Výlety do vesmíru zlevnily o milion! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Výlety do vesmíru zlevnily o milion!

V raketoplánu bude cestovat jen několik turistů, kapacita je omezena. Přesto už je údajně evidováno přes 80 tisíc zájemců.
V raketoplánu bude cestovat jen několik turistů, kapacita je omezena. Přesto už je údajně evidováno přes 80 tisíc zájemců. (Profimedia.cz, Virgin Galactic)

O možnosti vesmírné turistiky se mluví dlouho a několik bohatých turistů se dokonce už do vesmíru podívalo. Velkým nadšencem a propagátorem vesmírné turistiky je také majitel firmy Virgin, miliardář sir Richard Branson (57). Před několika lety jeho prototyp lodi Space Ship One překonal výšku 100 km, která je mezi odborníky považována za hranici vesmíru. Výlety do vesmíru by podle Bransona měly být dostupné široké veřejnosti a navíc by měly být levnější!

Budou stát stejně jako luxusní auta!
Dopřát si je budou moct stovky Čechů

Zatímco dříve se mluvilo o vesmírné letence minimálně za čtyři miliony korun, teď Branson slibuje, že proletět se ke hvězdám bude moct každý, kdo zaplatí miliony tři...

Takhle začne vaše dovolená
Vesmírný turista přijede do pouště asi 80 km severně od města Las Cruces v Novém Mexiku v USA. Zde bude stát Spaceport America, ultramoderní budova vesmírného letiště určeného hlavně pro vesmírnou turistiku. Celá budova má být přísně ekologická, pro její provoz budou využívány přirozené přírodní podmínky. Jinak je letiště dost podobné klasickému letišti. Bude zde jeden velký terminál, skrz velké prosklené plochy mohou cestovatelé do vesmíru sledovat startující raketoplány, samozřejmostí je několik barů a také výstava mapující historii kosmonautiky. V pohodlných kožených sedačkách astronautamatér počká na svůj let. Jednoduché jako facka! Mimochodem, stavba letiště pro raketoplány má stát »pouhých« 465 milionů korun.

Co všechno uvidíte?
Za hranice vesmíru se turista podívá v lodi nazvané Space Ship Two. Aby se ale ušetřilo palivo, na překonání nejsilnější zemské gravitace poslouží speciální letoun White Knight Two (Bílý rytíř dvě), který raketoplán s turisty vynese do výšky 18 km a teprve zde spustí Space Sip Two své raketové motory, které ho vynesou do výšky přes 100 km. Ve 110 km se budou smět pasažéři odpoutat a trochu se v beztížném stavu proletět po kabině raketoplánu.Ocasní plochy letounu se v tu chvíli narovnají tak, aby stabilizovaly nevyhnutelný pád zpět do atmosféry. Po několika minutách se cestovatelé znovu připoutají, ocasní plochy se sklopí zpět do letové polohy a začne návrat na rodnou planetu.

Už se hlásí desetitisíce lidí
Do vesmíru se v příštích několika letech určitě nepodívá každý. Cena takového několikaminutového pobytu ve vesmíru se totiž vyšplhá na 3 miliony korun. Přestože se nejedná o malou částku, provozovatelé už evidují přes 80 000 registrací a 80 budoucích vesmírných turistů momentálně absolvuje různá lékařská vyšetření a speciální tréninky před letem.

Sir Richard Branson
Miliardář s chováním rockové hvězdy„Kouřím trávu a kdyby to bylo legální, prodával bych ji ve svých obchodech.“ Takhle mluví Angličan sir Richard Branson (57), miliardář, který se chová spíš jako rocková hvězda, majitel světoznámé značky Virgin, pod kterou patří více než 200 fi rem zabývajících se hudbou, fi lmem, počítačovými hrami, ale třeba i prodejem aut, vína, knih, provozováním supermarketů a samozřejmě i leteckou dopravou. Vesmírná turistika je jeho vášní, ovšem vzhledem k obrovskému obchodnímu talentu je zřejmé, že z vášně se brzy stane i velmi výhodný byznys. Podle fi nančníků se jeho majetek pohybuje kolem 3 miliard dolarů (asi 45 miliard korun).

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.