Experti radí: Srnkám se nevyhýbejte! Raději je poražte! Je to bezpečnější | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Experti radí: Srnkám se nevyhýbejte! Raději je poražte! Je to bezpečnější

PRAHA – Uhýbat před srnkou, která vám vleze před auto? Ne! Odborníci radí: radši do zvěře najeďte, než abyste skončili v protisměru nebo se zabili o nejbližší strom.


I u nás patří srážky s divokou zvěří k hodně častým příčinám dopravních nehod. Řada z nich končí tragicky, a to nejen pro sraženou zvěř... Německý autoklub ADAC zjišťoval pomocí nezvyklého crashtestu, jak moc nebezpečné je najet čelně do pětapadesátikilového daňka. Do auta posadili lidskou figurínu a vůz se proti daňkovi rozjel 40kilometrovou rychlostí.

Z testu vyplynulo, že při čelním nárazu sice hodně utrpí kapota, ale čelní sklo i kabina zůstanou neporušeny. Také figurína uvnitř auta neutrpěla žádné poškození.

Je proto jasné, že za podobných podmínek v reálné situaci je opravdu lepší nepokoušet se o riskantní úhybné manévry, ale radši pevně podržet volant, brzdit a nebát se čelního nárazu.

Kliknutím zvětšeteZ průzkumu německého autoklubu také vyplynulo, že téměř třetina všech nehod, kdy auto narazí do stromu, je zapříčiněno právě snahou vyhnout se zvěři na silnici. Pokud projíždíte lesem, kde hrozí, že zvěř vběhne do vozovky, zpomalte a buďte ostražití. Počítejte také s tím, že divoká zvěř často překračuje silnici ve stádu.

Kanec proletěl autem

Kliknutím zvětšeteJedna z nejkurióznějších nehod, při které došlo ke střetu se zvěří se stala loni v září. Řidič (38) Škody Forman se tenkrát nedaleko Sedmihorek u Turnova nestačil divit. Do auta mu totiž vlétlo divoké prase! Prase nejdřív skočilo na rovném úseku těsně před Škodu Felicia, kterou řídila mladá žena (21). Nárazem byl kanec vymrštěn do protisměru, kudy právě projížděl řidič Škody Forman. Prase prolétlo autem, úplně zdemolovalo vnitřek vozu, vyrazilo páté dveře a tudy vypadlo na silnici. Tam do něj ještě do třetice narazila Škoda Octavia. Naštěstí se nehoda obešla bez vážnějších zranění. Prase bylo zcela roztrhané.


Autor: Iva KOTĚŠOVCOVÁ
Foto ara, ADAC

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.