Den na natáčení filmu Prachy dělaj člověka KLAPKA, KAMERA, TOČÍME... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Den na natáčení filmu Prachy dělaj člověka KLAPKA, KAMERA, TOČÍME...

Schéma rozmístění filmařů na Škroupově náměstí.
Schéma rozmístění filmařů na Škroupově náměstí. (: Martin Přibylinfografika: Rastislav BUJNA)

Byl to výjimečný den pro pražské Škroupovo náměstí. Vždyť kdy jindy se tenhle plácek kousek od Žižkovské věže promění na natáčecí plac nového českého snímku?

Natáčely se tu scény fi lmu Prachy dělaj člověka, jehož rozpočet je úctyhodných 35 milionů korun. A nedělník Aha! byl při tom! Jak to na takovém natáčení vlastně chodí? V čem herci bydlí, kde se stravují? A kolik se tu asi za den vypije kávy?

Pokud jste nikdy nepracovali u filmu, jen těžko si dokážete představit, kolik lidí a techniky je za každou vteřinou filmu. Nedělník Aha! se zúčastnil jednoho natáčecího dne snímku Prachy dělaj člověka. Na Škroupově náměstí ten den pobíhalo na 65 lidí, tolik čítá filmový štáb. A na placu se tísnilo zhruba 25 aut – od karavanu pro herce přes pojízdnou kostymérnu až po vozy cateringu (občerstvení), ve kterých všem zúčastněným kuchaři připravovali skutečné lahůdky.

1. Kamerové a osvětlovací vozy
Jsou plné světelné techniky. Malá, velká i halogenová světla, kilometry prodlužovacích šňůr a všelijakých rozdvojek, vypínače a přídavné pojistné panely... Menší, ale stejně důležitou část tvoří vybavení ke kameře, stativy, objektivy, clony a náhradní kazety s filmem.

2. Cateringový stan
Velký párty stan s lavicemi a stoly. Tady se scházejí členové štábu i herci na kávu, oběd a na relaxaci.

3. Cateringový autobus
Cateringový, tedy vlastně »stravovací« autobus – možná vůbec nejoblíbenější místo na placu. Tady se starají o pohodlí a spokojenost jak fi lmového štábu, tak herců i komparzu. V polovině natáčecího dne tady dostanete hlavní jídlo (pokaždé jsou připraveny tři varianty na výběr). Po zbytek dne i noci je tu možné požádat o studené i teplé nápoje, ovoce, zeleninu, přesnídávky. V průměru se tu denně vypije kolem 20 litrů kávy.

4. Agregát
Většina natáčecí techniky je na elektřinu. Proto se při filmování používají dieselové agregáty. Skříň, ve které je diesel uložen, je speciálně utěsněna, a chod agregátu je tedy téměř nehlučný.

5. Zásobovací vůz
Středně velká dodávka má na starosti zásobování cateringového autobusu potravinami. Jezdí se s ní na nákupy a během dne funguje jako sklad nakoupených surovin.

6. Karavan herců
Jediné místo, kde si herci mohou v klidu odpočinout, zopakovat si mezi jednotlivými záběry text. Je to místo, kde je nikdo nesmí rušit. Zahraniční herci toto privilegium rádi využívají a na karavany mají přemrštěné nároky. U českých fi lmů je karavan herci využíván především pouze ke klidnému zopakování textu a nabrání koncentrace před samotným natáčením.

7. Tzv. »MakeUp Bus«
V tomto autobuse dochází k proměně herce v postavu, kterou hraje. V levé polovině autobusu je kostymérna. V té jsou nejen kostýmy potřebné k natáčení, ale také pračka, sušička a žehlicí prkno – prostě vše potřebné k tomu, aby byly kostýmy za všech okolností v pořádku. V pravé polovině autobusu se pak nachází maskérna. Upravují se tu paruky, účesy, vyrábějí masky...

8. Sídlo produkce
Produkční mají na starosti všechno: aby nevypadla elektřina, aby bylo co jíst, aby nedošel natáčecí materiál. Určují, kdy se bude točit, shánějí nové komparsisty, nevyužité herce pouštějí domů... Jsou to právě produkční, kteří během natáčení spí nejméně!

9. Vysokozdvižná plošina
Při natáčení se stává, že je třeba zvednout něco do výšky. Jednou je to kameraman s kamerou, který má z výšky natočit celou fi lmovou scénu. Jindy je zase nutné rozsvítit světlo za oknem, aby bylo dosaženo efektu slunečného dne. Na to všechno se využívá vysokozdvižná plošina.

10. Rekvizity, stavba
Při pohledu do útrob těchhle aut zaplesá srdce každého kutila. Aby také ne! V těchto autech je všechno, co je třeba k rychlým opravám a úpravám. Jako v kutilské dílně. Často je totiž nutné něco opravit, přilepit, pověsit. A to tak rychle, aby se natáčení nezdrželo ani o minutu.

11. Toi Toi budky
Aby bylo kam chodit na záchod! Co dodat víc?

Pár slov o filmu... Suchánku, jsi zatčen!

O čem to bude:
Prachy dělaj člověka je velmi drahý film, náklady činí cca 35 milionů korun. Je rekonstrukcí dvou největších loupeží uplynulých let. Při té první se lupičům podařilo ukrást z pražské pošty 28 milionů korun a vyhnout se potrestání. Druhá loupež ohromila zemi ještě více. Z obrněného vozu převážejícího peníze ze Citybank do České národní banky kdosi ukradl 150 milionů korun.
Zatímco při první loupeži se zločinci dopustili řady chyb, druhá už byla provedena absolutně profesionálně. Žádní svědci, žádné stopy. Nic, čeho by se policie mohla chytit. Lupiči zmizeli beze stopy. Jak si asi dnes užívají uloupených peněz? Jak je mají pustit do oběhu, aniž by na sebe upozornili? Naši tři kamarádi zjišťují, že je to mnohem těžší, než si původně mysleli. Sedí na balíku milionů a nemohou je použít...

Kde se natáčí:
Natáčení probíhá ve dvou etapách. První se odehrála v březnu na Srí Lance. Druhá začala 24. května, natáčet se bude v Česku až do konce července. Vše bude završeno 28. září slavnostní premiérou. Naposledy se točilo na Škroupově náměstí v Praze 3.

Kdo v tom hraje:
Ve snímku se objeví přední herci – Tomáš Hanák, Ondřej Vetchý, Renata Visnerová a také Michal Suchánek. Právě on měl na placu největší úkol – zatkla ho policejní zásahovka. Zajímavé je, že produkční pro tuto roli najal skutečné policisty. To aby scéna byla co nejvěrnější.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.