších orgánů mnoha zvířat. Pro vašeho domácího mazlíčka je tedy avokádo nesmírně toxické a nebezpečné!
  • Pivo
    Alkohol může zvířatům způsobit v podstatě stejné poškození mozku, jater a jiných orgánů jako člověku, ovšem za podstatně kratší dobu. Čím menší zvíře, tím nebezpečnější pro něj alkohol je. I malé množství alkoholu dokáže vaši kočičku nebo malého pejska zabít!
  • Oříšky
    Vlašské a makadamové ořechy jsou pro mazlíky skutečně toxické. První příznaky otravy se projeví už během 12 hodin. Zvíře ztrácí schopnost pohybovat se, zvrací, má zvýšenou teplotu, je unavené a buší mu srdce. Pokud pes sní čokoládu s ořechy, mohou být symptomy ještě mnohem horší. Přestanou mu například fungovat ledviny, což samozřejmě vede k úmrtí.
  • Čokoláda
    Tato člověčí pochoutka obsahuje theobromin. Pokud sní domácí mazlíček větší množství čokolády, může ho to zabít. Nejnebezpečnější je tmavá a koncentrovaná sušená čokoláda. Cpát tedy kočku nebo psa čokoládovým dortem je vyložený nerozum. Theobromin totiž může způsobit silné bušení srdce a srdeční arytmii, která u velmi aktivních zvířat může způsobit zástavu srdce.
  • Léky
    Léky je potřeba před zvířaty schovávat, stejně jako před dětmi. Nikdy nedávejte zvířeti žádné jiné léky, než které předepíše veterinář. Zvířecí organismus je jiný a reaguje na různé látky jinak než lidský. Navíc jako laici nikdy nejste schopni odhadnout dávkování.
  • Sladkosti
    Různé bonbony a sladkosti obsahují umělé sladidlo xylitol (případně i jiná nebezpečná sladidla), který může u zvířat vyvolat pokles krevního cukru, ztrátu koordinace a křeče. Pokud se stav okamžitě neléčí, může vše skončit i smrtí.
  • Kofein
    Káva, čaj a další potraviny obsahující kofein stimulují zvířecí centrální nervovou soustavu a kardiovaskulární systém. To může vést k nervozitě, únavě, bušení srdce a nakonec i k jeho zástavě.
  • Hroznové víno
    Hroznové víno a rozinky mohou vést u psů až ke kolapsu ledvin. Jedna nebo dvě rozinky vašeho štěkajícího kamaráda jistě nezabijí, ovšem déletrvající konzumace je nesmírně nebezpečná, neboť škodlivé látky se v organismu usazují.
  • Cibule
    Cibule je další z řady potravin, které mohou vaše domácí zvířátko zabít. Látky v ní obsažené totiž ničí zvířecí červené krvinky, což může vést k chudokrevnosti, slabosti a potížím s dýcháním.

A co váš chlupatý kamarád jíst smí?
Dobrůtky pro domácího mazlíčka

Pro doplnění ještě několik pochoutek, které vašim chlupatým kamarádům dát můžete. Ovšem vždy je lepší poradit se s veterinářem, protože některá zvířata jsou na různé věci jinak citlivá. Je dobré si pamatovat, že různé pochoutky, které svému mazlíčkovi podstrojujete, by měly představovat maximálně 5 – 10 % jejich denního kalorického příjmu. Je to prostě stejné jako s lidmi. Ti také mohou jíst spoustu věcí, ovšem nic se nesmí přehánět. Kousek bůčku jednou za čas nikomu rozhodně neuškodí, kilo každý den ho ovšem velmi brzy spolehlivě zabije.

  • Libové maso
    Některá vařená libová masa mohou být velmi dobrým zpestřením jídelníčku vašeho chlupáče. Příliš tučná masa, kuřecí kůže a tučné odkrojky od vašeho steaku se ale nedoporučují. Jejich požívání může zvířatům způsobit žaludeční a trávicí problémy. Nikdy také nedávejte svému miláčkovi maso s kostí. Zvíře hltá a kost klidně spolkne, aniž by o ní vědělo, a může se udusit.
  • Ovoce a zelenina
    Zelenina jako mrkev, zelené fazole, okurka a cuketa jsou pro vašeho mazlíčka v pořádku, stejně jako jablečné, pomerančové, banánové a melounové odřezky. Nezapomeňte ovšem vše vypeckovat a vyndat semínka. Ta totiž zvířátkům nesvědčí.
  • Pečené brambory
    Obyčejné pečené brambory můžete svému mazlíkovi dopřát, ovšem dejte pozor, jak jsou upravené. Nezralé brambory a rostliny brambor jsou jedovaté.
  • Chléb
    Normální chléb je v pořádku, jen je potřeba dávat pozor, aby do něj nebyly přidány ořechy nebo rozinky, ty mohou být pro zvířátko smrtelně nebezpečné.
  • Rýže a těstoviny
    Bílá rýže či těstoviny uvařené v obyčejné vodě a bez soli jíst zvířátko může. Někteří veterináři dokonce doporučují rýži s vařeným kuřetem jako vhodnou dietu při zvířecích střevních problémech. Nezapomeňte však, že takto připravenou dietní potravu pro vašeho mazlíčka je třeba nesolit!

Při podezření k veterináři
Jestliže máte podezření, že váš domácí mazlíček někde sežral něco jedovatého, případně pokud se vám omylem stane, že mu něco podobného předložíte, neváhejte a hned navštivte veterináře. A nezapomeňte, že vaše zvíře vám bezmezně důvěřuje. Takže věci, které by mu mohly uškodit, mu nenabízejte, a to ani z legrace. Váš pes nebude přemýšlet, co mu to dáváte, a prostě dobrotu slupne!Jak poznáte, že zvířátku není dobře?

● objevují se svalové křeče
● zvíře zvrací, má průjem
● přehnaně sliní
● je patrné zarudnutí kůže, očí a uší
● nepřirozená únava a apatie
● mohou se objevit otoky

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.