20 nejlepších »zeštíhlovačů« z přírody
PRAHA – Stále bojujete s linií? Chcete zhubnout? Příroda vám nabízí obrovské množství prostředků, jak povzbudit spalování tuků a potlačit pocit hladu. Tady je 20 nejlepších…
1. Šťáva z agáve
● Potlačuje »mlsnou«
Šťávu z 90 % tvoří fruktóza, která nezvyšuje ani nesnižuje hladinu cukru v krvi, proto se hodí i pro cukrovkáře. Po její konzumaci nepociťujete hlad i přes klesající hladinu cukru v krvi.
Tip: Ovocný čaj oslaďte lžičkou agávové šťávy.
2. Brokolice
● Posiluje imunitu
Bohatá na látky s antioxidačními účinky. Posiluje imunitu, má vysoký podíl vlákniny. Ta pomáhá při odbourávání tuků, protože v žaludku nabobtná a zasytí nás na delší dobu.
Tip: Po uvaření (10 až 15 minut) brokolici prudce zchlaďte studenou vodou, zachová si tak svěží zelenou barvu.
3. Podmáslí
● Předchází nadváze
Významný zdroj vápníku chrání i před nadváhou. Obsahuje méně než 1 % tuku.
Tip: Polovinu citronu smíchat s půllitrem podmáslí, dobře protřepat a máte velmi osvěžující nápoj.
4. Ostré chilli
● Spaluje tuk
Za pálivou chuť zodpovídá látka kapsaicin. Ta zvyšuje tělesnou teplotu. Na ohřátí těla je potřeba více energie a člověk se cítí sytý.
Tip: 1 malou červenou chilli papričku najemno nakrájejte do polévky nebo do mísy těstovin či rýže a chvilku povařte s jídlem.
5. Grep
● Zabraňuje ukládání tuku
Hořké látky z grepů urychlí spalování přijatých tuků, tak zabrání jejich ukládání.
Tip: Nejsilnější efekt má tento spalovač tuků přímo po jídle, protože hořké látky z grepů ovlivňují tvorbu žaludečních šťáv.
6. Zelený čaj
● Povzbudí spalování tuků
Polyfenoly obsažené v zeleném čaji podporují spalování tuků.
Tip: Horkou vodu nechte před zalitím čaje odstát asi na 10 minut. Zelený čaj se má louhovat maximálně 3 – 5 minut. Odborníci doporučují vypít maximálně 4 šálky denně.
7. Kuřecí prsa
● Podporují látkovou výměnu
Bílkoviny, které obsahuje kuřecí maso, zasytí na delší dobu. Navíc trávení bílkovin zrychluje látkovou výměnu. Aby se zhodnotily bílkoviny, zpracuje se rovnou 20 % dodané energie.
Tip: Uvařte si kuřecí polévku.
8. Olomoucké tvarůžky
● Jsou nízkokalorické
Sýr z kyselého tvarohu obsahuje jen 1 % tuku, ale má mnoho dobře zužitkovatelných bílkovin. A navíc i dostatek vápníku, který také napomáhá hubnutí.
Tip: Nejméně kalorické jsou tvarůžky se suchary.
9. Zázvor
● Zbavuje tělo škodlivin
Zrychluje látkovou výměnu, podporuje trávení. Ovlivňuje tvorbu slin a žaludečních šťáv. Zabraňuje zánětům. Obsahuje éterické oleje, které zrychlují očištění těla od škodlivých látek
Tip: Asi 2 cm čerstvého zázvoru nakrájejte na plátky a zalijte vroucí vodou. Oslaďte šťávou z agáve.
10. Káva
● Zabíjí kalorie
Kofein probouzí, udržuje tělo v provozu a mobilizuje energetické rezervy.
Tip: Podobně účinkuje i černý i zelený čaj, ale jsou šetrnější k žaludku.
11. Brambory
● Zasytí na delší dobu
Nejlepší jsou brambory na loupačku. Při ochlazení vytvářejí nestravitelný škrob. Následkem toho nevzroste hladina krevního cukru tak rychle. Nedostaví se hlad a tuk se může nerušeně odbourávat.
Tip: Brambory na loupačku s nízkotučným jogurtovým dresinkem, jablečnou šťávou, solí, pepřem a bylinkami.
12. Suchary
● Bohaté na vlákninu
Jeden plátek obsahuje jen 40 kalorií, ale zároveň dostatek vitaminu B a železa. Vysoký podíl vlákniny zasytí na delší dobu.
Tip: Nejlépe chutná s nízkotučným tvarohem a s plátky okurky nebo rajčete.
13. Řeřicha
● Zažene »mlsnou«
Kuchyňská bylinka obsahuje chrom, který vyvolává pocit nasycení. Navíc nás zásobuje jódem (důležitý pro štítnou žlázu) a vitaminem C (posiluje imunitu).
Tip: Na chleba, salát či polévku rozdrobte 2 polévkové lžíce řeřichy.
14. Skopové maso
● Podporuje spalování tuků
Obsahuje mnoho L-carnitinu. Ten snižuje cholesterol, a navíc může spalování tuků zrychlit až o 15 %.
Tip: Nejnižší podíl tuku mají jehněčí filety na grilu.
15. Čočka
● Vyrovná hladinu cukru
Luštěniny obsahují škroby, které se velmi pomalu odbourávají. Udržují tak stabilní hladinu krevního cukru.
Tip: Oloupaná červená čočka se nemusí nechat změknout, je hotová už po 15 minutách.
16. Kysané zelí
● Povzbuzuje trávení
Obsahuje bakterie kyseliny mléčné, které povzbuzují trávení a udržují střevní mikroflóru v optimálním stavu. Draslík pomáhá očištění těla od jedů a vitamin B se stará o ozdravnou kúru látkové výměny.
Tip: Nejlepší je jíst kysané zelí syrové.
17. Tofu
● Dodá bílkoviny
Sójový tvaroh je vynikající a nízkotučný zdroj bílkovin pro lehké bezmasé pokrmy.
Tip: Marinujte tofu v sójové omáčce a pak opečte.
18. Voda
● Podpoří spalování energie
Dvě sklenky teplé vody denně zvýší spotřebu energie až o 50 kalorií. Kdo po celý rok denně vypije aspoň dva litry vody, zhubne tak 2,4 kg.
Tip: Ke každému šálku kávy, sklenky piva nebo vína vypijte aspoň jednu sklenku vody.
19. Citron
● Poráží tuky
Vitamin C zrychluje látkovou výměnu.
Tip: Zastříkněte salátový dresink citronem. Hodí se i k drůbežímu masu, rybám. Přidejte citron i do čaje nebo ovocné šťávy.
20. Cibule
● Odvodňuje tělo
Obsahuje látku alicin, která zlepšuje prokrvení, podporuje trávení a odvodňuje. Působí i antibakteriálně, povzbuzuje látkovou výměnu a spalování tuků.
Tip: Stejné účinky má česnek, jarní cibulka nebo šalotka.
Víte, že…?
● Ovocné müsli má stejně kalorií jako želatinoví medvídci (340 kcal ve 100 g).
● Banány mají stejně kalorií jako bramborové knedlíky (95 kcal na 100 g), ale v banánech je šestkrát více tuku.
● Tuňák a klobása mají stejné množství energie (230 kcal na 100 g).
Autor: (muf)
Foto ara