Ježčí milování - Samička při lásce nepíchá | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Ježčí milování - Samička při lásce nepíchá

Ježčatům bodlinky ztvrdnou až po porodu.
Ježčatům bodlinky ztvrdnou až po porodu. (ČTK, ara)

STÍ NAD LABEM – Dvacet zachráněných ježků včera vrátila do přírody zoo v Ústí nad Labem. Slabá mláďata přinesli lidé do zoo na podzim. Podle mluvčí zahrady Věry Vrabcové byli ježci v té době příliš malí a v těle neměli dostatek tuku, aby se mohli bez problémů uložit k zimnímu spánku. Přes zimu je ošetřovatelé vykrmili tak, že už se o sebe dokáží postarat a přivést na svět další potomky.

Ježci jsou mistry v »souložení« mezi bodlinkami tak, aby se nepopíchali. Kontakt mají zezadu. Aby budoucí »otec« nevyšel z vášně jako řešeto, jeho partnerka umí bodliny sklopit dozadu k tělu tak, že její povrch je úplně hladký. I přes tuto vstřícnost samci »milostné hrátky« raději neprotahují. Páření ježků je velmi dynamické a obvykle skončí do minuty.

Příroda je vstřícná i vůči ježčím rodičkám, které přivádějí na svět mláďata už s vyvinutými bodlinami. „V těle samice jsou měkoučké a světlé. Rodící se mláďata je navíc mají ve speciálních blanitých pouzdrech. Teprve když se mládě dostane na vzduch, začínají bodliny tvrdnout,“ vysvětluje zooložka pražské zoo Romana Anděrová. Novorozený ježek pak vypadá jako posetý světlým chmýřím. Během 24 hodin po porodu už ale má klasické tvrdé bodlinky. Rodit ježky proti »srsti« tedy není žádný problém.

23.4.2008

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.