Hledá se život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hledá se život!

HOUSTON – Americký úřad pro letectví a kosmonautiku – NASA – oslavuje! Po deseti měsících letu totiž na Marsu v noci z neděle na pondělí úspěšně přistála sonda Phoenix.


Unikátní expedice ● Vesmírná sonda Phoenix přistála na »rudé« planetě Mars!

Má za úkol zkoumat polární pláně Marsu, provést analýzu půdy a hlavně – bude pátrat po vodě a stopách života na »rudé« planetě. Ze Země sonda odstartovala 4. srpna 2007 a během cesty na Mars urazila přibližně 677 milionů kilometrů...

■ Sonda byla pojmenována podle bájného ptáka rodícího se z vlastního popela. Přistávací modul má hmotnost 350 kg, průměr 1,5 m a výšku 2,2 m.
■ Cena sondy včetně nákladů na vypuštění je v přepočtu 8 miliard Kč.
■ Minimální životnost sondy jsou tři měsíce. Předpokládá se však, že bude fungovat podstatně déle.

Tři největší záhady Marsu

Marťan

V roce 2004 vyfotila sonda Spirit podivný útvar. Připomíná mimozemšťana scházejícího z dun. Že by byl na Marsu opravdu život?



Kliknutím zvětšeteTajemná tvář

V roce 1976 vyfotila sonda Viking Orbiter 1 záhadnou lidskou tvář. O přítomnosti Marťanů se spekulovalo až do roku 2001, kdy se podařilo vyfotit stejný útvar, ale podrobněji. Jde pouze o rozpraskanou terénní nerovnost.


Kráčející duny

Mars nemá téměř žádnou atmosféru, přesto na povrchu planety zuří písečné bouře a tvoří se písečné duny, které jsou vyšší než na Zemi a které se neustále přesunují. Proto se jim říká »kráčející duny«. Vědci pro tento jev teprve hledají vysvětlení.


Autor: (mnw)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.