Proč muži bourají častěji než ženy? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Proč muži bourají častěji než ženy?

I takový je český řidič – při největší hromadné nehodě v našich dějinách bouralo před měsícem na dálnici D1 na Vysočině celkem 231 vozů.
I takový je český řidič – při největší hromadné nehodě v našich dějinách bouralo před měsícem na dálnici D1 na Vysočině celkem 231 vozů.

LONDÝN – Proč muži páchají dopravní přestupky a bourají častěji než ženy? Přední britský psycholog prof. Geoffrey Beattie tvrdí: „Muž totiž hluboko uvnitř nepřestal být pračlověkem z jeskyně!“


Psycholog: »V lebkách máme stále mozky z doby kamenné!«

„Mužský mozek se ani za všechna ta tisíciletí od dob agresivních lovců a sběračů, kteří mysleli jen na jídlo a páření, neposunul dál. Naše lebky z 21. století dosud obsahují mozky z doby kamenné,“ říká Geoffrey Beattie.

Zejména mladí muži prý při řízení vykazují primitivní instinkty pravěkých mužů, které jim velí riskovat. Agrese totiž byla nezbytnou součástí strategie pro přežití našeho druhu po 99 % času celé evoluce. A její dozvuky mají velký dopad na chování při řízení auta. Muže povzbuzují k soutěživosti a nepřátelskému chování, pokud mají pocit, že jim ostatní řidiči narušují jejich osobní prostor. To riziko dopravní nehody zvyšuje. Ženy naopak mají větší schopnost vcítit se do druhých, proto reagují méně nepřátelsky.

Jaký je typický český řidič?

Kliknutím zvětšetePRAHA – Společnost GE Money Auto provedla zajímavý průzkum mezi řidiči v Česku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a Německu…
> ŘIDIČÁK: Má ho 65 % Čechů ve věku 18 až 60 let (75 % mužů a 50 % žen).
> POVOLENÁ RYCHLOST: Více než 50 % Čechů (a 40 % Češek) ji nedodržuje. Nejčastěji porušují předpisy Němci a Poláci (70 % z nich).
> ŽENY ZA VOLANTEM: Pro 50 % Češek je řízení stresující. I proto si častěji než muži v autě hlasitě zpívají. Víc dbají na čistotu vozu a málokdy v něm jedí.
> NEJHORŠÍ ŘIDIČI: Podle Čechů to jsou starší muži v klobouku.
> CO DĚLAJÍ V AUTĚ: Hudbu poslouchá 80 % českých řidičů. Němci si nejčastěji za volantem zpívají. Maďaři nejvíce ze všech telefonují a jedí.
> NADÁVÁNÍ ZA VOLANTEM: V tom jsou Češi přeborníky (67 % řidičů, a častěji ženy!).
> SEX V AUTĚ: I tady patří Češi k nejaktivnějším (10 % z nich). Častěji provozují občasný sex v autě jen Maďaři.
> PRVNÍ AUTO: Průměrný věk nákupu prvního auta je v Česku 24 let. Vlastní vůz si kupují nejdříve Němci.
> NOVÉ AUTO: To plánuje v příštích 2 letech 40 % lidí v Česku, v průměru za ně chtějí utratit 183 000 Kč (ale 36 % chce dát do 100 000 Kč). Víc dáváme přednost kupování ojetin. Stejně jako Němci – tam je to dokonce 67 % lidí – v bazarech tam totiž prodávají jen 2 až 3 roky staré vozy.
> PRŮMĚRNÝ VĚK AUTA: V Česku 14 let. Nejmladší auta jsou překvapivě v Rumunsku – 20 % z nich je mladší než jeden rok, to je víc než v Německu.
> POČET AUT NA 1000 LIDÍ: Česko 456, Německo 565, Polsko 493, Maďarsko 261, Rumunsko 202… V Německu má 48 % rodin dvě auta.
> ČAS V AUTĚ: Češi stráví v autě nejméně času: méně než hodinu denně 70 % řidičů. Polovina za rok ujede do 10 000 km. Nejvíce najezdí Němci a Rumuni.

Průměrný Čech za volantem

> Jezdí v červené Octavii Combi vyrobené před rokem 2001.
> Při jízdě často poslouchá muziku a rád si užívá sex v autě.
> Řidičák má od 18 let a vlastní auto si koupil poprvé ve 24 letech.
> Ročně najede 10 000 km, auto používá hlavně pro cesty do práce a na chatu.
> Občas překračuje povolenou rychlost a v autě hodně nadává.
> O auto se moc nestará.
> Další auto si koupí v bazaru, bude to typ Škoda a dá za něj do 183 000 Kč.


Autor: (mnw), (zr)
Foto Aerodata

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.